Μήνυμα στις ΗΠΑ για τα F-35 έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσολγου, ο οποίος δήλωσε σήμερα Δευτέρα (16/1) ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να δώσει προσοχή στις ισορροπίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
«Διαβάσαμε στα ΜΜΕ για την παραχώρηση των F-35 στην Ελλάδα. Αλλά αυτό που λέμε στις ΗΠΑ είναι πως η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας άρχισε να επιδεινώνεται και η ισορροπία στην Κύπρο άρχισε επίσης να επιδεινώνεται» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Και προειδοποίησε:
«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτή την ισορροπία. Διαφορετικά δεν έχει σημασία ποιος πουλάει, τι όπλα πουλάει. Σημασία έχει ποια είναι η δύναμή μας, ποια βήματα κάνουμε. Αυτό κοιτάμε».
Ξεκινάει η συζήτηση στο Κογκρέσο
Εντός των επόμενων ημερών, ίσως και πριν το τέλος της εβδομάδας, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα. Η Ουάσιγκτον επισπεύδει τη διαδικασία και φαίνεται ότι στόχος του Λευκού Οίκου είναι να εισάγει το θέμα στο Κογκρέσο πριν την άφιξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Άντονι Μπλίνκεν την προσεχή Τετάρτη, με την αμερικανική κυβέρνηση να εμφανίζεται πρόθυμη να κάνει ένα βήμα πίσω, υποκύπτοντας στο «παζάρι» της Άγκυρας, ώστε να εξασφαλιστεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Η επιστροφή του Τσαβούσογλου στην Τουρκία με τη δέσμευση ότι η συζήτηση για την αγορά μαχητικών έχει ξεκινήσει, θα μπορούσε να μεταπείσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε να δώσει το πράσινο «φως» για ένταξη, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν Αμερικανοί αναλυτές.
Σε θέσεις «μάχης»
Ο Λευκός Οίκος όμως, φαίνεται ότι δεν υπολογίζει τη σθεναρή αντίσταση που ετοιμάζονται να προβάλουν οι ελληνικής καταγωγής, και όχι μόνο, γερουσιαστές και βουλευτές.
Το κλίμα στο Κογκρέσο είναι «πολεμικό» και η πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν αναμένεται να προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους νομοθέτες που έχουν δεσμευτεί να μην επιτρέψουν την πώληση οπλικών συστημάτων όσο η Άγκυρα συνεχίζει την επιθετική της πολιτική και σε εκείνους που θέλουν να προχωρήσει το τουρκικό αίτημα για την απόκτηση 40 νέων και 79 αναβαθμισμένων F-16.
Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, το Κογκρέσο έχει περιθώριο 30 ημερών προκειμένου να εξετάσει την πρόταση και έπειτα, οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα το εγκρίνουν, ενώ τόσο ο πρόεδρος της επιτροπής της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, όσο και ο πρόεδρος της αντίστοιχης επιτροπής της Βουλής διατηρούν το δικαίωμα βέτο.
Τα Ελληνικά F-35
Η συζήτηση στο Κογκρέσο θα έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον και για έναν ακόμη λόγο αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με το τουρκικό αίτημα, θα εισαχθεί και το ελληνικό για την αγορά 20+20 F-35. Η θετική στάση των Αμερικανών θεωρείται δεδομένη και αμέσως μόλις εγκριθεί το αίτημα, το αργότερο στα μέσα Φεβρουαρίου, θα σταλεί στην κατασκευάστρια εταιρεία ώστε να συνταχθεί η επίσημη αμερικανική απάντηση που θα περιλαμβάνει διαμορφώσεις, τιμές και χρονοδιαγράμματα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προεργασία σε ό,τι αφορά την Lockheed Martin έχει ήδη γίνει και αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα τον Μάρτιο, πριν δηλαδή από τις εκλογές.
Θα ακολουθήσει άλλη μια περίοδος διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς μέχρι οι δύο πλευρές να δώσουν τελικά τα χέρια. Αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Αθήνας, τα πρώτα F-35 αναμένεται να προσγειωθούν στην Ελλάδα στα τέλη του 2028.
Ήδη πάντως, οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις με τα κλιμάκια της Πολεμικής Αεροπορίας και τα στελέχη του αμερικανικού Joint Program Office (JPO) να βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία προκειμένου να καταλήξουν στη βάση που θα φιλοξενεί τα ελληνικά μαχητικά 5ης γενιάς αλλά και στα έργα που πρέπει να γίνουν για να υποστηρίξουν τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη.
www.cnn.gr