Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί αποφάνθηκαν ότι δεν παρεμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες από τις μεγάλες αυξήσεις του Δήμου Μυκόνου στα τέλη ενοικίασης.
Μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας έφτασε η «μάχη» της ομπρέλας και της ξαπλώστρας στις διάσημες παραλίες της Μυκόνου, όπου σε έναν χρόνο οι επιχειρηματίες ενοικίασης και εκμετάλλευσης τέτοιων επιχειρήσεων είδαν τα δημοτικά τέλη να παίρνουν φωτιά και να αυξάνονται από 65% έως και 400% σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι.
Η υπόθεση απασχόλησε του ανώτατους δικαστές έπειτα από προσφυγή που κατέθεσε δικηγόρος, κάτοικος του νησιού, ο οποίος διεκδικούσε την αναστολή της επίμαχης απόφασης για την αύξηση των δημοτικών τελών και εν συνεχεία την ακύρωσή της, επικαλούμενος πως το κόστος θα μετακυληθεί στους λουόμενους, με αποτέλεσμα η πρόσβαση στις παραλίες του νησιού να καθίσταται απαγορευτική για τους πολίτες.
Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, πάντως, όπως προκύπτει από το «διά ταύτα» της απόφασής τους, επί της αίτησης αναστολής του δικηγόρου, αποφάνθηκαν ότι δεν παρεμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες από τις μεγάλες αυξήσεις του Δήμου Μυκόνου στα τέλη ενοικίασης.
Ετσι, το «δικαστικό ραντεβού» ανανεώθηκε για το τέλος της τουριστικής σεζόν, και συγκεκριμένα για τον Σεπτέμβριο, οπότε και έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Δήμου Μυκόνου.
Η πρώτη απορριπτική απόφαση από το ΣτΕ που εξέτασε όλα τα δεδομένα έκρινε ότι:
• Η παραχώρηση των εκτάσεων από τον Δήμο Μυκόνου στις επιχειρήσεις είναι σε τμήμα των αιγιαλών και όχι στο σύνολό τους.
• Δεν προκύπτει ότι αναιρείται ή δεν εξυπηρετείται η κοινή χρήση των αιγιαλών.
• Δεν πιθανολογείται η παραβίαση των συνταγματικών επιταγών και της νομοθεσίας γενικότερα, για την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση στους αιγιαλούς της Μυκόνου.
• Η μετακύληση των αυξήσεων προς τους λουόμενους που επικαλείται ο προσφεύγων δικηγόρος είναι μέλλουσα και ενδεχόμενη.
Τι υποστηρίζει ο δικηγόρος
Ο δικηγόρος, ο οποίος επέλεξε τη δικαστική οδό, στο δικόγραφό του υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις στα τέλη για την παραχώρηση παραλίας στις επιχειρήσεις περιορίζουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του για την ελεύθερη απόλαυση των παραλιών του νησιού των ανέμων, καθώς μάλιστα οι παραλίες αποτελούν δημόσιο αγαθό. Επιπλέον, όπως λέει, δεν θα μπορεί να καλύψει οικονομικά σε καθημερινή βάση την πρόσβασή του στις παραλίες του νησιού λόγω του απαγορευτικού κόστους που θα υπάρχει, καθώς οι αυξήσεις στα τέλη θα μετακυλήσουν στις τιμές ενοικίασης των ομπρελοκαθισμάτων, καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση τους από κατοίκους και επισκέπτες.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, συνεχίζει, είναι αναγκασμένος υποχρεωτικά να δέχεται τις υπηρεσίες των επιχειρηματιών, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η καθημερινή απόλαυση του δημόσιου αγαθού της παραλίας λόγω του υψηλού κόστους. Παράλληλα, διατυπώνει την άποψη ότι ο Δήμος Μυκόνου παράνομα δεν διαφυλάσσει ελεύθερες ζώνες στις παραλίες για να μπορεί ο κόσμος να προσέρχεται στη θάλασσα, αφού οι παραλίες έχουν αφεθεί στην αποκλειστική εκμετάλλευση των καταστημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου τον περασμένο Μάρτιο αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την αύξηση των τελών χρήσεως ανά τετραγωνικό μέτρο των αιγιαλών για τη διετία 2023-2025 στο νησί.
Ετσι, στη διάσημη παραλία Ψαρού το κάθε τετραγωνικό μέτρο παραλίας κοστίζει 120 ευρώ για απλή χρήση αιγιαλού, τοποθέτηση ομπρέλας και ξαπλώστρας και θαλάσσιων μέσων αναψυχής, ενώ – κατά τα αναφερόμενα στην προσφυγή – πέρυσι οι επιχειρηματίες πλήρωναν 60 ευρώ το τ.μ. Τα δημοτικά τέλη ανεβαίνουν στα 240 ευρώ ανά τ.μ. για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ενώ αυξημένο είναι και το πάγιο, που ανέβηκε για το φετινό καλοκαίρι από 6.000 σε 10.000 ευρώ. Ιδιες τιμές καθορίστηκαν και για την άλλη διάσημη παραλία του νησιού, το Paradise.
Αντιθέτως, η δημοτική Αρχή αποφάσισε να μειώσει τα τέλη ενοικίασης στις εξής παραλίες: Κόρφος, Αγιος Ιωάννης, Καλαφάτη, Αγία Αννα, Παράγκα και Αγιος Στέφανος. Και σε αυτές τις ακτές αρχικά είχαν αυξηθεί τα δημοτικά τέλη, αλλά με βάση νεότερη απόφαση προσδιορίστηκαν στα 80 ευρώ ανά τ.μ., ωστόσο παραμένει το επιπλέον πάγιο στα 10.000 ευρώ.