Το ταξίδι της από ένα νεαρό κορίτσι με πάθος για το ποδόσφαιρο σε βασική παίκτρια τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή σκηνή είναι απόδειξη του ταλέντου, της αποφασιστικότητάς και της επιμονής της. Από τους δρόμους της Βαρκελώνης μέχρι τα μεγάλα γήπεδα της Ευρώπης, έχει αποδείξει ότι τα όνειρα μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά με αποφασιστικότητα, επιμονή και βαθιά αγάπη για το άθλημα.
Η Αϊτάνα Μπονμάτι είναι μια από τις καλύτερες χαφ στον κόσμο, φόρεσε το περιβραχιόνιο της Εθνικής Ισπανίας σε νεαρή ηλικία, κυνηγά τη βελτίωση και έμαθε να διεκδικεί τα θέλω της σε κάθε βήμα. Αγάπησε τη στρογγυλή θεά σε τρυφερή ηλικία και παρά τις αντιδράσεις των αγοριών συμμαθητών της έμπαινε με πάθος σε κάθε φάση αποδεικνύοντας ότι το φύλο δεν είναι περιορισμός για το άθλημα.
Το ντεμπούτο στα 17 και το περιβραχιόνιο της Εθνικής
Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1998 σε μια χώρα που το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα άθλημα αλλά τρόπος ζωής. Κάνοντας τα πρώτα της παιδικά βήματα στη Βαρκελώνη, κυνηγούσε τη μπάλα και άρχισε να την κλωτσά με πάθος. Ζούσε στη σκιά του Καμπ Νόου και της Μπαρτσελόνα, δυο στοιχεία που τη βοήθησαν να γαλουχήσει μια αθλητική ιδέα και να γεμίσει φιλοδοξίες και όνειρα.
Ο έρωτας της με το ποδόσφαιρο άρχισε σε μικρή ηλικία. Η υποστήριξη της οικογένειάς της και ο έμφυτος ενθουσιασμός της τροφοδότησαν την αποφασιστικότητά της να κυνηγήσει τα όνειρά της. Καθόταν με τις ώρες μπροστά από την τηλεόραση και έβλεπε τις προσπάθειες των Καταλανών. Τρελαινόταν με το σύνολο του Πέπε Γκουαρδιόλα και ήθελε τόσο πολύ να γίνει μέλος του. Θαύμασε τον Τσάβι και τον Ινιέστα για τις ικανότητες στο χορτάρι και το μυαλό τους και ονειρευόταν να μπορέσει να κάνει την καριέρα τους.
Αρχίζοντας το ταξίδι της σε επίπεδο βάσης, εντάχθηκε σε τοπικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους στη Βαρκελώνη προσελκύοντας γρήγορα την προσοχή πολλών σκάουτερ με τις φυσικές της ικανότητες στο γήπεδο. Η ακρίβεια στις πάσες της, η διορατικότητα και η ικανότητά της να ελέγχει το παιχνίδι την ξεχώριζαν από τις συνομίληκες της.
Το σημείο καμπής στην καριέρα της ήταν η ένταξη της στην ακαδημία νέων της Μπαρτσελόνα, τη La Masia. Υπό την καθοδήγηση κορυφαίων προπονητών βελτίωσε τις δεξιότητές της και σε ηλικία μόλις 17 ετών έκανε το ντεμπούτο της με την πρώτη ομάδα των Καταλανών. Κοίταζε τους αντιπάλους της στα μάτια και δεν φοβήθηκε ούτε στιγμή. Η ικανότητά της να δίνει τον ρυθμό του παιχνιδιού και να σκοράρει κρίσιμα γκολ, τη βοήθησαν να κερδίσει μια μόνιμη θέση στην αρχική ενδεκάδα της ομάδας. Κάθε αγωνιστική περίοδο που περνούσε, η επιρροή της μεγάλωνε και γινόταν αναπόσπαστο μέρος της μεσαίας γραμμής.
Η σημαντικότερη της στιγμή ήταν το 2019, όταν και πανηγύρισε την κατάκτηση του UEFA Women's Champions League. Η Αϊτάνα ήταν μια από τις παίκτριες κλειδιά στο σύστημα του προπονητή της. Η ήρεμη και σχεδόν αλάνθαστη παρουσία της στον άξονα, βοήθησαν την ομάδα να φτάσει μέχρι τον τελικό και εκείνη να θεωρηθεί μία από τις καλύτερες χαφ στον κόσμο.
Φυσικά, η κλήση για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας δεν άργησε να έρθει. Η Αϊτάνα φρόντισε να αποδεικνύει σε κάθε παιχνίδι ότι ο προπονητής της δεν την είχε επιλέξει άδικα. Οι ηγετικές της ικανότητες και η σκληρή δουλειά στο χορτάρι της χάρισε το περιβραχιόνιο παρά το σχετικά νεαρό της ηλικίας της.
