11 Σεπτεμβρίου 2001: Η μέρα που ο θάνατος «κάλυψε» το Μανχάταν

Παναγιώτα Απέργη11 Σεπτεμβρίου 2024

Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 2001, όταν σημειώθηκε στην καρδιά της Νέας Υόρκης μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 21ου αιώνα, μια από τις μελανότερες στιγμές στην παγκόσμια ιστορία, που οδήγησε σε σειρά αλυσιδωτών τραγικών γεγονότων.

Όλα ξεκίνησαν στις 6:00 το πρωί, όταν ο αρχηγός των τρομοκρατών Μοχάμεντ Άττα και κάποιοι από τους 19 τρομοκράτες έφτασαν στο Logan International Airport στη Βοστόνη, προκειμένου να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα που έμελλαν να στοιχειώσουν την ιστορία της Αμερικής.

Ταυτόχρονα, άλλες δυο ομάδες τρομοκρατών επιβιβάστηκαν μέσα στην επόμενη ώρα από τα αεροδρόμια της Βιρτζίνια και του Νιου Τζέρσι, με τις αεροπειρατείες να ξεκινούν από την πτήση 11 της American Airlines, όταν ο Άττα και οι συνεργοί του μαχαίρωσαν το προσωπικό, αλλά και πολλούς από τους ταξιδιώτες που επέβαιναν στη μοιραία πτήση με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

Τη στιγμή που το ρολόι έδειξε 8:46, το Boeing της πτήσης 11 προσέκρουσε στον βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, με το κτίριο να τυλίγεται και εκατοντάδες ανθρώπους να βρίσκουν ακαριαίο θάνατο, ενώ άλλοι εγκλωβίστηκαν.

Παράλληλα, όσοι επέζησαν από την έκρηξη, πήδηξαν από τα παράθυρα για να σωθούν, με ελάχιστους να επιβιώνουν.

Την ίδια ώρα, τα σωστικά συνεργεία και δεκάδες έφτασαν στο «Σημείο Μηδέν», προκειμένου να αρχίσουν να απεγκλωβίζουν όσους παγιδεύτηκαν, αλλά και να περιθάλπουν όσους κατάφεραν να επιζήσουν, ξεκινώντας τη μεγαλύτερη αποστολή διάσωσης που θα έβλεπε ποτέ η Νέα Υόρκη. 

Λίγο αργότερα, στις 9:03, εκατομμύρια τηλεθεατές είδαν ζωντανά ένα δεύτερο αεροσκάφος, της United, με 64 επιβαίνοντες, να «καρφώνεται» στον νότιο πύργο και στις 9:37, ένα τρίτο αεροσκάφος να πέφτει στο Πεντάγωνο.

Οι εκκενώσεις του Λευκού Οίκου, του Καπιτωλίου και άλλων ομοσπονδιακών κτιρίων στην Ουάσιγκτον έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου, ενώ ένα τέταρτο αεροσκάφος έπεσε στην Πενσιλβάνια, έχοντας, κατά πάσα πιθανότητα, στόχο τον Λευκό Οίκο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν όσοι βρέθηκαν στο «Σημείο Μηδέν», η πτώση των Διδύμων Πύργων ήταν συγκλονιστική, καθώς τα δυο κτίρια, που ξεπερνούσαν έκαστο τα 415 μέτρα ύψος, έπεσαν σαν να ήταν χάρτινα, οδηγώντας χιλιάδες πολίτες σε τραγικό θάνατο.

Όλοι οι υπάλληλοι, οι τραυματιοφορείς και μέλη των σωστικών συνεργείων, που βρίσκονταν μέσα στον νότιο πύργο, σκοτώθηκαν ακαριαία, όπως και άτομα που βρίσκονταν σε παράλληλες οδούς.

«Σκέφτηκα να τιμωρήσω με τον ίδιο άδικο τρόπο»

Το άλλοτε λαμπερό Μανχάταν, το νησί που στις αρχές του 17ου αιώνα, οι Ολλανδοί πούλησαν στους Βρετανούς, για να έχουν το μονοπώλιο στο μοσχοκάρυδο, έμοιαζε με μια βομβαρδισμένη πόλη, καλυμμένη με σκόνη, πτώματα και ερείπια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται ότι οι φονικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους, με τις ΗΠΑ να χαρακτηρίζουν από την πρώτη στιγμή, ως υπ' αριθμόν ένα υπαίτιο τον Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρχηγό του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα.

Αναφερόμενος στην τραγωδία που σημειώθηκε στη Νέα Υόρκη, τρία χρόνια μετά το «χτύπημα» στους Διδύμους Πύργους, ο Μπιν Λάντεν  ανέφερε:

«Ο Θεός ξέρει ότι δεν μας πέρασε από το μυαλό να επιτεθούμε στους Πύργους, αλλά αφού η κατάσταση έγινε αφόρητη -και γίναμε μάρτυρες της αδικίας και της τυραννίας της αμερικανο-ισραηλινής συμμαχίας εναντίον του λαού μας στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο- το σκέφτηκα. Και τα γεγονότα που με επηρέασαν άμεσα ήταν αυτά του 1982 και τα γεγονότα που ακολούθησαν—όταν η Αμερική επέτρεψε στους Ισραηλινούς να εισβάλουν στον Λίβανο, με τη βοήθεια του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ.

Καθώς έβλεπα τους κατεστραμμένους πύργους στον Λίβανο, σκέφτηκα να τιμωρήσω με τον ίδιο άδικο τρόπο: να καταστρέψω πύργους στην Αμερική για να μπορέσει να δοκιμάσει μερικά από αυτά που γευόμαστε και να σταματήσει να σκοτώνει τα παιδιά και τις γυναίκες μας».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.