Η αρματική απειλή από την Τουρκία λόγω των Ουκρανικών συστημάτων ZASLON

Metrosport Team16 Αυγούστου 2021

H τουρκική παραλλαγή Zaslon-L, η οποία διαθέτει μόνο έναν "αναχαιτιστή" εχθρικών αντιαρματικών βλημάτων, γεγονός που καθιστά ευάλωτα τα τουρκικά άρματα.

 Είναι γνωστό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα Ουκρανία και Τουρκία χτίζουν ολοένα και ισχυρότερους αμυντικούς δεσμούς, γεγονός που έχει θορυβήσει την Ρωσία και έχει ανησυχήσει την Ελλάδα.

Στο παραπάνω πλαίσιο η Τουρκία αναζήτησε ενίσχυση της προστασίας των αρμάτων της από εχθρικά βλήματα από την Ουκρανία, μέσω της προμήθειας των συστημάτων ενεργής αυτοπροστασίας Zaslon. Ιδού πως αποτυπώνει το τουρκικό εγχείρημα και την απόδοσή του εν λόγω συστήματος σε άρθρο του ο Charlie Gao, ο οποίος σπούδασε πολιτικές επιστήμες και επιστήμες υπολογιστών στο Grinnell College και είναι συχνός σχολιαστής σε θέματα άμυνας και εθνικής ασφάλειας.

 "Το Zaslon είναι ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα ενεργής προστασίας αρμάτων που διατίθενται στην αγορά, βασισμένο σε πολλούς εκρηκτικούς «σωλήνες» που συνήθως βρίσκονται στο πλάι ενός οχήματος στο οποίο εγκαθίσταται. Όταν βρίσκεστε σε περιοχή υψηλής απειλής, ο σωλήνας επεκτείνεται και ένα ραντάρ στον σωλήνα ενεργοποιείται, αναζητώντας τον στόχο.

Όταν εντοπιστεί η απειλή από το ραντάρ, ο σωλήνας πυροδοτείται, δημιουργώντας ένα κύμα θραυσμάτων που καταστρέφει ή αποδυναμώνει το βλήμα. Οι δημιουργοί του Zaslon λένε ότι είναι αποτελεσματικό ακόμη και σε βλήματα κινητικής ενέργειας, αλλά αυτό είναι αμφίβολο.

 Ωστόσο, η φύση του Zaslon το καθιστά ιδανικό υποψήφιο για μετασκευή σε υπάρχοντα οχήματα. Το Zaslon δεν απαιτεί πρόσθετη μονάδα ραντάρ που είναι τοποθετημένη σε πυργίσκο και οι μονάδες Zaslon τοποθετούνται συνήθως στο κύτος και όχι στον πυργίσκο, οπότε δεν επιβαρύνεται η πρόσθετη πίεση στην κίνηση του πυργίσκου όπως φαίνεται στο Trophy στο M1 Abrams.

Οι ουκρανικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι η απλή «εκρηκτική» φύση του Zaslon είναι ταχύτερη από τα κατευθυνόμενα συστήματα ενεργητικής προστασίας όπως το Trophy, καθώς το αντίμετρο του . το«hard kill» δεν χρειάζεται να στρίψει και να στοχεύσει πρώτα σε έναν στόχο.

 Φυσικά, το Zaslon έχει το σημαντικό μειονέκτημα ότι είναι μοιραίο για το φιλικό πεζικό που κινείται γύρω από ένα άρμα, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε καταστάσεις όπου το πεζικό και τα άρματα λειτουργούν σε στενή συνεργασία.

 Οι ΗΠΑ δίστασαν να διαθέσουν APS στα περισσότερα άρματα μάχης για αυτόν τον λόγο, επιλέγοντας συστήματα που κατευθύνονται. Ωστόσο, αυτή η θανατηφόρα έκρηξη του Zaslon μπορεί να αποτελέσει και ένα τελευταίο οπλικό σύστημα σε βάρος του εχθρικού πεζικού.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αρχεία για την αποτελεσματικότητα του Zaslon όταν αναπτύχθηκε από τον τουρκικό στρατό στα άρματα μάχης του κατά τη διάρκεια σχετικά πρόσφατων επιθέσεων στη Συρία.(Αφρίν-Ιντλίμπ) Αλλά πολλά άρματα μάχης που έχουν συμμετάσχει στην επίθεση στη Συρία είναι παραλλαγές του Leopard 2, τα οποία δεν είχαν με παραλλαγές Zaslon.

