Παράθυρο για να παρακάμψει το νόμο που ορίζει ότι απαγορεύεται η συμμετοχή στις εκλογές 2023 κόμματος με επικεφαλής καταδικασθέντες για σοβαρά αδικήματα, επιχειρεί να βρει ο φυλακισμένος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και νυν επικεφαλής του μορφώματος «Έλληνες», Ηλίας Κασιδιάρης.
Σύμφωνα με το dikastiko.gr, πρόεδρος του κόμματος αναλαμβάνει ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος, που αποχώρησε σχετικά πρόσφατα από τη δικαστική υπηρεσία.
Σε συνομιλία του με την ιστοσελίδα, o πρώην ανωτερος εισαγγελικός λειτουργός, που είχε υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης (π.χ προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών) επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη διοικούσα επιτροπή του αποκαλούμενου «κόμματος Κασιδιάρη» ώστε να γίνουν αλλαγές στο καταστατικό του. Αυτές αφορούν, όπως αναφέρει, την κατάργηση της διοικούσας επιτροπής και την ανάδειξη του ιδίου με εκλογική διαδικασία σε πανελλήνιο συνέδριο περίπου 70 ατόμων, σε πρόεδρο του κόμματος ή αλλιώς «στον έχοντα τον πρώτο και τελευταίο λόγο».
Στην ερώτηση πως θα παρακαμφθεί ο όρος περί πραγματικής ή «εικονικής ηγεσίας» προκειμένου να παρακαμφθούν οι προβλέψεις τελευταίου νόμου που ουσιαστικά επιχειρεί να μπλοκάρει την κάθοδο του κόμματος, ο πρώην ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός σχεδόν κάγχασε «έ όχι και αχυράνθρωπος ο Κανελλόπουλος. Όποιος με ξέρει δεν μπορεί ποτέ να το πει. Εξαρτάται για ποια προσωπικότητα μιλάς. Η διαδρομή μου μιλάει από μόνη της».
Ο κ.Κανελλόπουλος επισήμανε πως δεν είχε καμία επαφή με τον Ηλία Κασιδιάρη, αλλά με τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και επιβεβαίωσε ότι ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση «θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας».
Η συμφωνία δε θα σφραγιστεί εντός της βδομάδας και ο ίδιος θα είναι που θα υποβάλλει τη δήλωση του στο αρμόδιο τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζητώντας τη συμμετοχή στις εκλογές. Παράλληλα θα αναλάβει την νομική εκπροσώπηση του κόμματος στη δικαστική μάχη που αναμένεται να δοθεί στο Α’ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο οποίο προΐσταται ο αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου Χρ. Τζανερίκος.
Ο νόμος
Η επιλογή Κανελλόπουλου γίνεται για προφανείς λόγους αφού η ψήφιση του νόμου 5019/2023, που απαγορεύει σε κόμματα να συμμετάσχουν στις εκλογές εάν διαθέτουν ηγετικά στελέχη που έχουν καταδικαστεί για ορισμένα αδικήματα, ανάμεσα στα οποία κι εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης, θεωρείται πως είναι το νομικό υπόστρωμα για το Ανώτατο Δικαστήριο για να απαγορεύσει την κάθοδο Κασιδιάρη, που εχει καταδικαστεί ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Με βάση τον νέο νόμο, που ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αλλά υπήρξαν επικρίσεις από την αντιπολίτευση, προβλέπεται ότι η απαγόρευση ισχύει όχι μόνον για τα εμφανή ηγετικά στελέχη ενός υποψήφιου κόμματος αλλά και για την πραγματική του ηγεσία.
Ο νέος νόμος δίδει τη δυνατότητα επίσης να κριθεί αν τα υποψήφια κόμματα πληρούν τις προϋποθέσεις να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, κάτι που συναρτάται με την ύπαρξη καταδικασμένων ηγετικών στελεχών, ανεξάρτητα εάν η καταδίκη τους δεν έχει καταστεί αμετάκλητη.
Σε αυτό το επίπεδο λοιπόν η παρουσία του κ.Κανελλόπουλου , τόσο σε νομικό όσο και πολιτικό επίπεδο προφανώς είναι το «αντίβαρο» στο νέο νομικό καθεστώς. Δεδομένο πάντως θα πρέπει να θεωρηθεί ότι εφόσον ο Άρειος Πάγος αποφασίσει αρνητικά είτε συνολικά για το κόμμα είτε για τη συμμετοχή Κασιδιάρη, τότε θα υπάρξει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Δικό του κόμμα
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κανελλόπουλος ίδρυσε πέρυσι τον Φεβρουάριο τον πολιτικό φορέα «Εάν…», διακηρύσσοντας την αναγκαιότητα να ξαναγίνει η Ελλάδα «κανονικό κράτος», με σύνθημα «η χώρα χρειάζεται έναν εισαγγελέα». Μάλιστα δεν αποκλείεται εφόσον ο Άρειος Πάγος μπλοκάρει τη συμμετοχή στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη, να επανέλθει με την δική του πολιτική Κίνηση, χωρίς την υποψηφιότητα του εγκλείστου στον Κορυδαλλό στις εκλογές.
www.Ethnos.gr