Επισπεύδεται, όπως όλα δείχνουν, για τη Δευτέρα, η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου στην οποία θα έρθει προς συζήτηση το νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, προκειμένου να προλάβει η κυβέρνηση τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου που έχει προγραμματιστεί για την επομένη, Τρίτη 23/01.
Όπως έγινε χθες γνωστό, προ δεκαημέρου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, την προηγούμενη Δευτέρα, η οποία κρατήθηκε μυστική. Προκειμένου, μάλιστα, να μη διαρρεύσει, μετέβη ο πρωθυπουργός στην Αρχιεπισκοπή και όχι ο κ. Ιερώνυμος, ως είθισται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση το κλίμα ήταν μάλλον βαρύ, με τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώνει τον Αρχιεπίσκοπο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να απαλειφθούν οι διακρίσεις και να εξασφαλιστεί η ισότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια στο ζήτημα του πολιτικού γάμου, αλλά και να αναγνωριστούν και τα νομικά δικαιώματα για τα παιδιά.
Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του φέρεται να επανέλαβε την πάγια θέση της Εκκλησίας και την αντίθεση των ιεραρχών και τον ενημέρωσε ότι θα συγκαλέσει την Ιεραρχία. Πληροφορίες από τους κόλπους της Εκκλησίας αναφέρουν ότι μία σημαντική μερίδα ιεραρχών θεωρεί τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα η κορυφή της Εκκλησίας ως ανεπίτρεπτα «μαλακή» και πιέζουν τον κ. Ιερώνυμο να σκληρύνει τη θέση του.
Και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν, θα υπάρξουν κάποιοι που θα θελήσουν να αντιδράσουν έντονα, ζητώντας μάλιστα από το ποίμνιό τους να προβάλει σθεναρή αντίσταση. Ένα ενδεχόμενο, που αν πάρει μαζικό χαρακτήρα είναι προφανές ότι θα λειτουργήσει πιεστικά για πολλούς γαλάζιους βουλευτές που διατηρούν στενές σχέσεις με την τοπική ιεραρχία στους νομούς που εκλέγονται.
Το παρασκήνιο και οι δεσμοί με την Εκκλησία
Στην αντίστροφη μέτρηση για τη συνεδρίαση, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ζωηρό παρασκήνιο, με γαλάζια στελέχη που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την Εκκλησία να μεταφέρουν το μήνυμα ότι θα είναι καλό να αποφευχθεί η δημιουργία ρήξης στις σχέσεις κυβέρνησης – Εκκλησίας και μάλιστα σε μία στιγμή, που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας - ζήτημα που προκαλεί εντάσεις στους κόλπους των ιεραρχών.
Τα στελέχη που έχουν αναλάβει ρόλο μεσάζοντα μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Ιεράς Συνόδου ευελπιστούν ότι η Εκκλησία θα επαναβεβαιώσει την αντίθεσή της στο προωθούμενο νομοσχέδιο, αλλά δεν θα επιλέξει την ευθεία σύγκρουση με κινητοποίηση των πιστών, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν. Χωρίς αυτό να σημαίνει, ωστόσο, ακόμα κι αν επιβεβαιωθεί, ότι θα πειθαρχήσουν όλοι οι Μητροπολίτες και δεν θα θελήσουν κάποιοι να προβούν σε «πύρινους» λόγους κατά τον κυριακάτικο εκκλησιασμό.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, στο παρασκήνιο συνεχίζεται το κατ ιδίαν μασάζ σε βουλευτές να μεταβάλλουν στάση και αν μη τι άλλο, να μην καταψηφίσουν αλλά να απέχουν από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου που δρομολογείται μέσα στον Φεβρουάριο.
Αυτή τη «διέξοδο», της αποχής, δηλαδή από την ψηφοφορία, θα επιλέξει όπως όλα δείχνουν και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπογράμμισε ότι «δεν θα αφήσουμε μια διαφωνία να διχάσει την παράταξη και ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη στήριξή μας και έτσι θα συνεχίσουμε συντεταγμένα την πολύ σημαντική δουλειά που κάνει αυτή η κυβέρνηση».