 Η τουρκική παραλλαγή Zaslon διαφέρει επίσης από την αρχική διαμόρφωση Zaslon, η οποία αφορά 2 "αναχαιτιστές" εχθρικών αντιαρματικών βλημάτων. Μάλλον, βασίζεται στην παραλλαγή Zaslon-L, η οποία διαθέτει μόνο έναν "αναχαιτιστή". Αυτό το καθιστά πολύ ευάλωτο σε επιθέσεις κορεσμού, καθώς μόλις δαπανηθεί ένας "αναχαιτιστής", η γωνία κάλυψης είναι ευάλωτη σε επίθεση παρακολούθησης.

 Ενώ αυτό μπορεί να είναι καλό για την αναχαίτιση μεμονωμένων αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων, θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα σε στενές μάχες όπου μπορεί να αναμένονται πολλαπλές βολές σε έναν τομέα"

Έβρος

 Τα παραπάνω έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και ειδικότερα για τον τομέα του Έβρου ποταμού, όπου η Τουρκία σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης με τη χώρα μας θεωρείται δεδομένο ότι θα επιχειρήσει βίαιη διάβαση του υδάτινου κωλύματος του ποταμού, με σκοπό την ταχεία διέλευση αρμάτων στη φίλια όχθη, τη δημιουργία προγεφυρώματος προκαλώντας αρχικά διάρρηξη της αμυντικής τοποθεσίας μας, στη συνέχεια διεύρυνση του προγεφυρώματος και στη συνέχεια διάσπαση της τοποθεσίας αμύνης μας.

 Ο εξοπλισμός των τουρκικών αρμάτων που θα μετάσχουν σε τέτοιου είδους επιθετική ενέργεια σε βάρος μας με τα συστήματα Zaslon, θα πρέπει να θεωρείται επίσης δεδομένη. Ενδεικτικό άλλωστε των τουρκικών προθέσεων είναι η ύπαρξη των 2ου και 5ου Συνταγμάτων μηχανικού, τα οποία διαθέτουν πληθώρα υλικών γεφυροσκευής για ταχεία ζεύξη του Έβρου ποταμού, αντίστοιχα στα 2ο και 5ο Σώμα Στρατού, τα οποία έχουν τομέα ευθύνης τα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του Έβρου ποταμού .

Ως γνωστόν οι τρόποι ενεργείας αρμάτων-πεζικού στο πεδίο της μάχης είναι τρείς:

 1. Άρματα και πεζικό ή μηχανοκίνητο πεζικό ενεργούν σε σύζευξη επί μιάς κατευθύνσεως , κατά του εχθρού

 2. Άρματα και πεζικό ή μηχανοκίνητο πεζικό ενεργούν επί διαφορετικών κατευθύνσεων οι οποίες τελικά συγκλίνουν πάνω στον Αντικειμενικό σκοπό (ΑΝΣΚ)

 3. Τα άρματα χρησιμοποιούνται ως βάση πυρός υποστηρίζοντας το πεζικό ή μηχανοκίνητο πεζικό που επιτίθεται στον εχθρό.

 Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι θα πρέπει να εξετάσουμε στο περιβάλλον του Έβρου ποταμού ένα συνδυασμό των παραπάνω τριών μεθόδων επιθέσεων, ο οποίος συνδυασμός θα υπαγορεύεται από το έδαφος, τον καιρό αλλά και τα ενεργά συστήματα αυτοπροστασίας των τουρκικών αρμάτων Zaslon.

 Η αντιαρματική μας άμυνα θα πρέπει να είναι ανάλογα προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες αλλά και αδυναμίες του υπόψιν συστήματος οι οποίες είναι αρκετές, αφού κοντολογίς παρά τις πομπώδεις ανακοινώσεις των Τούρκων επί της ουσίας η αντιαρματική προστασία που παρέχεται από το εν λόγω σύστημα από την τουρκική έκδοση είναι πολύ περιορισμένη. Ας μην ξεχνάμε τέλος ότι το φίλιο πυροβολικό, αντιαρματικά όπλα, φίλια άρματα, αντιαρματικά κωλύματα, επιθετικά ελικόπτερα και πολεμική αεροπορία, συνιστούν μία θανατηφόρα δύναμη αποτροπής και έναν συνδυασμό ο οποίος είναι ικανός να καταστρέψει ολοσχερώς το αρματικό δυναμικό της 1ης Τουρκικής Στρατιάς της Ανατολικής Θράκης.

Πηγή: enoplos.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.