Άλλο είναι το πρόβλημα, όχι αν θα έχουμε Ελληνα ή ξένο αρχιδιαιτητή

Βασίλης Μάστορας22 Ιουνίου 2022

Η πρόθεση του νέου προέδρου της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκου, να γίνουν προσπάθειες για την βελτίωση των Ελλήνων διαιτητών είναι προς την καλή κατεύθυνση. Αν η στόχευση του έχει στο τέλος της ημέρας και θετικό πρόσημο, λογικά σύντομα η εγχώρια διαιτησία θα απαλλαχθεί από το… «καπέλο» των ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ. 

Το ζήτημα όμως είναι όταν κάποια στιγμή η ΚΕΔ θα φθάσει στο σημείο να έχει Ελληνα αρχιδιαιτητή, πόση εμπιστοσύνη θα έχουν απέναντι τους οι παράγοντες του ποδοσφαίρου. Αυτό είναι το διακύβευμα της προσπάθειας του κ. Μπαλτάκου. Ταπεινή μου άποψη είναι ότι όσο οι εγχώριοι ιδιοκτήτες ομάδων πιστεύουν ότι αποποιούνται τις ευθύνες της ήττας όταν τις φορτώνουν στη διαιτησία, δύσκολα θα αλλάξουν τροπάριο. Η αμφισβήτηση των διαιτητικών σφυριγμάτων είναι ένας ανέξοδος τρόπος για να αποποιηθούν τις ευθύνες διοίκηση και προπονητής.

Μέχρι και ο Κλάτενμπεργκ το είχε διαπιστώσει και το επισήμανε σε δηλώσεις του, στις αρχές του 2022.

Πέρα από αυτό όμως υπάρχουν και φάσεις στις οποίες ο κανονισμός ερμηνεύεται και υποκειμενικά. Οπως το πέναλτι όταν η μπάλα χτυπήσει στο χέρι. Ενα από τα κριτήρια είναι εάν μεγαλώνει το σώμα. Αλλαξε ο κανονισμός στο χέρι, αλλά πόσοι από αυτούς που βλέπουν ποδόσφαιρο το ξέρουν. Για παράδειγμα εάν το χέρι είναι πάνω από το κεφάλι, είναι πέναλτι. Συνεπώς κοιτάς για διαφορετικά κριτήρια. Υπάρχει αυτό το υποκειμενικό στοιχείο. Εάν ο παίκτης κόψει την μπάλα και κάνει κίνηση με το χέρι είναι παράβαση. Ο VAR έχει όλες τις κινήσεις στις οθόνες και μπορεί να πάρει αποφάσεις. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει την σκοπιμότητα. Οταν λοιπόν η κοινωνία του ποδοσφαίρου είναι δηλητηριασμένη είναι δύσκολο να την πείσεις ότι οι αποφάσεις είναι ισόνομες. Και από τη στιγμή μάλιστα που οι φάσεις κρίνονται από τον κόσμο αναλόγως με το χρώμα των οπαδικών γυαλιών που φορούν, δύσκολα να συμφωνήσουν όλοι σε ένα καθοριστικό σφύριγμα.

Η αμφισβήτηση, ακόμη και των ξένων διαιτητών που σφύριξαν αγώνες της Super League1 είχε προκαλέσει τη δυσφορία τους με αποτέλεσμα πολλοί να αρνούνται τις προσκλήσεις τού Κλάτενμπεργκ. Λάθη γινόταν, γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται από τους διαιτητές. Οπως γινόταν και θα συνεχίσουν να γίνονται προσπάθειες από τους παράγοντες να επηρεάσουν διαιτητές. Από εκεί και πέρα το θέμα είναι κατά πόσο ο φορέας της διαιτησίας, άρα και οι διαιτητές θα είναι ανεξάρτητοι. Ποιος θα μπορέσει να σηκώσει μπροστά τους, δίκην ασπίδας, ένα τείχος προστασίας, ώστε να ξέρουν ότι μπορούν να σφυρίζουν αυτά που βλέπουν. Να σφυρίζουν χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς τον φόβο ότι θα «καρατομηθούν» γιατί κάποιος μεγαλοπαράγοντας θα βάλει το χεράκι του. Ετσι και αλλιώς θα τα ακούσουν από τους επικοινωνιακούς στρατούς των μεγάλων ομάδων, τουλάχιστον να αισθάνονται ότι θα τους έχει εμπιστοσύνη το θεσμικό τους όργανο, το οποίο θα τους κρίνει δίκαια.

FOCUS

“Πόνεσε» τον Τομ Παπαδόπουλο η δήλωση του Πέτρου Κανακούδη «ήταν προσβλητική η οικονομική πρόταση του για την απόσυρση της προσφυγής μου» και ο ομογενής επιχειρηματίας έφθασε στο σημείο, εξοργισμένος, να διαρρέει ότι θα προχωρήσει σε μήνυση κατά του πρώην «κυανόλευκου’’ ποδοσφαιριστή. Ποιο ήταν το αδίκημα του Κανακούδη, ουδείς κατάλαβε. Εκτός κι αν πιστεύει ο υποψήφιος μέτοχος της ΠΑΕ Ηρακλής ότι η αλήθεια είναι ποινικό αδίκημα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.