ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Λουδοβίκος Μαμικονιάν Ο νεαρός κεντρικός μέσος έχει γενέθλια σήμερα (20/8) και κλείνει το 24ο έτος της ζωής του. Με αφορμή τα γενέθλια του Χάρη Τσιγγάρα, θα κάνουμε «βουτιά» στο παρελθόν του παίκτη ξεκινώντας από το 2010, τότε που μπήκε για τα καλά ο ΠΑΟΚ στην καθημερινότητα του. Καθώς θα ξετυλίξουμε το «κουβάρι» της καριέρας του, θα φτάσουμε και στον παραγκωνισμό του από τον Ραζβάν Λουτσέσκου.
Γεννήθηκε το πρώτο καλοκαίρι του 21ου αιώνα στην Πορταριά Χαλκιδικής. Από το έκτο έτος της ζωής του ξεκίνησε την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο. Η πρώτη του ομάδα ήταν οι «Μπέμπηδες» και ο ίδιος όπως έχει δηλώσει έκανε κάθε μέρα το δρομολόγιο Χαλκιδική – Θεσσαλονίκη με τον παππού του.
Το 2010 μόλις ξεκίνησαν οι ακαδημίες του ΠΑΟΚ να λειτουργούν σωστά, εντόπισαν τον μικρό και τον έκαναν δικό τους με συνοπτικές διαδικασίες. Τα πρώτα τρία χρόνια συνέχιζε να πηγαίνει με τον παππού του και να επιστρέφει στο σπίτι του. Το 2013, όμως, αποφάσισε από κοινού με την οικογένεια του να μετακομίσει στα σπίτια των ακαδημιών.
Έπαιζε σε όλες τι θέσεις του κέντρου (6,8,10) και δεν άργησε να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας. Το 2015 στέφθηκε πρωταθλητής με την Κ15, την επόμενη σεζόν ήταν βασικό στέλεχος για το πρωτάθλημα της Κ17 και από το 2018 ως το 2020 πήρε τρία συνεχόμενα με την Κ19. Την ίδια περίοδο, ο Τσιγγάρας έκανε συμμετοχές με όλες τις μικρές εθνικές ομάδες, ενώ ήταν και πολύ καλός μαθητής, καθώς «μπήκε» στη Σχολή Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας.
Η ζωή στην πρώτη ομάδα
Το καλοκαίρι του 2019 ακολούθησε την προετοιμασία των πρωταθλητών και έκανε την πρώτη του συμμετοχή σε φιλικό κόντρα στην Τσβόλε. Με τον ερχομό του Αμπέλ Φερέιρα, ο ίδιος είχε μοναδική ευκαιρία να κερδίσει θέση στους «μεγάλους». Η πρώτη επίσημη εμφάνισή του, ήρθε το 2020 σε αναμέτρηση κόντρα στον Άρη, στην οποία ο Δικέφαλος επικράτησε με 2-0 στο «Κλεάνθης Βικελίδης».
Την επόμενη σεζόν με τον Αμπέλ Φερέιρα για λίγο και τον Πάμπλο Γκαρσία στον πάγκο της ομάδας, ο Τσιγγάρας έκανε 26 συμμετοχές, πέτυχε ένα γκολ και για αποκορύφωμα πανηγύρισε το κύπελλο Ελλάδας κόντρα στον Ολυμπιακό. Μετά από τον τελικό, μάλιστα, στο λεωφορείο της ομάδας ο Πάμπλο Γκαρσία είπε στον Βιεϊρίνια «Πάλι καλά που μπήκε ο Χάρης και πήραμε το κέντρο στο τέλος».
Εποχή Λουτσέσκου
Τη σεζόν 2021-2022 ο ποδοσφαιρικός «πατέρας» του Τσιγγάρα αποτέλεσε παρελθόν. Στην επιστροφή του Ραζβάν Λουτσέσκου, ο μέσος από τη Χαλκιδική κατάφερε να έχει σημαντικό ρόλο στην ομάδα, που έφτασε ως τους 8 του Conference League. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος έκανε 31 συμμετοχές και ήταν ο μοναδικός, που έδινε τόσα τρεξίματα σε ένα κέντρο με Σβαμπ, Κούρτιτς, Αουγκούστο και Ελ Καντουρί.
Την επόμενη χρονιά, για κάποιον ανεξήγητο λόγο ο Έλληνας μέσος δόθηκε δανεικός στη Γαλλική Τουλούζ. Εκεί ο Τσιγγάρας έχασε 7 μήνες από την ενεργό δράση, λόγω τραυματισμού. Έκανε μόλις δύο συμμετοχές, αλλά κέρδισε το Κύπελλο Γαλλίας.
Από απαραίτητος, παραγκωνισμένος
Στην επιστροφή του στον ΠΑΟΚ, βρήκε μια ομάδα με έλλειψη στα χαφ. Στο ρόστερ, υπήρχαν ο Σβαμπ, ο άπειρος Γιαξής και ο Αουγκούστο, που είχε το μυαλό του σε μεταγραφή. Με αυτόν τον τρόπο, ο Τσιγγάρας μπήκε από την «κλειδαρότρυπα» στην εντεκάδα και ήταν πολύ σημαντικός στις τρεις προκρίσεις του Δικεφάλου κόντρα σε Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, Χάιντουκ Σπλιτ και Χαρτς. Με τον ερχομό του Οζντόεφ και του Μεϊτέ, ο Τσιγγάρας έμεινε και πάλι πίσω στην ιεραρχία και έκανε μόλις 25 εμφανίσεις (οι περισσότερες ολιγόλεπτες).
Στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, ο ίδιος έχει και πάλι παθητικό ρόλο στο ρόστερ και αναζητά τον επόμενο «σταθμό» της καριέρας του. Σε ένα κέντρο, που έχει αρκετή ποιότητα, αλλά λείπουν τα τρεξίματα, ίσως θα μπορούσε να πάρει δικαιωματικά το βραβείο του αδικημένου της χρονιάς. Για τρεις συνεχόμενες χρονιές.