Τις καταγγελίες των πολιτών επιστρατεύει το οικονομικό επιτελείο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, του «μαύρου χρήματος» και του λαθρεμπορίου ενεργοποιώντας την επόμενη εβδομάδα μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα συγκεντρώνονται και θα αξιολογούνται ακόμα και σε 24 ώρες οι αναφορές για φορολογικές παραβάσεις.
Τη νέα ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών θα παρουσιάσουν τη ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ενώ την Τρίτη ο Κωστής Χατζηδάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, στο υπουργείο Οικονομικών φουλάρουν τις μηχανές επιχειρώντας ένα ισχυρό χτύπημα σε όσους κινούνται στη σκιά της παραοικονομία και της μαύρης οικονομίας.
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών έρχεται μετά την εφαρμογή «Appodixi» η οποία λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2022 και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ελέγχουν μέσω του κινητού τους τη γνησιότητα των αποδείξεων και να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής με «μαϊμού» αποδείξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών, οι πολίτες επώνυμα ή ανώνυμα θα δηλώνουν τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης καθώς και την ταυτότητα του παραβάτη είτε αφορά πληροφορίες από άλλους είτε από τη δική τους εμπειρία. Τα στοιχεία αυτά θα φιλτράρονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να βαθμολογηθεί η σοβαρότητα και η αξιοπιστία των αναφορών για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ανάλογα με το βαθμό αξιολόγησης οι ελεγκτές θα προχωρούν σε εξονυχιστικό έλεγχο του συγκεκριμένου επαγγελματία η της επιχείρησης.
Με βάση τις καταγγελίες των πολιτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.
Σύμφωνα με στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού πολλές μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής έχουν αποκαλυφθεί μετά από καταγγελία ενώ οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ δεν πηγαίνουν πλέον για έλεγχο στα «τυφλά» αλλά στοχευμένα αξιοποιώντας πληροφορίες και δεδομένα που αφορούν σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας οι οποίοι παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.
Πηγή: ot.gr