Ο πόλεμος του ισπανικού νόμου και το ίδρυμα Κρόιφ
Πέρα από τα επιτεύγματά της στο γήπεδο, ο χαρακτήρας και η αθλητική συμπεριφορά της Αϊτάνα Μπονμάτι έχουν κερδίσει τις καρδιές των οπαδών του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο. Η ταπεινότητα και η δέσμευσή της να προσφέρει πίσω στην κοινότητα είναι εμφανής μέσω της συμμετοχής της σε διάφορες φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες και της ενασχόλησής της με επίδοξους νέους παίκτες.
Είναι πρεσβευτής του ιδρύματος Γιόχαν Κρόιφ και έγινε η πρώτη γυναίκα το 2021 που χορηγεί ένα «Cruyff Court», ένα από τα δωρεάν μικρά γήπεδα ποδοσφαίρου του Ιδρύματος για την προώθηση του αθλητισμού σε παιδιά και νέους. Όπως υποστήριξε η ίδια σε συνέντευξη της, «μέσω του ιδρύματος γίνεται προσπάθεια ώστε αγόρια και κορίτσια, ανεξάρτητα από το περιβάλλον όπου γεννήθηκαν, να έχουν τους πόρους για πρόσβαση στον αθλητισμό και να μπορούν να διασκεδάσουν και να μάθουν και να εξελιχθούν».
Επιπλέον, είναι πρέσβειρα της Υπηρεσίας Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR). Το περασμένο φθινόπωρο, την Παγκόσμια Ημέρα του Κοριτσιού, επισκέφτηκε τη Ραμασά, μια ισπανική γυναικεία ομάδα που αποτελείται από πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Τον Απρίλιο συνόδευσε πρόσφυγες από την Ονδούρα και την Ουκρανία σε έναν αγώνα της Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νόου, μια εμπειρία που ήταν τόσο ξεχωριστή τόσο για την ίδια όσο και για εκείνους.
«Ο χρόνος που πέρασα με αυτά τα αγόρια και τα κορίτσια στο Καμπ Νόου ήταν ικανοποιητικός για μένα. Είναι αλήθεια, ότι για αυτούς, είναι μια μοναδική εμπειρία μετά τις δυσκολίες που έχουν βιώσει στις χώρες τους λόγω του πολέμου. Για παράδειγμα, το να μπορούν να περάσουν μερικές στιγμές με τα είδωλά τους πρέπει να είναι πολύ ξεχωριστό για αυτούς. Αλλά πολλές φορές σκέφτομαι ότι μαθαίνω πολλά από αυτές τις εμπειρίες. Στην αρχή είσαι ο πρωταγωνιστής που κάνεις αγόρια και κορίτσια ευτυχισμένα, αλλά η αλήθεια είναι ότι αφήνω αυτές τις συναντήσεις με την αίσθηση ότι μου έχουν δώσει πολλά και με κάνουν εκτιμώ τη ζωή που έχω».
Οι γονείς της πολέμησαν τον ισπανικό νόμο
Ακολουθώντας τα παραδοσιακά έθιμα ονοματοδοσίας της Ισπανίας, η Αϊτάνα θα έπρεπε να ήταν γνωστή ως Κόνκα Μπονμπάτι χρησιμοποιώντας πρώτα το επώνυμο του πατέρα της. Ο λόγος; Ο ισπανικός νόμος έλεγε ότι όταν ένα ζευγάρι αποκτούσε παιδί, ήταν υποχρεωμένο να βάζει πρώτο το επώνυμο του πατέρα και δεύτερο το επώνυμο της μητέρας.
Ωστόσο, αυτό δεν έβρισκε σύμφωνους τους γονείς της και όταν γεννήθηκε αποφάσισαν να κάνουν έναν αγώνα για να αλλάξει ο κανόνας αυτός. Και τα κατάφεραν. Το πρώτο της επώνυμο, Μπονμάτι, είναι από τη μητέρα της και το δεύτερο, Κόνκα, από τον πατέρα της. Η ίδια όταν έμαθε την ιστορία, ένιωσε μεγάλη περηφάνεια για τους γονείς της και πήρε ένα έξτρα κίνητρο για να πολεμήσει για τα δικαιώματα των γυναικών.
Ενωμένες είμαστε πιο δυνατές
Τον Μάρτιο του 2022 κυκλοφόρησε το πρώτο μέρος της βιογραφίας της «Totes unides fem força», που είναι η γυναικεία εκδοχή της σειράς Tots units fem força (Ενωμένες είμαστε δυνατές). Υπάρχουν 14 κεφάλαια προς τιμήν του μυθικού αριθμού φανέλας του Κρόιφ. Το βιβλίο έχει πουλήσει πάνω από 100.000 αντίτυπα και μια τρίτη έκδοση κυκλοφόρησε την άνοιξη. Την επομένη του πρώτου αγώνα του ημιτελικού του Champions League γυναικών εναντίον της Τσέλσι στο Λονδίνο, η Αϊτάνα εκπλήρωσε μια καταλανική παράδοση την ημέρα του Sant Jordi (Ημέρα του Αγίου Γεωργίου) υπογράφοντας αντίγραφα του βιβλίου της για τους θαυμαστές που είχαν κάνει ουρά για να τη συναντήσουν. Η επιτυχία της έκδοσης ήταν τόσο μεγάλη, που υπάρχουν σχέδια να κυκλοφορήσει το βιβλίο στα αγγλικά.