Ο Αλαν Πάρντιου δεν υπήρξε ποτέ ένας απλός προπονητής ποδοσφαίρου αλλά ένας πετυχημένος manager με βαθιά γνώση της αγοράς και την ευθύνη της δημιουργίας ομάδων καθώς είχε τον πρώτο αλλά και τον τελευταίο λόγο στη δημιουργία ποδοσφαιρικών συνόλων. Γι’ αυτό η πρόσληψή του στην τεχνική ηγεσία του Αρη ενδεχομένως να μεταφράζεται και ως αλλαγή μοντέλου (αγωνιστικής) διοίκησης.
Βέβαια, κάθε συνεργασία κρίνεται στην πράξη με δεδομένα τα οποία δημιουργούνται μέσα από το σύνολο των αποφάσεων. Προς το παρόν ο Αρης είναι μια προσωποκεντρική εταιρία καθώς η βασική έως και αποκλειστική ευθύνη των επιλογών ανήκει στον Θόδωρο Καρυπίδη. Η συνεργασία με τον 61χρονο Βρετανό μάλλον αφήνει ένα σημάδι πρόθεσης αλλαγών γιατί με εξαίρεση την τελευταία χρονιά του στη Νιουκάσλ, ο Αλαν Πάρντιου είχε την ευθύνη των αγωνιστικών αποφάσεων. Σε προσθήκες και αποχωρήσεις έως τη χάραξη αγωνιστικού μοντέλου εντός των τεσσάρων γραμμών. Στην 5η χρονιά του στους «Ανθρακωρύχους» αποδέχθηκε τον δεύτερο ρόλο πίσω από τον αθλητικό διευθυντή της ομάδας, μάλιστα αυτό ανακοινώθηκε επισήμως και ο ίδιος μάλλον μετάνιωσε γι’ αυτό διότι αρκετές από τις επιλογές δεν απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Στην πολυτάραχη (προπονητικά) ζωή του και ανεξαρτήτων των όποιων προστριβών είχε με αθλητικούς διευθυντές ο Πάρντιου πάντα είχε την ευθύνη της επιλογής και της απόφασης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είχε ψηφιστεί προπονητής αλλά και manager της χρονιάς στην Premier League στη δεύτερη χρονιά του στη Νιουκάσλ. Η αλήθεια είναι ότι είχε καλλιεργήσει προβληματισμό η επιλογή μετακόμισής του στη Σόφια για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ. Για το πρεστίζ του, τις συνθήκες εργασίας που συνάντησε εκεί αλλά και τον τρόπο διοίκησης της ομάδας ο οποίος ήταν πιο προσωποκεντρικός σε σχέση μ’ αυτόν του Αρη με αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονταν… μεταξύ τυριού και αχλαδιού. Στην ΤΣΣΚΑ δεν πήγε για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία αλλά για τη θέση του ποδοσφαιρικού διευθυντή λόγω των γνώσεων που έχει και στην αγορά της Λατινικής Αμερικής.
Προσλαμβάνοντας έναν άνθρωπο του ποδοσφαίρου με ειδίκευση στη δημιουργία ομάδας δεν θα πρέπει να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο αλλαγής του αγωνιστικού μοντέλου διοίκηση του Αρη. Αυτό δεν είναι κακό, ίσα-ίσα που στην περίπτωση του Αρη μοιάζει αναγκαίο καθώς αυτή τη στιγμή η ΠΑΕ δεν διαθέτει έναν άριστο γνώστη της αγοράς αλλά και manager της εμπειρίας και των διασυνδέσεων του Αλαν Πάρντιου. Εφόσον βρεθεί χημεία και υπάρξει αποτελεσματικότητα σ’ αυτή τη συνεργασία ούτως ώστε να χτιστούν σχέσεις εμπιστοσύνης είναι δεδομένο ότι ο Αρης θα λειτουργήσει διαφορετικά στις προσεχείς μεταγραφικές περιόδους και υπό την καθοδήγηση ενός ανθρώπου που ξέρει τα μονοπάτια της ευρωπαϊκής αγοράς αλλά και της αντίστοιχης στη Λατινική Αμερική.