Δοκιμάστε αυτές τις στρατηγικές για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής όταν είστε ανήσυχοι. Όταν είστε αγχωμένοι, το φαγητό μπορεί να φαίνεται σαν να διώχνει τα δυσάρεστα συναισθήματα. Το πρόβλημα είναι ότι η κατανάλωση φαγητού λόγω άγχους είναι δύσκολο να σταματήσει και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής.
Το άγχος απελευθερώνει την ορμόνη κορτιζόλη και το φαγητό πραγματικά σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα -τουλάχιστον για λίγο. Το φαγητό μπορεί να μας προσφέρει τον ίδιο τύπο ανταμοιβής και ευχαρίστησης που θα μας προσφέρουν ακόμη και τα φάρμακα. Το μασούλισμα μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως απόσπαση της προσοχής από οτιδήποτε σας αγχώνει.
Αλλά το να τρώτε για να καταπνίξετε το άγχος - αντί για την πείνα - δεν είναι μια ισορροπημένη στρατηγική. Είτε έχετε μια αγχώδη διαταραχή είτε αντιμετωπίζετε συνεχές στρες στη ζωή σας, μερικές απλές συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να τιθασεύσετε την υπερκατανάλωση φαγητού.
Τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα
Όσο περισσότερο μείνετε χωρίς φαγητό, τόσο πιο πιθανό είναι να φάτε πάρα πολύ, είτε είστε αγχωμένοινείτε όχι. Είχατε μια μεγάλη, αγχωτική μέρα, πεινάτε, είναι [πιο πιθανό] να φάτε υπερβολικά.
Αν όμως τρώτε ισορροπημένα γεύματα και σνακ κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες, μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το μέγεθος της μερίδας σας και να περιορίσετε την επιθυμία να φάτε λόγω άγχους.
Eξάσκηση ανάπτυξης της ενσυνειδητότητας
Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 πρότεινε ότι μια καθημερινή εξάσκηση της ενσυνειδητότητας θα μπορούσε να μειώσει τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού σε άτομα των οποίων τα επίπεδα άγχους είναι επίμονα υψηλά.
Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite, οι συμμετέχοντες διαλογίζονταν για 45 λεπτά την ημέρα σχεδόν κάθε μέρα και έκαναν και άλλες πρακτικές ενσυνειδητότητας, όπως να τρώνε ένα γεύμα την ημέρα με επίγνωση. Μερικοί εύκολοι τρόποι για να εξασκήσετε την ενσυνειδητότητα και αν αποκτήσετε ισορροπημένη σχέση με το φαγητό είναι οι εξής:
- Να τρώτε αργά και με σκοπό
- Να παίρνετε πολλές βαθιές αναπνοές πριν από κάθε γεύμα
- Να αφήνετε κάτω το πιρούνι (ή το κουτάλι) ανάμεσα στις μπουκιές
- Κάντε έναν απολογισμό του πόσο αγχωμένοι είστε πριν φάτε. Σημειώστε εάν είστε θυμωμένοι, μόνοι ή κουρασμένοι για να αξιολογήσετε εάν τρώτε από ανάγκη ή λόγω των συναισθημάτων σας
Δημιουργήστε ένα ασφαλές διατροφικό περιβάλλον
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα τρώτε μπροστά στην τηλεόραση ή το τηλέφωνό σας. Αντίθετα, δοκιμάστε να φάτε σε κανονικό τραπέζι χωρίς περισπασμούς.
Αλλάξτε τη διαδρομή σας
Κυριολεκτικά. Αν νιώθετε άγχος, μην περνάτε μπροστά από το αγαπημένο σας φαστ φουντ στο δρόμο για το σπίτι. Είναι σημαντικό να μετατοπίσετε τη σκέψη σας προς μη διατροφικούς τρόπους αποσυμπίεσης.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε την κατανάλωση φαγητού από το άγχος, από την αλλαγή του τρόπου αποθήκευσης του φαγητού σας ή τα μέρη που περνάτε κατά την επιστροφή σας από τη δουλειά μέχρι την εύρεση νέων τρόπων αντιμετώπισης των αγχωδών συναισθημάτων. Μπορείτε να απευθυνθείτε επίσης σε έναν ειδικό για να σας βοηθήσει να περιορίσετε την κατανάλωση φαγητού λόγω άγχους.
Πηγή:www.jenny.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook