Mόνο η κροατική Χάιντουκ Σπλιτ του Μάρκο Λιβάγια και άλλων καλών παικτών είναι ικανή να προβληματίσει τον ΠΑΟΚ στην επόμενη φάση των προκριματικών του Κόνφερενς Λιγκ. Η χθεσινή κλήρωση άνοιξε έναν δρόμο προς τους ομίλους. Μόνο που πρέπει να γίνει το προηγούμενο για να αρχίσουμε να μιλάμε για το επόμενο. Και το προηγούμενο λέγεται Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες στον ΠΑΟΚ, με ομάδα δηλαδή ήδη έτοιμη και πετυχημένη από τη σεζόν που πέρασε και με τελειωμένες τις μεταγραφές που θα χρειαζόταν, δεν θα καθόμασταν να συζητήσουμε αν μπορεί να ξεπεράσει το εμπόδιο μιας ισραηλινής ομάδας που δεν μπήκε στην εξάδα του περσινού Πρωταθλήματος και που, μετά τα πλέι οφ, τερμάτισε όγδοη με 40 βαθμούς, ενώ η πρωταθλήτρια Μακάμπι Χάιφα τερμάτισε με 81.
Μια ομάδα που πέρασε στα προκριματικά του Κόνφερενς Λιγκ επειδή πήρε το Κύπελλο, νικώντας στον τελικό τη Μακάμπι Νετάνια, πέμπτη στο Πρωτάθλημα. Αλλά έχουμε να κάνουμε με έναν ΠΑΟΚ γρίφο. Που δεν προέρχεται από καλή σεζόν, που δεν συμπλήρωσε το ρόστερ του, που δεν ενισχύθηκε ακόμη όσο και οι ίδιοι οι άνθρωποί του αναγνωρίζουν ότι πρέπει και που δεν έχει έτοιμους αγωνιστικά τους παίκτες που απέκτησε.
Κι όλα αυτά, βέβαια, σύμφωνα με την κοινή λογική, η οποία, όμως, πάρα πολύ συχνά, πάει περίπατο στο ποδόσφαιρο, δίνοντας τη θέση της σε αναπάντεχες εκπλήξεις. Είτε αρνητικές, είτε θετικές. Κι αυτό ο ΠΑΟΚ το έχει βιώσει αρκετές φορές. Διότι (για τέτοια εποχή μιλάμε πάντα) μπορεί να αποκλείει μια Μπεσίκτας και μια Μπενφίκα, αλλά μπορεί και να αποκλείεται από μια Εστερσουντ και μια Λέφσκι Σόφιας.
Σε κάθε περίπτωση και με οποιουσδήποτε αντιπάλους, τρεις προκρίσεις για να φτάσεις στους ομίλους μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν “μετράνε” μόνο η δυναμικότητα και η ποιότητα των ομάδων, αλλά και ο βαθμός της ετοιμότητάς τους. Αν τον περασμένο Μάρτιο έπαιζαν 10 φορές ο ΠΑΟΚ με τη Λέφσκι, θα ήταν αμφίβολο αν κέρδιζε έστω ένα ματς η βουλγαρική ομάδα. Οταν, όμως, βρέθηκαν αντίπαλοι, ο ΠΑΟΚ ήταν… χύμα στο κύμα, εντελώς ανέτοιμος, δεν υπήρχε επί της ουσίας στο γήπεδο και αποκλείστηκε εύκολα και φυσιολογικά.
Αυτό ακριβώς είναι που προκαλεί και τώρα προβληματισμό ενόψει των αγώνων με την Μπεϊτάρ. Ο αντίπαλος είναι αγωνιστικά κατώτερος, αλλά, αν ο ΠΑΟΚ παρουσιάσει την ίδια κακή εικόνα, είναι πιθανό να αποδειχθεί ανώτερος αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή. Επομένως, είναι θεωρητικά πλεονέκτημα το γεγονός ότι ο Λουτσέσκου θα βασιστεί υποχρεωτικά κυρίως στους παίκτες που βρίσκονταν και πέρσι στην ομάδα. Θα ποντάρει στη “χημεία” μεταξύ τους, στη δεδομένη αφομοίωση των οδηγιών του και στην εύκολη συνεννόηση μαζί τους. Κι αν χρησιμοποιήσει νεοφερμένους, σίγουρα θα είναι πιο προσεκτικός από πέρσι. Αυτό που έκανε στη Σόφια, έχοντας στην αρχική ενδεκάδα Κάργα, Ντάντας, Κουαλιάτα και Κούτσια (που τον είχε φέρει άρον-άρον από τις διακοπές του επειδή είχε τραυματιστεί ο Ολιβέϊρα και ο Μπράντον είχε έρθει πριν λίγες μέρες), ήταν ένα επιπόλαιο πείραμα που δεν πρόκειται να επαναληφθεί...
ΥΓ. Το Κόνφερενς Λιγκ δεν είναι ούτε Τσάμπιονς Λιγκ, ούτε Γιουρόπα Λιγκ. Εχει, όμως, πολύ μεγάλη σημασία να κάνει ο ΠΑΟΚ μια καλή πορεία. Από την παρουσία του στην ίδια διοργάνωση την περίοδο 2021-22 είχε μόνο οφέλη και ήταν πολλά. Αρκεί αυτό να το κατανοήσουν και οι παίκτες. Παλιοί και νέοι. Για να αισθανθούν ότι έχουν ισχυρό κίνητρο.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook