Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, απορρίπτοντας παράλληλα το μοντέλο του επαγγελματικού στρατού, ενώ σημειώνει πως ο χρόνος της θητείας δεν χρειάζεται να αλλάξει.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Δένδιας σημειώνει πως θα ισχύσει μια νέα πραγματικότητα στην στρατιωτική θητεία, με γνώμονα το να μετατραπεί από «θητεία – αγγαρεία» σε «θητεία-ευκαιρία».
Προκρίνει μάλιστα ως πρότυπο το φινλανδικό μοντέλο, προσαρμοσμένο φυσικά στην ελληνική πραγματικότητα. Και εξηγεί: «Που σημαίνει η θητεία να προσδίδει δυνατότητες στον οπλίτη, αλλά επίσης να του παρέχει τακτική επανεκπαίδευση, ώστε να είναι ενσωματωμένος σε μια μονάδα στην οποία να μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον, παρακολουθώντας τα νέα οπλικά συστήματα, τα νέα δόγματα, τις νέες δυνατότητες».
Ο κ. Δένδιας σημειώνει πως για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία – που θα γίνουν σταδιακά – θα επιδιωχθεί μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση. «Αλλά αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα, με μονάδες που έχουν πληρότητα 25 και 30% διεσπαρμένες ανά την χώρα, δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι η πραγματικότητα του 21ου αιώνα, αν θέλουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τις ανάγκες της πατρίδας μας. Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να πάψει να διαπιστώνεται από παρελάσεις».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της «Κ», Βασίλη Νέδου, αν αυτές οι αλλαγές συνεπάγονται και αύξηση της θητείας, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας απαντά: «Όχι, δεν σημαίνει αύξηση στον χρόνο θητείας. Ξέρετε, αν αυξάνεις τον μη παραγωγικό χρόνο, απλώς δεν κερδίζεις τίποτα. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι μια διαφορετική προσέγγιση. Πώς εκμεταλλεύεσαι το ανθρώπινο κεφάλαιο του Έλληνα πολίτη, ο οποίος με περηφάνια φοράει τη στολή του οπλίτη της χώρας. Και επειδή δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό, επιλέγουμε επιτυχημένα παραδείγματα από το εξωτερικό, προσαρμόζοντάς τα στα δικά μας δεδομένα».
Κατά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις διότι αντιμετωπίζει πραγματικές απειλές.
«Δεν το κάνει επειδή το επιλέγει, μακάρι να ήμασταν ένα κράτος σαν το Λουξεμβούργο. Μια επιλογή θα ήταν ένας αμιγώς επαγγελματικός στρατός. Η δική μου προσωπική απάντηση και η κυβερνητική απάντηση είναι αρνητική. Πιστεύουμε στον στρατό των πολιτών. Βεβαίως με επαγγελματικά στελέχη, αλλά όχι αμιγώς με επαγγελματικά στελέχη. Από εκεί και πέρα, αυτός ο στρατός των πολιτών για να έχει μια αξία να λέγεται στρατός, οφείλει να είναι καλά εκπαιδευμένος και να είναι ενταγμένος σε αξιόμαχες μονάδες. Μονάδες με 25% πληρότητα, των οποίων το 75% θα συμπληρωθεί από εφέδρους οι οποίοι είναι ανεκπαίδευτοι, δεν είναι αξιόμαχες μονάδες», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
Κατά το Σύνταγμα της Φινλανδίας «κάθε Φινλανδός πολίτης είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει στην υπεράσπιση της πατρίδας ή να τη συνδράμει σύμφωνα με το νόμο».
Έτσι κάθε άνδρας Φινλανδός πολίτης ηλικίας 18-60 ετών είναι υπόχρεος για στρατιωτική θητεία, ενώ οι γυναίκες μπορούν να το ζητήσουν σε εθελοντική βάση.
Η στρατιωτική θητεία διαρκεί κατά περίπτωση έως έναν χρόνο: είναι πχ διαφορετική για κάποιον που εκπαιδεύεται για καθήκοντα βαθμού που απαιτούν ειδικές δεξιότητες και διαφορετική (μεγαλύτερη) για όσους ολοκληρώνουν άοπλη υπηρεσία.
Μετά τη στρατιωτική θητεία, το προσωπικό εντάσσεται στην εφεδρεία στην οποία παραμένει μέχρι την ηλικία των 50 ετών (αξιωματικοί και υπαξιωματικοί μέχρι τα 60), λαμβάνοντας επανεκπαίδευση που μπορεί να φτάσει τμηματικά ακόμη και τις 150 ημέρες (200 για αξιωματικούς και υπαξιωματικούς).
OnAlert.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook