Μεγάλες είναι οι απώλειες στην αγορά της Θεσσαλονίκης από τη ματαίωση των εγκαινίων της φετινής Διεθνούς Εκθέσεως, που από σήμερα στις 10 το πρωί μέχρι το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής θα εξελιχθεί ως η 87η διοργάνωση του θεσμού.
Διότι εκτός από την απουσία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ακυρώθηκε σχεδόν το σύνολο των δημόσιων και ιδιωτικών εκδηλώσεων και συναντήσεων από χθες Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή.
Από Δευτέρα και… βλέπουμε είναι το κλίμα που επικρατεί, αν και η διαφαινόμενη πλήρως άτονη πολιτική παρουσία -η πιθανότητα να μην ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Μητσοτάκης αυτές τις ημέρες είναι πολύ μεγάλη- συμπαρασύρει το σύνολο σχεδόν των παράλληλων και παράπλευρων γεγονότων, η πλειοψηφία των οποίων έχουν να κάνουν με τη δημοσιότητα και τις δημόσιες σχέσεις. Άσε που και το δεύτερο σαββατοκύριακο της ΔΕΘ, το οποίο παραδοσιακά από πολιτική άποψη είναι αφιερωμένο στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα είναι φέτος από… ημιλιπόθυμο μέχρι κλινικώς νεκρό, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έχει αρχηγό, αλλά την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου τα μέλη του θα ψηφίζουν.
Όλη αυτή η αναστάτωση επηρεάζει απευθείας τον αριθμό των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης πρωτίστως αυτό το Σαββατοκύριακο, αφού η απουσία κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δεν ανεβαίνουν κατά μόνας, αλλά ο καθένας με την κουστωδία του, σημαίνει και την απουσία από την πόλη αρκετών παρατρεχάμενων. Πρόκειται για όσους κάθε Σεπτέμβρη φτάνουν κουστουμαρισμένοι από την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας στη Θεσσαλονίκη με πρωταρχικό σκοπό να συμπέσουν με κυβερνητικούς παράγοντες, τους οποίους ενδεχομένως στην πρωτεύουσα δυσκολεύονται να συναντήσουν!
Όλο αυτό το… πανηγύρι, λοιπόν, δεν θα υπάρξει φέτος κι έτσι για τη ΔΕΘ το 2023 θα καταγραφεί ως μία τρόπον τινά προβληματική χρονιά. Και πάντως όχι απολύτως κανονική. Όπως προβληματικές χρονιές ήταν και οι τρεις τελευταίες. Το 2020, που η ΔΕΘ δεν πραγματοποιήθηκε λόγω πανδημίας. Το 2021 που η διοργάνωση ήταν ανοιχτή μόνο για εμβολιασμένους και με ισχυρά μέτρα για τον κορωνοϊό, αλλά και το 2022 που βρισκόμασταν στην πόρτα τη εξόδου από την πανδημία, αλλά υπήρχε ακόμη κάποια διστακτικότητα.
Προφανώς η αλλαγή στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ είναι απολύτως δικαιολογημένη. Το αντίθετο θα ήταν πέρα του φυσιολογικού. Δε γίνεται -για την ακρίβεια δε στέκει- η μισή Ελλάδα να έχει καεί και η άλλη μισή να παλεύει ακόμη και σήμερα με τις πλημμύρες, να υπάρχουν άταφα θύματα στη Θεσσαλία και οι προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης να βρίσκονται στο αποκορύφωμα τους και 200 χιλιόμετρα πιο βόρεια κάποιοι να τρώνε, να πίνουν και να χειροκροτούν δημοσίως. Προφανώς η ζωή δεν σταματάει. Η ΔΕΘ πραγματοποιείται κανονικά ως προς την ουσία της, οι συζητήσεις συνεχίζονται και οι δουλειές κλείνονται, αλλά όπως και να το δει κανείς η δημόσια εικόνα και συμπεριφορά έχει κάτι το συμβολικό. Αυτό, όμως, επίσης, δεν σημαίνει ότι η οικονομική ζημία για τη Θεσσαλονίκη είναι αμελητέα και ανάξια αναφοράς. Ιδιαίτερα οι κλάδοι της φιλοξενίας (ξενοδοχεία, καταλύματα Airbnb κλπ.), της εστίασης (καφέ, μπαρ, ταβέρνες κλπ.), της διασκέδασης (κλαμπ και άλλα νυχτερινά κέντρα) καταγράφουν σημαντικές απώλειες, ενώ δεν μένει αλώβητη ούτε η αγορά των εμπορικών καταστημάτων του κέντρου.
Ακόμη και τα ταξί της Θεσσαλονίκης έχουν το συγκεκριμένο τριήμερο, όπως και καθ’ όλη τη διάρκεια του δεκαημέρου της ΔΕΘ, πολύ περισσότερη κίνηση και δουλειά. Όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους και οι προμηθευτές και συνεργάτες τους υπολογίζουν κάθε χρόνο την περίοδο της ΔΕΘ, ώστε να κάνουν μια δυνατή αρχή στη χειμερινή περίοδο και να λάβουν ώθηση, που θα τους φτάσει ως καύσιμο τουλάχιστον μέχρι την χριστουγεννιάτικη περίοδο.
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της ζημίας και των απωλειών αρκεί να σημειώσει ότι σύμφωνα με έναν βασικό μαθηματικό τύπο της Παγκόσμιας Ένωσης Εκθέσεων για την έμμεση επίπτωση των εκθεσιακών γεγονότων στις περιοχές στις οποίες πραγματοποιούνται η ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου μπορεί να προσφέρει στην οικονομία της Θεσσαλονίκης τζίρο μέχρι 100 εκατ. ευρώ. Βάσει της εκτίμησης ότι στο πρώτο τριήμερο της ΔΕΘ πραγματοποιούνται περίπου οι μισές σχετικές εκδηλώσεις, συναντήσεις, τραπέζια κτλ οι απώλειες θα μπορούσαν να φθάσουν έως τα 50 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των ετήσιων διοργανώσεων της ΔΕΘ – Helexpo, δηλαδή η Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου και οι κλαδικές σε ετήσια βάση συμβάλλουν στην ενίσχυση της αγοράς της Θεσσαλονίκης κατά 300 – έως 500 εκατ. ευρώ! Ο συγκεκριμένος μαθηματικός τύπος βασίζεται στο απόλυτα συγκεκριμένο μέγεθος του τζίρου μιας εκθεσιακής διοργάνωσης και πολλαπλασιάζεται με κάποιους συντελεστές. Για τη Θεσσαλονίκη ακόμη κι αν ο συγκεκριμένος υπολογισμός κρίνεται από κάποιους ως υπερβολικός δεν παύει η δευτερογενής οικονομική επίπτωση της ΔΕΘ να είναι σημαντική, ενώ η δυναμική της τοπικής οικονομίας και αγοράς δεν έχει σε αυτή τη φάση την πολυτέλεια της απώλειας του. Το ακόμη μεγαλύτερο κακό είναι ότι επειδή μιλάμε για υπηρεσίες ο τζίρος που χάνεται δεν μπορεί να αναπληρωθεί μελλοντικά. Στην εστίαση, στη φιλοξενία, στη διασκέδαση όποια κίνηση χάνεται -για παράδειγμα- μια Παρασκευή, ένα Σάββατο ή οποιαδήποτε ημέρα χάνεται για πάντα! Διότι η επόμενη ημέρα είναι πάντα μια άλλη ημέρα.
Πηγή: voria.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook