Το Twitter άρχισε να αλλάζει γρήγορα εμφάνιση από τη στιγμή που οι λογαριασμοί άρχισαν να χάνουν το μπλε τικ που είχαν αποκτήσει έπειτα από επαλήθευση της ταυτότητας του χρήστη και με βάση ορισμένους ακόμη όρους πιστοποίησης.
Ετσι, το τικ εξαφανίσθηκε από τους λογαριασμούς γνωστών προσώπων όπως ο Τζάστιν Μπίμπερ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Μπιλ Γκέιτς, η Lady Gaga, αλλά κυρίως από τους λογαριασμούς χιλιάδων πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών. Ακόμη και ο @jack, ο ιδρυτής του Twitter , ο Τζακ Ντόρσεϊ, έχασε το τικ στον λογαριασμό του.
Το «γκρι τικ» σε διάφορους λογαριασμούς
Στην πλευρά των πολιτικών, πολλοί εκλεγμένοι έχασαν επίσης το μπλε τικ, αλλά ορισμένοι από αυτούς απέκτησαν το γκρι τικ, που προοριζόταν για τους λογαριασμούς κυβερνήσεων και ορισμένων οργανισμών. Είναι η περίπτωση του Κέβιν ΜακΚάρθι, του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
Πλέον, το μπλε τικ δεν υποδεικνύει παρά τους χρήστες που δέχθηκαν να πληρώσουν τα 8 δολάρια κάθε μήνα στον Έλον Μασκ εξασφαλίζοντας ορισμένα τεχνικά προνόμια και πλεονεκτήματα του Twitter Blue. Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Δαλάι Λάμα βρίκονται ανάμεσά τους.
«Ξέρω ότι θα με κατακρίνουν που έχω το μπλε τικ, αλλά δεν πειράζει, έχω ανάγκη το κουμπί για να κάνω editing στα tweets μου», έγραψε ο Marques Brownlee, δημιουργός περιεχομένου με 6 εκατομμύρια ακολούθους.
Αλλοι δεν έκρυψαν την έκπληξή τους. Οπως ο συγγραφέας Στίβεν Κινγκ, με 7 εκατομμύρια ακολούθους.
«Ο λογαριασμός μου στο Twitter λέει ότι είμαι συνδρομητής του Twitter Blue. Είναι ψέμα. Ο λογαριασμός μου στο Twitter λέει ότι έδωσα τον αριθμό τηλεφώνου μου (για ταυτοποίηση). Είναι ψέμα», έγραψε χθες στον λογαριασμό του.
Ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας έκανε γνωστό σε άλλο tweet ότι «πληρώνει προσωπικά ορισμένες συνδρομές».
Μια ακόμη αλλαγή στο νέο σύστημα «πιστοποίησης»
Μέσα στην σύγχυση, άλλη μία αλλαγή που συνδέεται με το νέο σύστημα «πιστοποίησης» τέθηκε από σήμερα σε εφαρμογή: οι ενδείξεις «σχετιζόμενο με το Κράτος» και «χρηματοδοτούμενο από κυβερνητικούς πόρους» καταργήθηκαν σήμερα από τις σελίδες των μεγάλων μέσων ενημέρωσης, αφού πρώτο το αμερικανικό δημόσιο ραδιόφωνο NPR έδειξε τον δρόμο εγκαταλείποντας το Twitter σε ένδειξη διαμαρτυρίας την περασμένη εβδομάδα.
Πολλοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί που είχαν το σύμβολο του «σχετιζόμενου με το κράτος μέσου», ανεξάρτητα δυτικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και ελεγχόμενα κρατικά μέσα καθεστώτων όπως της Ρωσίας και της Κίνας, φύρδην μίγδην, δεν το έχουν πια στους λογαριασμούς τους.
Εκτός από το αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR και το καναδικό CBC, για παράδειγμα, το κινεζικό κρατικό πρακτορείο Xinhua και το ρωσικό RT δεν φέρουν πλέον το διακριτικό από τις 06.00 GMT.
www.protothema.gr