Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα έντονο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης το οποίο ξεκίνησε χθες και θα κορυφωθεί σήμερα και έγινε αισθητό στα πιο νότια τμήματα της χώρας και κυρίως στην Κρήτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα Χανιά η θερμοκρασία χθες άγγιξε τους 33 βαθμούς Κελσίου αν και η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά αποπνικτική λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης.
Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη από το απόγευμα σήμερα και στη συνέχεια το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης θα υποχωρήσει για να επιστρέψει όμως και πάλι από την Κυριακή (31/3).
Τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν σε αρκετές περιοχές, καθώς το χαμηλό βαρομετρικό που έρχεται θα φέρει βορειοδυτικούς ανέμους, που θα μετατοπίσουν το φαινόμενο προς τα ανατολικά, την Τουρκία και την Κύπρο.
Σε νεότερη ανάλυση του μετεωρολόγου στο marousakis.gr η νέα εισβολή σκόνης που αναμένεται από την Κυριακή και κυρίως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αν και θα είναι πιο ήπια, ωστόσο θα μας ταλαιπωρήσει.
Συγκεκριμένα αναφέρει, «μετά από αυτό το ισχυρό επεισόδιο αφρικανικής σκόνης αναμένεται σταδιακά να ομαλοποιηθεί η όλη κατάσταση από σήμερα το απόγευμα και από τα δυτικά μιας και ο άνεμος θα γυρίσει σε βορειοδυτικό απομακρύνοντας αυτές τις μεγάλες ποσότητες προς την Τουρκία και την Κύπρο. Έτσι λοιπόν θα βελτιωθεί αρκετά η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα αύριο αλλά και το Σαββατοκύριακο. Αυτό όμως δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και μέσα στην Κυριακή και κυρίως στις αρχές της άλλης εβδομάδας ένα νέο πιο ήπιο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα επηρεάσει την περιοχή μας».
Ο μετεωρολόγος μίλησε για 30άρια από την επόμενη εβδομάδα έκανε και ειδική αναφορά στον σχηματισμό ομίχλης σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις καθώς, όπως αναφέρει, «με τις υψηλές θερμοκρασίες να επιμένουν, θα κυλήσουν και οι επόμενες ημέρες στη χώρα μας όπου μάλιστα στις αρχές της άλλης εβδομάδας ενδεχομένως να συναντήσουμε θερμοκρασίες κοντά ή και πάνω από τους 30° βαθμούς κελσίου. Η παραπάνω εξέλιξη θα οδηγήσει σε σχηματισμό πυκνών ομιχλών σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις».
Εξηγώντας το φαινόμενο σημειώνει ότι «στην εποχή που βρισκόμαστε η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται κοντά στους 14° βαθμούς στα βόρεια και κοντά στους 17° πιο νότια. Καθώς η θερμή αέρια μάζα κινείται πάνω από αυτές τις υδάτινες ψυχρότερες επιφάνειες, ψύχεται οδηγώντας στη συμπύκνωση των υδρατμών που αυτή φέρει με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ομιχλών μεταφοράς μια μορφή των οποίων είναι και οι ομίχλες θαλάσσης».
Θέλοντας να εξηγήσει τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στη βόρεια Κρήτη αναφέρει «από τη μια μεριά στις αρκετά θερμές αέριες μάζες που μας έχουν έρθει από την Αφρική. Παρόλα αυτά αυτή η διαφοροποίηση που παρατηρείται στην αυτή περιοχή σε σχέση με τις μέσες μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη χώρα μας σχετίζεται με την τοπογραφία που εμφανίζει η περιοχή σε συνδυασμό και με το πεδίο ανέμων που επικράτησε. Συγκεκριμένα, στην περιοχή επικράτησαν νότιοι άνεμοι οι οποίοι καθώς αλληλεπίδρασαν με τους ορεινούς όγκους του νησιού, δημιούργησαν καταβάτες ανέμους, ανέμους δηλαδή οι οποίοι καθώς κατέρχονται από τις βουνοπλαγιές ενισχύονται σημαντικά και ταυτόχρονα θερμαίνονται μιας και οδηγούνται σε περιοχές μεγαλύτερης βαρομετρικής πίεσης. Έτσι λοιπόν ενισχύθηκε περεταίρω η ήδη θερμή αέρια μάζα οδηγώντας τον υδράργυρο σε υψηλότερες τιμές απ΄ότι γενικότερα επικράτησαν στη χώρα μας».
Αναλυτικά η πρόγνωση από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη:
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, ο καιρός την Πρωταπριλιά θα έχει ένα παράδοξο στην Ευρώπη. Αν και στη δυτική Ευρώπη το καθολικό Πάσχα θα κυλήσει με θερμοκρασίες σχετικά χαμηλές, το μεσημέρι θα φτάνει τους 12 με 15 βαθμούς. Στην ανατολική Ευρώπη υψηλές θερμοκρασίες την Κυριακή στη Βαρσοβία το θερμόμετρο θα φτάσει τους 25 βαθμούς και στη Μόσχα τη Δευτέρα τους 21 βαθμούς.
Στην Ελλάδα, οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν για ημέρες, όλη την νέα εβδομάδα. Οι πιο ζεστές ημέρες θα είναι η Δευτέρα και η Τρίτη.
Ενδεικτικά το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία και στην Αθήνα θα είναι στους 24 -25 βαθμούς.