Μετά τις αλλαγές στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν χρέη άνω των 10.000 ευρώ σε δημόσιο, φορείς κοινωνικής ασφάλισης, τράπεζες, servicers και τρίτους εξασφαλίζοντας μια αυτοματοποιημένη λύση και αποφεύγοντας τις δικαστικές διαδικασίες.
Πλέον, η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών (για τους οποίους έχει εκδοθεί και υποβληθεί η σχετική βεβαίωση ευάλωτου) γίνεται καταρχήν υποχρεωτικά αποδεκτή από τις τράπεζες, τους servicers και το Δημόσιο.
Ο δανειολήπτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση ενώ οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί σε περίπτωση διαφωνίας θα πρέπει να προσφεύγουν δικαστικά (αναλαμβάνοντας και το κόστος της διαδικασίας) για να αμφισβητήσουν την πρόταση, εάν διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ευάλωτος δεν είναι πραγματικά ευάλωτος.
Το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς Δημόσιο, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη. Το σταθερό επιτόκιο 3% για τις οφειλές που είναι εμπραγμάτως εξασφαλισμένες ή καλύπτονται με άλλα προνόμια και 4% για τις ανεξασφάλιστες οφειλές, για τα επόμενα 3 έτη εφαρμόζεται εφεξής στις αιτήσεις που τυγχάνουν αξιολόγησης από τους πιστωτές και παρέχεται στον οφειλέτη η πρόταση του αλγορίθμου.
Ακόμη, αναστέλλονται τα μέτρα ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη εφόσον τηρείται η ρύθμιση, εκδίδεται αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, ρυθμίζονται τα δάνεια που έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, παρέχεται δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής, τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων και μερικής διαγραφής χρέους, καθώς και η δυνατότητα οι οφειλές προς το Δημόσιο και τα ταμεία να εξοφλούνται σε έως 120 δόσεις και οι οφειλές προς χρηματοπιστωτικούς φορείς σε έως 420 δόσεις.
Πηγή: dnews.gr