Στην τελική ευθεία βρίσκεται η οριστικοποίηση του «καλαθιού» που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και θα δώσει τη στίγμα για την οικονομική πολιτική της χρονιάς, με επίκεντρο τη στήριξη των πολιτών και ιδιαιτέρως των πιο ευπαθών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αποτιμούν ως κρίσιμη τη δυσαρέσκεια που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, με εμφανή την απογοήτευση των πολιτών και θεωρούν ότι είναι απαραίτητες οι παρεμβάσεις που έχουν άμεση αντανάκλαση στην καθημερινότητα, ώστε να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα.
Θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαια η συμφωνία με τις Βρυξέλλες για ένα επιπρόσθετο ποσό 500 εκατομμυρίων ευρώ για δαπάνες, με βάση την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού, πάνω από τους τεθέντες στόχους.
Ωστόσο, το φετινό καλάθι δε θα θυμίζει αυτά των προηγούμενων χρόνων, καθώς θα είναι περιορισμένο και προσαρμοσμένο στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θέτει η ΕΕ, από το 2025 και δεσμεύουν όλα τα κράτη-μέλη.
Όπως έχουν επαναλάβει πηγές της κυβέρνησης φέτος θα δούμε παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις και όχι παροχολογία.
Τι θα περιλαμβάνει το «καλάθι»
Συνταξιούχοι
Δεδομένη θεωρείται η αναφορά του πρωθυπουργού στους συνταξιούχους και τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος προσωπικής διαφοράς που δε θα λάβουν καθόλου ή θα λάβουν μικρό μέρος της αύξησης 2,5%-3% στις αποδοχές τους από τη 1η Ιανουαρίου 2025.
Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθεί η μείωση της επιβάρυνσης των συνταξιούχων από την εισφορά αλληλεγγύης.
Επίδομα ανεργίας
Όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας, που θα συνδέεται με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων.
Αυτό που μένει είναι να μάθουμε τα ακριβή χαρακτηριστικά, που θα επιβεβαιώσουν πως οι νέοι άνεργοι θα λαμβάνουν περισσότερα χρήματα στην αρχή της ανεργίας και λιγότερα στο τέλος.
Επίδομα παιδιού
Πληροφορίες αναφέρουν πως από το βήμα της ΔΕΘ θα ανακοινωθεί και η αύξηση του επιδόματος παιδιού, από το 2025, με αύξηση κατά 20% στα υφιστάμενα ποσά.
Αυτό σημαίνει ότι οι μηνιαίες παροχές θα κυμανθούν από 34 ευρώ έως 168 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Εργασιακά
Από τη Θεσσαλονίκη θα γίνουν και οι ανακοινώσεις για την ενίσχυση κλαδικών και περιφερειακών συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το «σήμα» και για μια περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού.
Παράλληλα, αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με την ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών, της απασχόλησης γυναικών και ενθάρρυνση της απασχόλησης για τους άνω των 55 ετών, τα οποία έχουν στόχο να ενισχύσουν την αγορά εργασίας αλλά και το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Επιχειρήσεις και επαγγελματίες
Εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν και στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, όπου δεν είναι απίθανο να προαναγγελθούν μειώσεις, με εφαρμογή από την επόμενη χρονιά.
Συγκεκριμένα, συζητείται η διεύρυνση των περιπτώσεων στις οποίες εφαρμόζεται μείωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, ο συνυπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος στην κάλυψη του τεκμαρτού ποσού, όπως και η μείωση της επιβάρυνσης που προκύπτει από την ετήσια αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.
Ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν και ορισμένες «προσαρμογές» όσον αφορά στο τεκμήριο των ελευθέρων επαγγελματιών.
Στεγαστικό
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος για τη στέγη, προωθείται 2ος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου», με διεύρυνση των ηλικιακών ορίων.
Παράλληλα, δρομολογείται το πρόγραμμα Ανακαινίζω - Ενοικιάζω, αλλά και η Κοινωνική Αντιπαροχή, προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί από πέρυσι, αλλά ακόμα δεν είναι «έτοιμα».
Επιπλέον, μπαίνουν περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να μπορέσουν να απελευθερωθούν ακίνητα για ενοικίαση ενώ θεσπίζονται κίνητρα με στόχο να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα.
Παράλληλα έχει εξεταστεί, χωρίς να έχει «κλειδώσει», και εξομοίωση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους.
Δημόσιο
Με το νομοσχέδιο για το Δημόσιο να βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, ο πρωθυπουργός ανακοινώσει και επίσημα την επιβράβευση των δημοσίων υπαλλήλων που επιτυγχάνουν τους στόχους με μπόνους δύο μισθών.