Kraken: Τα συμπτώματα της υπερμεταδοτικής υποπαραλλαγής του κοροναϊού

Metrosport Team13 Ιανουαρίου 2023

Η υποπαραλλαγή Kraken, του κοροναϊού, εμφανίστηκε και στην Ελλάδα, και μέχρι στιγμής είναι γνωστό πως έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα, όμως ο κίνδυνος να εξαπλωθεί είναι είναι μεγάλος, καθώς είναι άκρως μεταδοτική και «χτυπά», ακόμα και αυτούς που ήδη έχουν μολυνθεί ή/και είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ενδεικτικό είναι ότι η Kraken ή αλλιώς XBB.1.5, που ανήκει στην οικογένεια Όμικρον, τις τελευταίες έξι εβδομάδες, εμφανίστηκε σε αρκετές χώρες. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, έχει γίνει η κυρίαρχη υποπαραλλαγή. Ωστόσο τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν δείχνουν ότι προκαλεί σοβαρή νόσηση. Οι ειδικοί, ναι μεν περιμένουν, περισσότερα κρούσματα και -ίσως- αύξηση νοσηλειών, όχι όμως στις ΜΕΘ.

Τα συμπτώματα

Η αυξημένη μεταδοτικότητα, δε σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.

Προς το παρόν, τα συμπτώματα της Kraken, φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Omicron, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή/και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Omicron.

Η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μια κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού όπως η χρήση μάσκας.

«Σαν κρυολόγημα»

« Το καλό είναι πως τα συμπτώματά της είναι απλά, όπως ενός κρυολογήματος…το σημαντικό είναι πως δεν κάνει πνευμονίες» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα με τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό, η κ. Παγώνη τόνισε ότι δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβιοτικά. Όσο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία που ανήκουν σε πιο ευάλωτες ομάδες, είπε πως «οι άνω των 60 ετών μπορούν να πάρουν το αντιϊκό γιατί έχουν υποκείμενα νοσήματα, από εκεί και έπειτα, φοράμε τη μάσκα μας και είμαστε για λίγες μέρες απομονωμένοι σε ένα δωμάτιο».

Ξεγελά το ανοσοποιητικό

Όπως σημείωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος (ΕΡΤ), η υποπαραλλαγή Κράκεν, είναι σίγουρα πιο μεταδοτική.

«Αρχίζει να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι για κάποιους ανθρώπους που είχαν covidτο φθινόπωρο, μπορούν ξαναπάθουν, λόγω της ικανότητας των μεταλλάξεων της παραλλαγής να επαναμολύνουν», σημείωσε και εκτίμησε πως:

«Θα δούμε πολλά κρούσματα λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά και λόγω επαναμολύνσεων. Για το αν είναι πιο θανατηφόρο αυτό το στέλεχος του ιού, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να δούμε αν αυτό θα αποδειχθεί. Οι γενετικές αλλαγές δεν φαίνεται να ενέχουν καμία πιθανότητα θανατηφόρας εξέλιξης ή αύξησης της θνησιμότητας. Το λέω αυτό γιατί αυτό που περιμένω να δούμε είναι περισσότερα κρούσματα covid, ίσως να αυξηθούν κάποιες νοσηλείες, αλλά όχι στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Δεν νομίζω ότι αυτό το στέλεχος θα είναι πιο θανατηφόρο».

Πώς θα προστατευθούμε

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ και καθηγητή Παιδιατρικής, Θεοκλή Ζαούτη, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως παρουσιάζει πιο σοβαρή νόσο ή αυξάνει τον κίνδυνο για θάνατο.

Ο ίδιος, τόνισε (Open), πως όπως φαίνεται, τα εμβόλια καλύπτουν και σε αυτή την περίπτωση από σοβαρή νόσηση ή θάνατο.

«Ο εμβολιασμός παραμένει το κύριο εργαλείο προστασίας. Δεν είναι τέλειο όσον αφορά στο να κολλήσει κάποιος, το θέμα είναι να προστατεύσουμε τον κόσμο από τη σοβαρή νόσηση. Τα εμβόλια λειτουργούν πάρα πολύ αποτελεσματικά για αυτόν τον σκοπό», υπογράμμισε.

www.Tanea.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.