Αν είσαι αλλεργική στη σοκολάτα σου έχουμε την κατάλληλη εναλλακτική. Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν τροφικές αλλεργίες ή μπορεί να παρουσιάσουν στην ζωή τους, όπως για παράδειγμα αλλεργία στο σκόρδο που εμφανίζεται σε μεγαλύτερη. Δες το σαν ένα DIY hack μας και για μερικά έξυπνα ψώνια μπορούν να σε βοηθήσουν να αποφύγεις τις πιο συνηθισμένες αιτίες όταν είσαι οικοδεσπότης, ή όταν ετοιμάζεις σχολικά γεύματα ή έχεις να διαχειριστείς μια δική σου αλλεργία.
1. Αυγά
Για το περιστασιακό υποκατάστατο του αυγού στη ζαχαροπλαστική, χρησιμοποιήστε ένα «αυγό» λιναριού. Ανακάτεψε μια κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο με μόλις τρεις κουταλιές της σούπας νερό. Άφησε το να δράσει για 15 λεπτά και, στη συνέχεια, πρόσθεσε το στη συνταγή σας. Οι σπόροι θα εξαφανιστούν ουσιαστικά στο τελικό προϊόν. Αν ψήνεις τακτικά, προμηθεύσου μια σκόνη που αποτελείται κυρίως από άμυλο πατάτας και αλεύρι ταπιόκας. Και για παρασκευές με αυγό, όπως φριτάτες και ομελέτες, επιλέξτε ένα φυτικό υποκατάστατο αυγού, φτιαγμένο από φασόλια mung που καταφέρνει και μιμείται εκπληκτικά καλά τη γεύση και την υφή των χτυπημένων αυγών.
2. Σιτάρι
Δεδομένου ότι η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη του σιταριού, οτιδήποτε χωρίς γλουτένη θα είναι χωρίς σιτάρι. Για φέτες ψωμιού, κουλούρια και ψωμάκια, επέλεξε ψωμί χωρίς σιτάρι. Το σιτάρι είναι επίσης συστατικό στις περισσότερες σάλτσες σόγιας, χρησιμοποίησε αντί γι’ αυτό βιολογική σόγια ή αμινοξέα καρύδας.
3. Αγελαδινό γάλα
Οι γαλακτοκομικές αλλεργίες προκαλούνται από τις πρωτεΐνες στο γάλα των περισσότερων θηλαστικών, οπότε είναι καλύτερα να επιλέξετε μια φυτική επιλογή, όπως το αμύγδαλο, η καρύδα ή το ρύζι. Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι αλλεργία, σημαίνει ότι το σώμα δεν παράγει αρκετό από το ένζυμο λακτάση και δεν μπορεί να επεξεργαστεί τη φυσική ζάχαρη του γάλακτος. Αν θέλεις περισσότερη πρωτεΐνη, δοκίμασε το γάλα σόγιας ή μπιζελιού, και τα δύο προσφέρουν οκτώ γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Αντίθετα, ορισμένα γάλατα βρώμης έχουν μόνο τρία γραμμάρια ανά μερίδα. Όποιο γάλα κι αν επιλέξεις βεβαιώσου ότι είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D για την υποστήριξη της υγείας των οστών, όπως ακριβώς και το αγελαδινό γάλα.
4. Σόγια
Δοκίμασε αμινοξέα καρύδας αντί για σάλτσα σόγιας. Προέρχεται από το χυμό των φοινικοειδών καρύδας, είναι ελαφρώς πιο παχύρρευστο και γλυκό και λιγότερο αλμυρό, αλλά εξακολουθεί να είναι πλούσιο σε umami. Απλώς πρόσθεσε περισσότερο αλάτι στη συνταγή.
5. Βούτυρα ξηρών καρπών και σπόρων
Αν αντικαθιστάς το βούτυρο ηλίανθου με φυστίκι ή αμύγδαλο, να ξέρεις ότι οι σπόροι είναι επίσης ένα κοινό αλλεργιογόνο. Για να αποφύγεις τόσο τους ξηρούς καρπούς όσο και τους σπόρους, αναζητήστε ένα βούτυρο που παρασκευάζεται με αρακά ή ρεβίθια. Η υφή τους είναι παρόμοια με αυτή του φυστικοβούτυρου, και ενώ η γεύση του λειτουργεί εύκολα σε μπισκότα και μπάρες.
6. Θαλασσινά
Όπως το φυτικό «κρέας», έτσι και τα vegan θαλασσινά είναι πλέον γεγονός. Ψάξε στο διάδρομο με τα ψυγεία για τα μπιφτέκια «σολομού» και «ψαριού», που φτιάχνονται από μείγματα που περιλαμβάνουν πρωτεΐνες μπιζελιού και σόγιας.
7. Σοκολάτα
Επειδή συχνά παρασκευάζεται με γαλακτοκομικά και παράγεται σε εξοπλισμό που επεξεργάζεται ξηρούς καρπούς, η σοκολάτα μπορεί να είναι δύσκολη για άτομα με αλλεργίες. Για σοκολατένια γλυκίσματα εντελώς απαλλαγμένα από ξηρούς καρπούς -αλλά όχι από γαλακτοκομικά-, όπως τρούφες, καραμέλες, fudge και γλυκά των γιορτών, μπορείς να παραγγείλεις online στο vermontnutfree.com.
www.theissue.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook