Ο άνθρωπος δεν επιβιώνει χωρίς τροφή, αλλά αυτή δεν πρέπει να καταναλώνεται όταν οδηγούμε μιας και ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.
Οι ασφυκτικά αγχώδεις συνθήκες ζωής έχουν επιφέρει τη δραστική μείωση του ελεύθερου χρόνου των πολιτών, οι οποίοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βρουν έστω λίγα λεπτά για να ικανοποιήσουν ακόμα και τις βασικές-βιοτικές ανάγκες τους.
Μία από αυτές είναι, φυσικά, και το φαγητό, το οποίο λόγω των φρενήρων ρυθμών ζωής έχει καταστεί… πολυτέλεια, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να το καταναλώνουμε κυριολεκτικά στο πόδι.
Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, οι πολίτες που βρίσκουν τον ελάχιστο χρόνο που εναγωνίως επιζητούν όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Όσο μεγάλη ανάγκη, ωστόσο, και αν έχει κανείς να βάλει μια μπουκιά στο στόμα του, η συγκεκριμένη πρακτική είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, μιας και προκαλεί την απόσπαση της προσοχής του οδηγού, αυξάνοντας επομένως τις πιθανότητες να εμπλακεί σε ένα τροχαίο ατύχημα.
Ο ΚΟΚ δεν ορίζει ρητά και κατηγορηματικά την απαγόρευση κατανάλωσης φαγητού από τον οδηγό την ώρα που αυτός βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, ωστόσο, περιγράφει σε δύο άρθρα την παράβαση στην οποία θα υποπέσει κάποιος αν επιλέξει να γευματίσει εν ώρα οδήγησης.
Ειδικότερα, στο άρθρο 13 («Οδηγοί»), ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρεται ότι ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς και προβλέπει πρόστιμο 100 ευρώ καθώς και επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για 30 ημέρες.
Μάλιστα, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας επανέρχεται στο άρθρο 40 (Ειδικοί κανόνες για τους οδηγούς ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων οχημάτων και Ε.Π.Η.Ο.). Όπως ορίζεται, οι οδηγοί των προαναφερθέντων οχημάτων, όταν οδηγούν, πρέπει να κρατούν το τιμόνι (εφόσον υπάρχει) και με τα δύο τους χέρια, εκτός αν δίνουν σήμα σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα, προβλέποντας χρηματικό πρόστιμο ύψους 80 ευρώ για τους παραβάτες.
Σημειώνεται ότι ήδη σε άλλες χώρες της Ευρώπης, για τον εντοπισμό όσων τρώνε πίσω από το τιμόνι (ή κάνουν χρήση του κινητού τους τηλεφώνου) έχουν επιστρατευεί από τις αστυνομικές αρχές νέας γενιάς φωτογραφικά ραντάρ, τα οποία τιμωρούν τους παραβάτες, με στόχο να δοθεί τέλος σε αυτή την ιδιαίτερα επικίνδυνη συνήθεια.