Ως ελιτίστικο σχέδιο χαρακτηρίζει ο Guardian την πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού να προσφέρει αποκλειστικές, εξατομικευμένες ξεναγήσεις στην Ακρόπολη.
Οι επικριτές θεωρούν την πρωτοβουλία ελιτίστικη και εμπορευματοποίηση ενός συμβόλου της δημοκρατίας.
Για ένα ζευγάρι Άγγλων από το Ιπσουιτς που βρέθηκε στην χώρα μας και θέλησε να δει την Ακρόπολη αλλά όχι με τον τόσο κόσμο που την επισκέπτεται κάθε μέρα, όταν έμαθε πως η τιμή για αποκλειστική ξενάγηση ανέρχεται στα 5.000 ευρώ η αντίδραση ήταν xαρακτηριστική: «Τρελές τιμές, δεν είναι για εμάς».
Η πρωτοβουλία του υπουργείου προβλέπει έως και τέσσερις ομάδες των πέντε ατόμων που θα καθοδηγούνται από ειδικούς αρχαιολόγους γύρω από την τοποθεσία μεταξύ 7 π.μ. έως 9 π.μ. και 8 μ.μ. έως 22.00 - πριν από το άνοιγμα και μετά το κλείσιμο - για να αποφευχθούν οι χιλιάδες selfie-snappers που ανεβαίνουν κάθε ώρα στον βράχο. «Είχαμε αιτήματα από tour operators για αυτό εδώ και πολύ καιρό», αναφέρει στον Guardian η Νικολέτα Βαλάκου, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, ενός κρατικού φορέα που συνδέεται με το υπουργείο Πολιτισμού.
Mιλώντας στο βρετανικό μέσο, η Δέσποινα Κουτσούμπα, αντιπρόεδρος του συλλόγου αρχαιολόγων της χώρας, καταδικάζει την αποκλειστικότητα των ξεναγήσεων, υποστηρίζοντας ότι δίνουν προτεραιότητα στους πλούσιους επισκέπτες έναντι του ευρύτερου κοινού. Υποστηρίζει ότι μια τέτοια κίνηση υπονομεύει τη σημασία του μνημείου ως σύμβολο της δημοκρατικής Αθήνας, όπου επικρατούσε η ισότητα ενώπιον του νόμου.
«Το επόμενο πράγμα που θα έρθει είναι προτάσεις γάμου και σαμπάνιες στην Ακρόπολη». «Θα αισθάνονται ότι δικαιούνται, αν έχουν ξοδέψει τέτοιου είδους χρήματα, να κάνουν ό,τι θέλουν στο χώρο», συμπληρώνει.
«Ως σύλλογος Αρχαιολόγων είμαστε εντελώς αντίθετοι σε αυτό», πρόσθεσε η Κουτσούμπα.
Επιπλέον, εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές επιπτώσεις του σχεδίου, ιδίως όσον αφορά τον αντίκτυπό του στους τακτικούς επισκέπτες και την τουριστική βιομηχανία. Οι ξεναγοί φοβούνται ότι η επιμήκυνση των ωρών λειτουργίας για την εξυπηρέτηση των αποκλειστικών ξεναγήσεων θα μπορούσε να επιδεινώσει τις προκλήσεις που θέτουν οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως οι καυτές θερμοκρασίες που φτάνουν έως και τους 45°C κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό, υποστηρίζουν, θα μπορούσε να αποτρέψει τους τουρίστες και να διαταράξει την τουριστική οικονομία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην έγκαιρη πρόσβαση σε αξιοθέατα όπως η Ακρόπολη.
Ωστόσο, οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας υποστηρίζουν ότι αποτελεί μια ευκαιρία για τη δημιουργία αναγκαίων εσόδων για πολιτιστικά έργα.
«Τα έσοδα θα επανεπενδυθούν», αναφέρει η Νικολέτα Βαλάκου, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Αξιοποίησης Πολιτιστικών Πόρων.
«Καθώς η Ακρόπολη θα είναι η πρώτη για τέτοιες περιηγήσεις, θα είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα και είμαστε ανοιχτοί σε αλλαγές».
Οι οιωνοί δεν είναι όλοι κακοί. Το σχέδιο αντιμετωπίστηκε με χαρά από ορισμένους στην ελληνική διασπορά, πολλοί έκ των οποίων δήλωσαν ότι θα εγγραφούν.
«Έχω ακούσει από δεκάδες φίλους που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε αυτές τις εξατομικευμένες περιοδείες», είπε ο Πήτερ Πούλος, εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, μιας παγκόσμιας φιλανθρωπικής οργάνωσης της ελληνικής διασποράς.
«Γιατί να μην απαλλάξουμε τους ανθρώπους από τα χρήματά τους εάν πρόκειται να βοηθήσουν στην προστασία και διατήρηση των πολιτιστικών μας μνημείων για τις επόμενες γενιές; Όλοι υποστηρίζουμε τα υψηλότερα ιδανικά, αλλά στο τέλος της ημέρας τα ιδανικά δεν πρόκειται να πληρώσουν το σκληρό κόστος που απαιτείται για τη λειτουργία ενός αξιοθέατου αυτού του μεγέθους».
Πηγή: ieidiseis.gr