Τριγμούς στην κυβέρνηση προκαλούν οι αυξήσεις στα φάρμακα που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν και το 80% σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς.
Η απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής των ασθενών έχει οδηγήσει χιλιάδες φάρμακα σε ανατιμήσεις, γεγονός όμως που έχει προκαλέσει αμηχανία στην κυβέρνηση.
Ενώ μέχρι τώρα η ασφαλιστική τιμή ενός γενοσήμου ήταν ίση με την λιανική του τιμή και άρα δεν υπήρχε επιπλέον κόστος για τον ασθενή, με την πρόσφατη ρύθμιση του Άδωνι Γεωργιάδη, η λιανική τιμή μπορεί να υπερβαίνει την ασφαλιστική και έτσι τη διαφορά πρέπει να καταβάλλει ο ασθενής
Η απόφαση αυτή εκτός των αντιδράσεων στους φαρμακοποιούς και τους πολίτες, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση η οποία αναμένει όπως λένε πηγές του ethnos.gr να καταλαγιάσει το κύμα των διαμαρτυριών.
Στη δημοσιοποίηση του θέματος, πάντως, φαίνεται πως συνέβαλαν και οι κακές σχέσεις του υπουργού Υγείας με τους φαρμακοποιούς της Αττικής λόγω των ρυθμίσεων που είχε υλοποιήσει στην προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Υγείας. Κάτι που δεν φαίνεται να έχει ξεχάσει ο κλάδος.
Μ' αυτά και μ' αυτά, όμως, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει άλλο ένα μέτωπο αντιδράσεων που επηρεάζει άμεσα την κοινωνία.
Ετοιμάζονται διορθωτικές αλλαγές
Υπό το πρίσμα των πιέσεων που ασκούνται αλλά και των επιπτώσεων στο γενικότερο προφίλ της κυβέρνησης ετοιμάζονται αλλαγές στα φάρμακα της τελευταίας στιγμής ώστε να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής για τους ασφαλισμένους.
Μεταξύ αυτών ετοιμάζεται να μπει όριο στη συμμετοχή τα 3 ευρώ εάν το ποσό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ήδη πάντως ισχύει ο «κόφτης» των 20 ευρώ που είχε ψηφίσει ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ισχύει στις περιπτώσεις που το ποσό που προκύπτει ως συμμετοχή είναι υψηλό για τους ασθενείς.
Ταυτόχρονα, πάντως, δεν αναμένεται να ισχύσει η συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία έως το 30% καθώς η ρύθμιση αυτή προέβλεπε συνταγές με επώνυμα γενόσημα. Κάτι όμως που καταργείται στην πράξη αφού για να μην πληρώσουν συμμετοχή στα φάρμακα οι ασθενείς θα πρέπει να επιλέγουν το πιο φθηνό γενόσημο.
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, η ρύθμιση Γεωργιάδη οδηγεί σε αύξηση της συμμετοχής των ασθενών σε πάνω από 1.700 φάρμακα, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξει και το 80%!
Η αλλαγή αυτή επιβαρύνει τους ασθενείς με περίπου 40 εκατ. ευρώ, ποσό που θα εξοικονομηθεί από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη.
Πηγή: ethnos.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube