Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν αλλαγές στο πλαίσιο χορήγησης της Golden Visa, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, για το στεγαστικό πρόβλημα στη χώρα, ο πρωθυπουργός συμφώνησε ότι απαιτούνται αλλαγές στο όριο της χρηματοδότησης για την Golden Visa.
Τόνισε πως σε κάθε συγκυρία είναι «βολικό» να υπάρχει «κάποιος κακός» που ευθύνεται, και στην προκειμένη το πρόγραμμα καταγγέλλεται ως υπεύθυνο για την άνοδο των τιμών στην αγορά, ωστόσο τα τελευταία 2 χρόνια αυτό αφορά μόνο το 7% των αγοροπωλησιών.
Αναφέρθηκε στην αύξηση του ορίου αγορών στα 500.000 ευρώ σε περιοχές μεγάλου ενδιαφέροντος και προανήγγειλε πως το επόμενο διάστημα το όριο θα ανέβει περισσότερο, μπορεί και στις 800.000, «για εκείνες τις περιοχές όπου υπάρχει σημαντική πίεση στα ενοίκια».
Αυτό θα αφορά τόσο σε αστικά κέντρα όσο και σε νησιά.
«Το όριο θα πάει πολύ ψηλότερα. Μπορεί να πάει 800.000 ευρώ. Είναι επενδύσεις που δεν θα είναι ανταγωνιστικές με τις επενδύσεις εκείνες οι οποίες ενδεχομένως θα αύξαναν τα ενοίκια για κάποιον που θέλει να αγοράσει ένα διαμέρισμα» σημείωσε.
Από την άλλη, είπε, πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση η περίπτωση να διατηρηθεί το όριο των 250.000 ευρώ σε «περιοχές που δεν υπάρχει σήμερα οικιστική πίεση. Εάν ας πούμε στην Πέλλα ή στην Κοζάνη δεν υπάρχει πίεση. Εκεί γιατί δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε παραπάνω ζήτηση και να κατευθύνουμε επενδύσεις της τάξης των 250.000 ευρώ σε αυτές τις περιοχές;».
Σε άλλο σημείο, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την πρόταση να πρέπει να ακίνητα με Golden Visa να μισθώνονται μόνο μακροχρόνια και όχι μέσω πλατφορμών. «Δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά γιατί ο αριθμός δεν είναι τεράστιος και πολλά ακίνητα ήδη μισθώνονται μακροχρόνια. Αλλά είναι κάτι το οποίο το βρίσκω ενδιαφέρον και νομίζω ότι αξίζει να συζητηθεί και γιατί όχι να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση».
«Σημαντικό στοίχημα αυτό της στέγης»
Κατά την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως είναι «πολύ σημαντικό στοίχημα, αυτό της στέγης» και ανέφερε πως αυτή είναι η πρώτη φορά, «εδώ και δεκαετίες», που η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης.
«Το ύψος των μισθωμάτων έχει αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με το 2018» ενημέρωσε, αλλά είπε πως αυτό αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος, σε σχέση με πριν μία δεκαετία όταν είχαμε πλήρη κατάρρευση τιμών. Ακόμα, ανέφερε πως «οι τιμές δεν έχουν φτάσει στο σημείο που ήταν το 2007- 2008».
Έκανε λόγο για «πανευρωπαϊκό πρόβλημα» και ζήτησε να μην ληφθούν μέτρα-αντιγραφές από το εξωτερικό, καθώς το ελληνικό ζήτημα έχει πολλές ιδιομορφίες.
«Η δική μας αγορά ακινήτων έχει τα δικά της ειδικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να συνδιαμορφώσουμε λύσεις, που θα είναι εφαρμόσιμες, ωφέλιμες και εντός των δυνατοτήτων του κρατικού προϋπολογισμού».
Στάθηκε στο ότι η πλειονότητα των πολιτών ζει σε δικά του σπίτια, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν και περίπου 700.000 κτίρια που παραμένουν κλειστά καθώς δεν είναι κατοικήσιμα.
Σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την κρίση, απαρίθμησε στον πληθωρισμό, που εκτίναξε τις τιμές των οικοδομικών υλικών, αλλά και τα επιτόκια, που κάνουν πιο δύσκολη τη χορήγηση στεγαστικής πίστης.
Αναφέρθηκε, τέλος, στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μέσω προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ», το «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω» αλλά και το «Σπίτι μου». Επίσης, υπενθύμισε μέτρα όπως ο μηδενικός ΦΠΑ σε νεόδμητες οικοδομές.