Εφόσον οι πολίτες δώσουν με την ψήφο τους την εντολή για το σχηματισμό μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης θέλει την επομένη των εκλογών να είναι όλα έτοιμα ώστε «να μην χαθεί ούτε μέρα» για την δημιουργία ενός σχήματος «σκληρής δουλειάς και μετρήσιμο αποτελέσματος», όπως το χαρακτήρισε στη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη τύπου.
Οι αλλαγές που σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Οι αλλαγές αυτές κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με το νέο επιτελικό κράτος και αφορά την οργάνωση της κεντρικής διοίκησης, η οποία περιλαμβάνει τη δομή των διευθύνσεων του δημοσίου και τον ρόλο των γενικών γραμματέων, όπου αναμένονται αλλαγές και σε πρόσωπα, την κατανομή αρμοδιοτήτων και τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο και είναι το πρώτο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Η δεύτερη περιλαμβάνει την μετακίνηση αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων ώστε να γίνει πιο αποδοτική λειτουργία τους και να υπάρξει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Εδώ εντάσσεται και η δημιουργία νέων χαρτοφυλακίων, το «σπάσιμο» υπουργείων και η συγχώνευση άλλων. Ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει ότι τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου για την Οικογένεια, το Δημογραφικό και τη Στέγαση, στο οποίο θα μεταφερθούν αρμοδιότητες από το υπουργείο Εργασίας.
Το «σπάσιμο» των υπουργείων
Είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, επικεφαλής να τεθεί γυναίκα. Επίσης, η αρμοδιότητα του Αθλητισμού θα μετακινηθεί στο Παιδείας από το Πολιτισμού, ως διακριτό χαρτοφυλάκιο και με Αναπληρωτή Υπουργό. Από εκεί και πέρα στο τραπέζι είναι το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών να «σπάσει» στα δύο δημιουργώντας διακριτά χαρτοφυλάκια, κάτι που είχε αφήσει ανοιχτό ο κ. Μητσοτάκης μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει μέχρι στιγμής. Το ενδεχόμενο να συγχωνευθούν το υπουργείο Εσωτερικών με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες απομακρύνεται, ενώ θεωρείται πιθανό να συγχωνευθούν το Πολιτικής Προστασίας με το Περιβάλλοντος, καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να σχεδιαστούν πιο συνεκτικές πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Τις επόμενες ημέρες και αναλόγως τις τελικές αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη θα οριστικοποιηθούν τα προεδρικά διατάγματα ώστε να είναι έτοιμα προς υπογραφή στις 25 Ιουνίου η ΝΔ είναι αυτοδύναμη.
Τις τελευταίες ημέρες πολλοί είναι αυτοί που έχουν επιχειρήσει να εκμαιεύσουν κάποια πληροφορία από τον κ. Μητσοτάκη για τα ονόματα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση του. Όλοι φεύγουν με τα ίδια ερωτηματικά με τα οποία προσέρχονται στη συνάντηση μαζί του, αφού δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις του ούτε σε στενούς συνεργάτες του. Ακούει διάφορες εισηγήσεις και απόψεις, όμως ο ίδιος αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του.
Στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης φρόντισε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το εσωτερικό της ΝΔ τονίζοντας ότι «δεν θα έχω καμία δικαιολογία να εμπλακώ σε μία λογική εσωτερικών ισορροπιών» για τον σχηματισμό κυβέρνησης και μέλημα του είναι να αναζητήσει «τον καλύτερο ή την καλύτερη για τη θέση και την αποστολή την οποία αυτός ή αυτή θα πρέπει να αναλάβει». Προετοίμασε υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης ότι στην πρώτη φάση της επόμενης τετραετίας δεν θα αξιοποιηθούν καθώς θα υπάρξει rotation που θα έχει ως αποτέλεσμα πρωτοκλασάτοι υπουργοί να βρεθούν σε άλλα υπουργεία και ορισμένοι στον «πάγκο» περιμένοντας τον πρώτο ανασχηματισμό, καθώς θα δοθούν ευκαιρίες και «σε νέους παίκτες να δείξουν τις δυνατότητες τους».
www.iefimerida.gr