Εάν η Τουρκία προχωρούσε σε στρατιωτικό αποκλεισμό του Φαρμακονησίου, αυτό θα αποτελούσε σοβαρή κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πιθανώς θα προκαλούσε ευρύτερες περιφερειακές και διεθνείς αντιδράσεις.
Ένας αποκλεισμός θα θεωρούνταν πράξη επιθετικότητας και παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, όπως αυτή καθορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες (π.χ. Συνθήκη της Λωζάννης, Συνθήκη των Παρισίων).
Η Ελλάδα θα είχε το δικαίωμα να ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 51 του Χάρτη του ΟΗΕ περί αυτοάμυνας.
Η Ελλάδα θα απαντούσε άμεσα, ενισχύοντας τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην περιοχή και πιθανώς κινητοποιώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις ευρύτερα.
Θα υπάρξει υψηλός κίνδυνος θερμού επεισοδίου, με πιθανή ανταλλαγή πυρών.
Η Τουρκία μπορεί να προσπαθήσει να αποκλείσει το Φαρμακονήσι με ναυτικές δυνάμεις, εμποδίζοντας τη διέλευση ελληνικών πλοίων ή τη μεταφορά εφοδίων.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να απαντήσει με την αποστολή πολεμικών πλοίων ή και αεροπορικής υποστήριξης.
Η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, θα ζητήσει άμεση διπλωματική και οικονομική πίεση κατά της Τουρκίας.
Ενδέχεται να προταθούν κυρώσεις ή να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Η ένταση μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ θα προκαλέσει κρίση εντός της Συμμαχίας, με πιθανή εμπλοκή των ΗΠΑ και άλλων χωρών για αποκλιμάκωση.
Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα παρέμβουν για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της περιοχής για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να συγκληθεί εκτάκτως.
Η κρίση θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, επηρεάζοντας τα ελληνοτουρκικά σύνορα, την Κύπρο και τη διεκδίκηση των θαλάσσιων ζωνών.
Η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί την ένταση για να αυξήσει τις προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά, πιέζοντας περαιτέρω την Ελλάδα και την ΕΕ.
Ο αποκλεισμός μπορεί να οδηγήσει σε τοπική σύγκρουση, με ανταλλαγή πυρών και εμπλοκή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων.
Ένας αποκλεισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση, περιλαμβάνοντας όχι μόνο το Φαρμακονήσι αλλά και άλλες περιοχές του Αιγαίου.
Μέσω διεθνούς πίεσης (π.χ. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ), η Τουρκία μπορεί να υποχωρήσει ή να επιδιωχθεί προσωρινή λύση μέσω διαλόγου.
Η κρίση θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, με αυξημένη στρατιωτική παρουσία στο Αιγαίο και περιορισμό των διπλωματικών επαφών.
Η Ελλάδα πιθανότατα θα επιταχύνει τα εξοπλιστικά της προγράμματα για να ενισχύσει την αποτρεπτική της ισχύ.
Η Ανατολική Μεσόγειος θα παραμείνει περιοχή υψηλής έντασης, με επιπτώσεις για την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.
Ένας στρατιωτικός αποκλεισμός του Φαρμακονησίου από την Τουρκία θα προκαλούσε σοβαρή κρίση με πιθανότητα κλιμάκωσης σε γενικευμένη σύγκρουση. Η Ελλάδα, με τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, θα αντιδρούσε δυναμικά, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες θα εστιάζονταν στην αποκλιμάκωση. Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλεια στην περιοχή.