Πολλαπλά είναι τα οφέλη του περιορισμού ή και της πλήρους αφαίρεσης της ζάχαρης από τη διατροφή μας, σύμφωνα με έρευνα του National Geographic.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το National Geographic, η κατανάλωση της ζάχαρη ενδέχεται να επιφέρει διάφορα προβλήματα, τόσο στον μεταβολισμό και σε απαραίτητα όργανα, όσο και στη... διάθεσή μας.
Μάλιστα, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Amy Goodson σχολίασε ότι πέρα από τη διάθεση, η μείωση της ζάχαρης επιφέρει καλύτερη υγεία δέρματος και δοντιών, ενισχυμένες νοητικές λειτουργίες, ακόμα και υψηλότερες αθλητικές επιδόσεις.
Βέβαια, τα φυσικά σάκχαρα που υπάρχουν σε τροφές όπως το ψωμί, τα φρούτα και το γάλα είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό, καθώς δίνουν ενέργεια, σε αντίθεση με τις επεξεργασμένες τροφές και τα ροφήματα, που θα πρέπει να περιορίζονται στα 50 γρ. ημερησίως.
Μεταξύ άλλων, η πλεονάζουσα ζάχαρη προκαλεί:
- αυτοάνοσα νοσήματα
- υπέρταση
- διαφορετικά είδη καρκίνου
- καρδιαγγειακές παθήσεις
- λιπώδες ήπαρ
- διαταραχές του μικροβιώματος του γαστρεντερικού συστήματος
- χρόνιες φλεγμονές
- προβλήματα ψυχικής υγείας
- αυπνία και συχνές αφυπνίσεις
- γήρανση της επιδερμίδας
«Η περίσσεια σακχάρων στο αίμα επηρεάζει λιπίδια ή πρωτεΐνες όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη και συνεισφέρει στη , με το σχηματισμό ρυτίδων και την απώλεια ελαστικότητας», εκτιμά η διαιτολόγος Jen Messer, πρόεδρος της ακαδημίας διατροφολογίας-διαιτολογίας New Hampshire Academy of Nutrition and Dietetics.