Ο Αυγενάκης απαντά για ΠΑΟΚ και Τζουλάκη: «Για κάποιο λόγο πρέπει να φταίω εγώ»

Metrosport Team17 Απριλίου 2023

Ο Λευτέρης Αυγενάκης που πολλές φορές με δηλώσεις ή πράξεις του έχει έρθει σε ρήξη με ανθρώπους του ΠΑΟΚ και όχι μόνο, μίλησε εκτενώς για τα ζητήματα του ελληνικού αθλητισμού.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Gazzetta, απάντησε σε πολλά, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο πρόβλημα της ελληνικής διαιτησίας, ενώ όταν ρωτήθηκε για τον ΠΑΟΚ και την περιβόητη υπόθεση με την ΕΕΑ και τον διορισμό του Τζουλάκη είπε ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα και ότι «για κάποιο λόγο πρέπει να φταίει αυτός».

Πιο συγκεκριμένα, επ' αυτού δήλωσε πως: «Έχω ξεκαθαρίσει ότι εγώ με τη Θεσσαλονίκη έχω σχέσεις χρόνια τώρα. Αρχικά, ο τόπος μου, η Κρήτη με τη Θεσσαλονίκη διαχρονικά είχαν μια σχέση αγάπης, διότι υπήρχε αυτή η στήριξη των Κρητών στον Μακεδονικό Αγώνα, αλλά από την άλλη, κι ως Βουλευτής, κι ως φοιτητής, κι ως γραμματέας του κόμματος, κι ως Υπουργός, η σχέση μου με την περιοχή είναι διαχρονική και ισχυρότατη και δεν κρίνεται από τα Μέσα ή τους παράγοντες του ΠΑΟΚ, κρίνεται απευθείας με την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Που κάποιοι είναι και ΠΑΟΚ, είναι και Άρης είναι και Ηρακλειδείς, είναι κι άλλες ομάδες. Δεν κρίνουμε με οπαδικά κριτήρια μια περιοχή, όπως κάποιοι πιστεύουν. Και δεν λειτουργούν όλα τα όργανα, έτσι όπως κάποιοι πίστευαν ή έτσι όπως κάποιοι επέβαλαν στο παρελθόν να λειτουργούν. Εδώ λειτουργούν με διαφάνεια και κυρίως με λογοδοσία. Κι επειδή είπατε και για τον κύριο Τζουλάκη, για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, αν θυμάστε, έχει αλλάξει η διαδικασία επιλογής των προσώπων αυτών. 

 Πλέον, υπάρχει και μια ακόμα δικλείδα, όπου οι προτεινόμενοι για το όργανο αυτό, το οποίο λειτουργεί αυτόνομα, περνάνε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, γίνεται μια συζήτηση και καταγράφεται η άποψή τους και τα κόμματα εκφράζουν άποψη για τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, το Μέλος, αφού διαβάσουν τα βιογραφικά, αφού τους καλέσουν σε ακρόαση. Λοιπόν τώρα, μην ακούω τέτοια πράγματα. 

Για κάποιο λόγο πρέπει να φταίει ο Αυγενάκης. Ε, εντάξει. Και οι ίδιοι, οι οπαδοί πολλών εξ αυτών που μονίμως καταφέρονται κατά του Αυγενάκη τους έχουν βαρεθεί, πιστέψτε με. Κι εγώ βλέπω κόσμο και δεν μου γυρίζουν την πλάτη. Διαβάστε λίγο τα σχόλια αλλά και τα κλικαρίσματα κάτω από τα δημοσιεύματα για τον Αυγενάκη. Κάποτε ήταν στον ουρανό, σιγά σιγά έχουν ατονήσει. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι εντάξει, δεν μπορεί για όλα να φταίει ο υποφαινόμενος. Κι εγώ έχω κάνει τα λάθη μου, προς Θεού, δεν λέω ότι τα έχω κάνει όλα σωστά. Την αυτοκριτική μου την κάνω και πιστέψτε με, σπεύδω να διορθώσω ή να ζητήσω συγγνώμη σε κάποιες περιπτώσεις που έχουμε λειτουργήσει παρορμητικά ή επειδή δεν γνώριζα τον χώρο σωστά, αλίμονο. Αλλά κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει ότι τέσσερα ολόκληρα χρόνια δεν κάναμε δουλειά, δεν επιδιώξαμε το αποτέλεσμα, δεν λειτουργήσαμε με διαφάνεια, με κανόνες και με ισότητα. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό». 

 Κάποιοι το 2020 σας είχαν κατηγορήσει ότι μέσω μιας τροπολογίας σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης ο στόχος ήταν να εμποδιστεί η μετοχική εμπλοκή του κ. Μελισσανίδη στην ΠΑΕ ΑΕΚ. Και αυτό είχε συνδεθεί με τη σύμβαση Μακολέν:  «Ο καθένας μπορεί να βλέπει ό,τι φαντάσματα θέλει, δεν εμπλέκομαι σε αυτό. Μέσα από τη σύμβαση Μακολέν, που η χώρα μας υιοθέτησε και βάσει αυτής προχώρησε και η «ΕΠ.ΑΘΛ.Α», και η οποία λειτουργεί και παράγει έργο αδιαμφισβήτητο και προς έκπληξη πολλών και είναι γνωστά τα αποτελέσματα σε χρόνο σωστό, άμεσο και όχι μετά από 30 χρόνια, αλλά σε διάστημα ελάχιστων εβδομάδων, προκύπτουν και διάφορες υποχρεώσεις συμμόρφωσης της χώρας μας. Από εκεί και μετά, ο καθένας μπορεί να διαβάζει κάτι όπως τον εξυπηρετεί. Επιτρέψτε μου, δεν μπαίνω στην κουβέντα αυτή, όπως και τότε είχα αποφύγει να μπω στην κουβέντα, έτσι και τώρα. Δεν με ενδιαφέρει. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, να κοιτάει τον εαυτό του στον καθρέφτη και να λέει ό,τι θέλει. Αλλά το Υπουργείο Αθλητισμού, η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν κατευθύνεται, ούτε εκβιάζεται, ούτε λειτουργεί φωτογραφικά υπέρ ή εναντίον του ενός ή του άλλου». 

