Ο Γιώργος Αλογοσκούφης, από τα κορυφαία πρόσωπα της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή (2004-2009), ένας καταλυτικός υπουργός Οικονομικών ακριβώς πριν την οικονομική κρίση και την μετέπειτα χρεοκοπία, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, μίλησε την Πέμπτη, στο πάνελ του συνεδρίου «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά», το οποίο διοργάνωσε η «Καθημερινή».
Αναφερόμενος γενικότερα στην Μεταπολίτευση ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι «δεν ήταν απλώς αποκατάσταση της δημοκρατίας ή αλλαγή πολιτεύματος. Ηταν αλλαγή πολιτικού καθεστώτος».
«Στη Μεταπολίτευση άλλαξαν οι κοινωνικές προτεραιότητες. Οι προτεραιότητες ήταν οι πολιτικές ελευθερίες, η αναδιανομή του εισοδήματος και η εθνική συμφιλίωση. Το νέο πολιτικό καθεστώς δεν επεδίωξε την οικονομική ανάπτυξη, συγκριτικά με το προηγούμενο πολιτικό καθεστώς. Το κόστος των επιτυχιών της Μεταπολίτευσης, εντοπίζεται στη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.
«Ανησυχούσα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα»
Ο κ. Αλογοσκούφης μίλησε για την περίοδο που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών τονίζοντας πως «ανησυχούσα για την οικονομία από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα. Ηδη από το 2004 υπήρχε ανησυχία. Το κύριο ζητούμενο ήταν να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών. Αυτή η εμπιστοσύνη χάθηκε από το 2009 και μετά».
Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις της θητείας του είπε: «Δεν προχωρήσαμε στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ γιατί δεν ήταν στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Εγιναν, όμως, πολλές άλλες αποκρατικοποιήσεις, αλλά όλα αυτά στο σύνολο των προβλημάτων της χώρας ήταν σταγόνα στον ωκεανό».
«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο ήταν το χρέος και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα χάθηκε με την ένταξη στην ΟΝΕ. Μπήκαμε με χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Οταν μπήκαμε με αυτόν τον τρόπο, χειροτέρεψε το πρόβλημα των εξωτερικών ανισορροπιών, μέχρι που φτάσαμε το 2010 και το μπαλόνι έσκασε», πρόσθεσε.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι «στην περίοδο μετά τη Μεταπολίτευση, το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας ήταν πρόβλημα αδυναμίας των κυβερνήσεων να προωθήσουν μακροπρόθεσμα επωφελείς μεταρρυθμίσεις. Δεν έγινε αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων και αυτό το ζήτημα είναι θεσμικό. Οι εκλεγμένες κυβερνήσεις έπαιζαν τον ρόλο του τροχονόμου στη Μεταπολίτευση.
«Θα επανέλθει κάποια στιγμή ο εφιάλτης του χρέους, όχι σήμερα, όχι αύριο, αλλά αργότερα, αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.
«Η σημερινή κυβέρνηση έχει μια ιστορική ευκαιρία»
Ο πρώην υπουργός συνέχισε λέγοντας πως «μάθαμε πολλά πράγματα μετά την κρίση, αλλά δεν μάθαμε το βασικό. Το βασικό είναι το πώς θα δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις κυβερνήσεις ώστε να βλέπουν πέρα από τον ορίζοντα».
«Οι κυβερνήσεις σκέφτονται “γιατί να φάω εγώ το πολιτικό κόστος;” Δεν έχουμε βρει τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Η σημερινή κυβέρνηση έχει μια ιστορική ευκαιρία. Παίζει στο γήπεδο μόνη της. Αν κι αυτή η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει, τότε δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να βρούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Η δήλωση για την οποία μετάνιωσε
Οταν ρωτήθηκε για ποια απόφαση μετανιώνει, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε τη δήλωσή του το 2008 ότι η «ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη». Διευκρίνισε ωστόσο ότι απευθυνόταν στις αγορές προκειμένου να τις καθησυχάσει.
Πηγή: iefimerida.gr