O βαρύς «χειμώνας» που πλήττει την αγορά κρυπτονομισμάτων, έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου εξαΰλωση, ύψους περίπου 2 τρισ. δολαρίων, καθώς τουλάχιστον 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υφίστανται αυτήν τη στιγμή τα απόνερα της κρίσης, η οποία κορυφώθηκε με την κατάρρευση του FTX (3ο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο παγκοσμίως) και τη χρεοκοπία του μέχρι πρότινος δισεκατομμυριούχου Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ.
Η αξία του Bitcoin έχει κατρακυλήσει στα επίπεδα των 16.000 δολαρίων, δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών, παρότι πριν ακριβώς έναν χρόνο (Νοέμβριος του 2021) ξεπερνούσε τα 65.000 δολάρια. Παρόμοια είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα μεγάλα κρυπτονομίσματα, με το Ethereum -για παράδειγμα- να καταγράφει εξίσου μεγάλες απώλειες.
Όμως, δεν χρειάζεται να τα «βάφουμε όλα μαύρα», όπως υποστηρίζει και η αναλύτρια της Deutsche Bank, Μαριόν Λαμπούρ, η οποία πιστεύει ότι «ο χειμώνας στα crypto θα έχει ένα θετικό αποτέλεσμα, καθώς η κατάρρευση του FTX θα φέρει το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων πιο κοντά στον συστημικό χρηματοπιστωτικό τομέα». Υπονοώντας εν ολίγοις ότι θα προκαλέσει εξελίξεις προς την κατεύθυνση της ρύθμισης της αγοράς.
Συγκεκριμένα, η έμπειρη αναλύτρια σημειώνει τα εξής: «Η κατάρρευση του FTX φέρνει στην επιφάνεια τα γνωστά διαρθρωτικά προβλήματα του συστήματος των crypto. Ανεπαρκή αποθέματα, σύγκρουση συμφερόντων, έλλειψη κανόνων και διαφάνειας, αναξιόπιστα δεδομένα».
«Κάθε φορά που ένας σημαντικός «παίχτης» καταρρέει, το σύστημα υφίσταται μια κρίση εμπιστοσύνης. Σήμερα υπάρχουν σημαντικές απώλειες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος. Παρ’ όλα αυτά, η αξία των crypto θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από τι πιστεύουν οι άνθρωποι ότι αξίζει» σπεύδει να προσθέσει η Λαμπούρ.
Και συμπεραίνει: «Όπως έχουμε δει, τα crypto είναι υψηλού ρίσκου προϊόντα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μαζικές απώλειες. Γι’ αυτόν τον λόγο, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι απαιτείται μια άμεση ρύθμιση της αγοράς, στα πρότυπα των παραδοσιακών επενδυτών προϊόντων. Αυτό θα εμποδίζει τις εταιρείες crypto από το να «ψαρεύουν» χρηματοπιστωτικά αναλφάβητους πελάτες, ενώ οι κυβερνήσεις θα μπορούν να αναπτύξουν μια «αψίδα» προστασίας. Αυτή η ανάγκη είναι επείγουσα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η τοποθέτηση του Στίβεν Αλεξόπουλου, αναλυτή crypto στην JP Morgan, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η κατάρρευση του FTX αποτελεί ένα «επίπονο βήμα προς τα πίσω», αλλά ενδεχομένως θα αποδειχθεί καταλυτική, προκειμένου η αγορά να κινηθεί «δύο βήματα προς τα μπρος.
Και μέσα σ’ όλα αυτά, ας μην ξεχνάμε ότι, μετά την κατάρρευση του FTX, η κινεζική Binance –No.1 ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως- έσπευσε να καταθέσει μια πρόταση για τη δημιουργία «ταμείου ανάκαμψης» της βιομηχανίας των crypto. Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια υιοθέτησης ορισμένων συστημικών «όπλων», με στόχο την αποφυγή άλλων αρνητικών περιπτώσεων -τύπου FTX.
Το ανταλλακτήριο του Τσανμπένγκ Ζάο, το οποίο είχε αρχικά εμπλακεί στην προσπάθεια διάσωσης του FTX, επιχειρεί μ’ αυτήν την πρόταση να δώσει μια χείρα βοηθείας στις επιχειρήσεις, οι οποίες φοβούνται ότι η κατάρρευση του FTX θα οδηγήσει σε ντόμινο χρεοκοπιών. Κάτι αντίστοιχο, εξάλλου, είχε γίνει και πριν λίγους μήνες, όταν το «κανόνι» της Three Arrows Capital οδήγησε στον «γκρεμό» αρκετές κρυπτο-τράπεζες, πληγόνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
πηγή: newmoney.gr