«Νόμιζαν ότι βρήκαν έναν χαζούλη»

Αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των παραγόντων των ελληνικών ομάδων:  «Πάντοτε βλέπω τα πράγματα με αισιοδοξία, όσο το πράγμα εξελίσσεται και μπαίνουν κανόνες. Θυμίζω πως δεν υπήρχε ποτέ έλεγχος για το πόσα αθλητικά σωματεία έχουμε. Τώρα ξέρουμε. Ξεκινάω από αυτό επειδή έχει αξία, να δείτε πως εξελίσσονται σιγά σιγά τα πράγματα και στενεύουν τα όρια. Μπαίνει ένα καλούπι. Ο Έλληνας έχει δείξει πως όπου έχει βρεθεί σε χώρο οργανωμένο, με κανόνες και πλαίσια, έχει απογειωθεί. Έχει κυριαρχήσει. Ακόμα και σε κράτη που δεν το φανταζόταν το μυαλό το δικό μας. Κι όμως, παντού υπάρχει ένας Έλληνας να διαπρέπει επειδή βρέθηκε σε ένα χώρο με κανόνες, με πλαίσιο, λειτούργησε πειθαρχημένα και κατάφερε να βγάλει το δημιουργικό του στοιχείο. Τη φαντασία του. Αυτός είναι ο Έλληνας. 

Έτσι λοιπόν και στο ποδόσφαιρο, όταν ξεκινήσαμε και ψάχναμε να βρούμε τον αριθμό των σωματείων που έχουμε, γιατί οι υπηρεσίες μας δεν γνώριζαν τίποτα, για να τα ενισχύσουμε οικονομικά τα σωματεία με αφορμή την πανδημία και το lockdown που είχαμε επιβάλει τότε, ρωτώντας σε ένα zoom που είχα με όλους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών, Ολυμπιακών και μη, «τι σωματεία έχει η ομοσπονδία σας;» και σημείωνα δίπλα, το άθροισμα έλεγε περίπου 12.500 με 13.000 σωματεία. Λέω «ρε παιδιά, πολύ μεγάλο το νούμερο» και μου έλεγαν ο καθένας το δικό του το «μακρύ του και το κοντό του». 

Νόμιζαν ό,τι «βρήκαμε έναν χαζούλη, να τον κοροϊδέψουμε για να πάμε παρακάτω». Το ποδόσφαιρο, τότε, είχε πει δια στόματος Γραμμένου, πως η χώρα μας έχει περίπου 5-5.500 ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία. Ψέμα, γιατί όπως απεδείχθη, η χώρα μας έχει περίπου 2.500 και λίγο λιγότερο, ενεργά νόμιμα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία. Από εκεί που ήταν το απόλυτο μπάχαλο, σιγά-σιγά και με προσπάθεια και με παρατάσεις και με βελτιώσεις, φτάσαμε να μπει μια σειρά και να καθαρίσει το τοπίο σε ένα υψηλότατο ποσοστό. Όσο προχωράει ο χρόνος, τακτοποιείται ακόμα περισσότερο. Το ίδιο έγινε με το VAR που στην αρχή αμφισβητούταν. Το βελτιώσαμε και πλέον δεν αμφισβητείται ή και αν αμφισβητείται είναι για την κρίση του διαιτητή που το συμβουλεύεται, ενώ έχει την δυνατότητα να δει και να ξαναδεί όσες φορές χρειάζεται μια φάση για να βγάλει το συμπέρασμα το δικό του. Το ίδιο θα συμβεί και με τη διαιτησία εφόσον προχωρήσει ο θεσμός και το πλαίσιο το οποίο έχουμε ήδη ψηφίσει και υπάρχει προς διάταξη». 

 Για την επαγγελματική διαιτησία εννοείτε; Πού βρίσκεται αυτό; Γιατί δεν προχωρά; «Σας είπα νωρίτερα ό,τι έχουμε ψηφίσει τη διάταξη, αναμένουμε προτάσεις από τη Super League 1 και τη Super League 2, αλλά η Super League 1 έχει τον πρώτο λόγο σε αυτό το θέμα και μετά θα ακολουθήσει και ένας διάλογος, όπως έχω πει και με την ΕΠΟ για να προχωρήσουμε στη λειτουργία ενός ημιαυτόνομου. Κουμπωμένο θα είναι, επαναλαμβάνω πάνω στην ΕΠΟ, ούτως ή άλλως». 

 Η ΕΠΟ έχει πάρει αποστάσεις από αυτό το θέμα... «Εντάξει, δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΠΟ παίρνει αποστάσεις και μετά συμμορφώνεται. Σας λέω, αν είχε εφαρμοστεί η ολιστική μελέτη σε απόλυτο βαθμό, όλα αυτά θα είχαν απαντηθεί με τον καλύτερο τρόπο ή θα είχαν λυθεί με τον καλύτερο τρόπο. Εδώ λοιπόν χρεώνω απόλυτα το πίσω - μπρος της FIFA και της UEFA , κατ' επέκταση και της ΕΠΟ. Εάν είχαν ακολουθήσει όλα αυτά που έλεγε η ολιστική μελέτη, σήμερα αυτά θα είχαν απαντηθεί και δεν θα είχαμε θέμα συζήτησης».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.


Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.