Τα «ήρεμα νερά» που έφεραν στο Αιγαίο οι φονικοί σεισμοί που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία, δημιουργούν παράθυρο για τις απαραίτητες «ανάσες» στο προσωπικό και τα Μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ευκαιρία για εντατικοποίηση των εκπαιδεύσεων σε όλα τα επιχειρησιακά σενάρια ώστε το επίπεδο ετοιμότητας να παραμείνει υψηλό.
Τα Επιτελεία συνεχίζουν κανονικά την επιχειρησιακή εκπαίδευση βάσει του εξαμηνιαίου προγραμματισμού του ΓΕΕΘΑ με το σύνολο σχεδόν των Διοικήσεων των νησιών αλλά και της ενδοχώρας να εκτελούν ασκήσεις και γυμνάσια.
Άλλωστε, η επικρατούσα άποψη στην Αθήνα θέλει την Άγκυρα να επανέρχεται αργά ή γρήγορα στη λογική των προκλήσεων η οποία αποτελεί βασικό άξονα της εξωτερικής πολιτικής της.
Από τη Γαλλία ως την Κύπρο
Η απουσία τουρκικών μαχητικών από τον ελληνικό Εναέριο Χώρο δεν μείωσε τις «εξόδους» των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Αντιθέτως, δίνει τη δυνατότητα στο ΓΕΑ να εντείνει την εκπαίδευση των ιπταμένων με τη συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού αεροσκαφών σε εγχώριες και διεθνείς ασκήσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρουσία τριών διαφορετικών τύπων ελληνικών μαχητικών στη διακλαδική συμμαχική άσκηση Neptune Strike 23. Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με τέσσερα Rafale, δύο Mirage 2000-5 και έξι F-16, σύνολο 12 αεροσκάφη ενώ διέθεσε ακόμη, ένα Ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης Super Puma, ένα Αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) και ένα αντιαεροπορικό σύστημα «ΒΕΛΟΣ».
Παράλληλα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στη μεγάλη γαλλική άσκηση «ORION», μαζί με το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος, στην οποία συμμετέχουν συνολικά 7.000 στελέχη και είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει μέχρι τον Μάιο.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η άσκηση «ΠΡΩΤΕΑΣ» στην Κύπρο με τη συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς και επίλεκτων τμημάτων από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για άσκηση Ειδικών Δυνάμεων που διοργανώνεται στη Μεγαλόνησο και απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις που αναδύονται στο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου ενώ προάγει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δυνάμεων των τριών χωρών. Ο «ΠΡΩΤΕΑΣ» θα ολοκληρωθεί στις 17 Μαρτίου, με την ελληνική συμμετοχή να αποτελείται από Στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού.
Έκλεψαν τις εντυπώσεις
Δυναμική παρουσία είχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις και στη νατοϊκή άσκηση Dynamic Manta, που έλαβε χώρα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σικελίας. Με τη Φρεγάτα «ΨΑΡΑ» και το Υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ» αλλά και ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ και της ΔΥΚ, η Ελλάδα έδειξε για μία ακόμη φορά στους συμμάχους ότι αποτελεί την πλέον υπολογίσιμη δύναμη στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και τον πόλεμο επιφανείας και όχι άδικα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές μάλιστα, είναι οι εικόνες που αποδέσμευσε το Ναυτικό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ με το σενάριο περισυλλογής και άφεσης ομάδας Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού από ιταλικό Υποβρύχιο.
Σειρά παίρνει η πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» που διοργανώνει η Πολεμική Αεροπορία, με τα σενάρια να καλύπτουν σχεδόν το σύνολο του FIR Αθηνών και το «ορμητήριο» των μαχητικών που συμμετέχουν στην άσκηση να είναι για μία ακόμη χρονιά η αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.
www.Cnn.gr