Ανάμεικτες είναι οι πρώτες αντιδράσεις από τους αγρότες, μετά τη συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ειδικά για το ρεύμα.«Δεν ικανοποιήθηκε το σύνολο των αιτημάτων μας, οι αποφάσεις μας στα μπλόκα» ανέφερε ο εκπρόσωπος των αγροτών σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πιο αναλυτικά, οι αγρότες βλέπουν θετικά τα πρώτα 2 χρόνια στο ρεύμα, καθώς θα είναι περίπου 9 με 10 λεπτά η χρέωση αλλά θα αφορά μόνο το ένα έτος. Όμως υπολογίζουν και τα υπόλοιπα 8 χρόνια, καθώς η τιμή που ανακοινώθηκε είναι για το 1/3 της κατανάλωσης άρα πρέπει να δούνε για τα υπόλοιπα 2/3 σε τι τιμή θα χρεωθούν.
Στη Θεσσαλία οι παραγωγοί, σχετικά με το πετρέλαιο λένε ότι περίμεναν τα 82 εκατομμύρια «έστω και αν είναι λίγα», ότι θα τα λάβουν εφάπαξ για να έχουν ρευστότητα. Με αυτά τα μέτρα, θα πάρουν τα 40 εκατομμύρια τώρα και τα υπόλοιπα 42 εκατομμύρια σε δόσεις, κάτι που δεν τους βολεύει.
Επιπλέον περίμεναν να ακούσουν κάποια μέτρα για το αφορολόγητο πετρέλαιο που θα δινόταν για το 2025, και αυτό ήταν κάτι που θα τους ικανοποιούσε. Πλέον, αναμένεται να δούμε τι στάση θα κρατήσουν από εδώ και πέρα μετά τις γενικές συνελεύσεις.
Οι αγρότες στην Πάτρα, μαζί με τους μελισσοκόμους που δίνουν τον ρυθμό καθώς έχουν στήσει κυψέλες σε μεγάλο μέρος της πλατείας, ζητούν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να θέσουν τα αιτήματά τους, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις, τα πανάκριβα είδη καθώς οι κυψέλες έχουν αυξηθεί πολύ και ακόμα και 70% και τέλος για τη δουλειά που κάνουν στα δάση.
Τους αγρότες της περιοχής τους ανησυχεί το ότι δεν έχουν ακούσει κάτι σχετικά με τις αποζημιώσεις που πρέπει να παίρνουν για τις καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής, επίσης ένα θέμα που θα συζητηθεί στα μπλόκα και στις γενικές συνελεύσεις.
Από την πλευρά τους, οι αγρότες στη Μακεδονία και στο μπλόκο στα Μάλγαρα, έχουν αρνητικές πρώτες αντιδράσεις και αναμένουν να ενημερωθούν λεπτομερώς και να συζητήσουν τις αποφάσεις στις γενικές συνελεύσεις.
Ωστόσο, οι προοπτικές δεν φαίνεται να είναι ευνοϊκές, με τους αγρότες να εκφράζουν απογοήτευση για την έλλειψη συζήτησης σχετικά με την ΚΑΠ και τα ζητήματα του αγροτικού πετρελαίου.