Στις προγραμματικές δηλώσεις ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα αναφέρθηκε στο αγωνιστικό πλάνο του για μία ομάδα που θα παίζει επιθετικό και κυριαρχικό ποδόσφαιρο. Προφανώς αυτό ταιριάζει στη λογική και στη φιλοσοφία του Άρη κι αυτό θέλει ο κόσμος. Οι επιθέσεις άλλωστε, όπως λέει κι ένας άγραφος κανόνας του ποδοσφαίρου, κόβουν εισιτήρια.
Ωστόσο, οι άμυνες είναι εκείνες που δίνουν τους στόχους. Και κακά τα ψέματα, ο Άρης αμυντικά φέτος ήταν μια (αρκετά) ευάλωτη και επιρρεπή στα λάθη ομάδα με ελλείψεις στο ρόστερ της, οι οποίες για να καλυφθούν χρειάζεται να τεθεί σε προτεραιότητα η ενίσχυση της μεσοαμυντική γραμμής. Ασχέτως αν εκτιμάται ότι ριζοσπαστικές αλλαγές θα γίνουν (κυρίως) στην επίθεση, λόγω και του μεγάλου αριθμού των παικτών που θα αποχωρήσουν.
Ο Άρης ολοκλήρωσε τη σεζόν έχοντας δεχτεί 41 γκολ, κράτησε ανέπαφη την εστία του στους 11 από τους 36 αγώνες Πρωταθλήματος, ενώ στη διαδικασία των Play offs μόνο ο Βόλος, στο Πανθεσσαλικό, δεν κατάφερε να παραβιάσει την εστία των Κιτρινόμαυρων. Η ουσία είναι ότι φέτος ο Αρης έχασε το κύριο αγωνιστικό χαρακτηριστικό των προηγούμενων δύο ετών κι αυτό φαίνεται με μια απλή παράθεση των πεπραγμένων. Μετά την ολοκλήρωση της περσινής σεζόν (κανονική περίοδος και Playoffs), ο Άρης είχε δεχθεί συνολικά 28 γκολ, ενώ στην προπέρσινη σεζόν μόλις 26 γκολ. Πάνω στην καλή μεσοαμυντική του λειτουργία είχε θεμελιώσει τις καλές πορείες που πραγματοποίησε, δυναμική την οποία φέτος έχασε σε μεγάλο βαθμό.
Μόλις 23 αγώνες ο Μπράμπετς, το ρεκόρ του Φαμπιάνο και οι άμεσες ανάγκες
Προφανώς δεν φταίνε αποκλειστικά τα πρόσωπα ή η ατομική ποιότητα, το πρόβλημα είναι (κυρίως) συνολικό και αποτυπώνεται περισσότερο στην αδυναμία δημιουργίας ομοιογενούς συνόλου, στις έντονες μεταπτώσεις στην απόδοση σημαντικών παικτών αλλά και σε ατυχίες που χρειάστηκε να διαχειριστεί η ομάδα στη διάρκεια της σεζόν. Για παράδειγμα, ο Γιακούμπ Μπράμπετς από την περσινή σεζόν που δεν έχασε… δευτερόλεπτο και είχε 35/36 αγώνες στο βασικό σχήμα, φέτος περιορίστηκε σε 23 αγώνες Πρωταθλήματος. Ο Φαμπιάνο έκανε ρεκόρ καριέρας σε συμμετοχές, με 40 παιχνίδια σε μία σεζόν, αλλά η φετινή του παρουσία είχε πολλές μεταπτώσεις στην απόδοσή του και δεν χαρακτηρίστηκε από τη σταθερότητα και τη συνέπεια της προηγούμενης σεζόν. Αν δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο (βλ. πώληση) οι δυο τους θα είναι και τη νέα σεζόν το βασικό δίδυμο. Πίσω από τους δύο, όμως, ο Άρης είχε και φέτος θέμα, καθώς εκτός του Ενκουλού δεν υπήρχε εναλλακτική με τον Πίρσμαν να προσπαθεί να καλύψει κενά. Σε μία θέση που ουσιαστικά στα Play off άρχισε να προσαρμόζεται. Ο Καμερουνέζος από την άλλη δεν έπεισε κανέναν με τις επιδόσεις του ότι μπορεί ο Άρης να “χτίσει” επάνω του.
Κι έτσι, στον Άρη είναι αναγκασμένοι να θέσουν προτεραιότητα του μεταγραφικού τους σχεδιασμού τη θωράκιση του κέντρου της άμυνας, με την άμεση προσθήκη τουλάχιστον ενός ακόμη ικανού στόπερ, περισσότερο κοντά στα χαρακτηριστικά του Φαμπιάνο. Ικανός με την μπάλα στα πόδια, που θα μπορεί να ανταποκριθεί στο build up παιχνίδι. Αλλαγές αναμένεται να γίνουν και στις πλευρές. Μαζικού και Εμπακατά θα είναι στη “βάση” του νέου ρόστερ, ενώ για τον Οντουμπάτζο ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για την παραμονή του. Προτεραιότητα επίσης για το χτίσιμο της αμυντικής λειτουργίας αποτελεί και η προσθήκη (τουλάχιστον) ενός αμυντικού χαφ-κόφτη με τα χαρακτηριστικά του Ετέμπο, ο οποίος δεν θα συνεχίσει στην ομάδα.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook