Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, που δίνει βάρος πρωτίστως στο πεδίο της οικονομίας, παρουσίασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως η οικονομία παίζει κομβικό ρόλο στην ψήφο των πολιτών και επιχειρούν να καλλιεργήσουν ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα.
Στο πλαίσιο αυτό κοιτούν προς μεγάλες ομάδες πολιτών, όπως οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και γενικότερα η μεσαία τάξη. Και επιχειρούν με στοχευμένες ανακοινώσεις να πείσουν τους αναποφάσιστους όχι μόνο να φτάσουν μέχρι τις κάλπες αλλά και να δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στο κυβερνών κόμμα.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας έχει υιοθετηθεί μία διπλή στρατηγική για την προσέγγιση των αναποφάσιστων. Από την μία πλευρά είναι διαρκείς οι αναφορές στην περίοδο του 2015, σε μια προσπάθεια να απευθυνθούν εκ νέου στο λεγόμενο «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο. Από την άλλη πλευρά επιχειρούν να παρουσιάσουν μια θετική εικόνα για την επόμενη ημέρα με στοχευμένα μέτρα για την περίοδο 2023- 2027.
Οι βασικοί άξονες του «γαλάζιου» προγράμματος στο πεδίο της οικονομίας είναι οι εξής :
Στην πρώτη γραμμή των ανακοινώσεων βρίσκεται το θέμα των μισθών, με τα μέτρα να ξεδιπλώνονται σε βάθος τετραετίας. Ειδικότερα στο πρόγραμμα προβλέπεται μέσα στην επόμενη τετραετία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ. Στο δημόσιο τομέα προβλέπεται νέο μισθολόγιο, το οποίο θα κάνει… πρεμιέρα το 2024.
Ένα κοινό που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη Νέα Δημοκρατία είναι αυτό των συνταξιούχων, καθώς στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται μεγάλο γαλάζιο προβάδισμα. Στο πρόγραμμα προβλέπεται αύξηση 3% με 4% των συντάξεων το 2024.
Στο πεδίο των εισφορών - ένα θέμα που βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια- προβλέπεται περαιτέρω μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Στο φορολογικό πεδίο δύο είναι τα βασικότερα μέτρα: η κατάργηση έως το 2027 του τέλους επιτηδεύματος και η αύξηση το 2024 του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά. Με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις να «κοιτάνε» πρωτίστως προς ένα κομμάτι της μεσαία τάξης , που αποτελεί μήλον της έριδος για τα κομματικά επιτελεία.
Εμφανής ήταν χθες η προσπάθεια η Νέα Δημοκρατία να «μιλήσει» και σε ένα πιο νεανικό κοινό, το οποίο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δυσκολεύεται να προσεγγίσει. Είναι χαρακτηριστικό πως η εκδήλωση για το πρόγραμμα ξεκίνησε με πέντε νέους ανθρώπους οι οποίοι αφηγήθηκαν μια δική τους προσωπική ιστορία και μίλησαν για το τι περιμένουν από την επόμενη μέρα στη χώρα μας.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει και μια εξειδίκευση του κόστους των μέτρων που ανακοινώθηκαν, καθώς από την κυβέρνηση θέλουν να δείξουν πως δεν απειλείται η δημοσιονομική σταθερότητα. Στο μεταξύ ένας κύκλος νέων περιοδειών του πρωθυπουργού είναι σε εξέλιξη και σήμερα θα επισκεφθεί την Καβάλα και την Ξάνθη. Στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία θα αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Φόρουμ των Δελφών αύριο, ενώ αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Η μεταρρυθμιστική ατζέντα
Να πείσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους - που αυξήθηκαν μετά την τραγωδία στα Τέμπη- πως μπορεί να εφαρμόσει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα την επόμενη τετραετία θέλει η Νέα Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό παράλληλα με την οικονομία και την «παραγωγική Ελλάδα» στο πρόγραμμα υπάρχουν τέσσερις ακόμα προτεραιότητες :
Η Κοινωνική Ελλάδα, με έμφαση να δίνεται στους κρίσιμους τομείς της υγείας, της παιδείας και των μεταφορών. Ειδικότερα γίνεται λόγος για νέες προσλήψεις γιατρών και εκπαιδευτικών αλλά και γενικότερες παρεμβάσεις για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Η Πράσινη και Ψηφιακή Ελλάδα. Πρόκειται για δύο θέματα που εκ των πραγμάτων θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια. Στους στόχους που έχουν μπει είναι μεταξύ άλλων η ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών του Κράτους στο gov.gr καθώς επίσης και η ηλεκτρονική διακίνηση μεταξύ του δημοσίου όλων των πληροφοριών και των δεδομένων (έως το 2025).
Η Δίκαιη Ελλάδα. Στη συγκεκριμένη ενότητα προβλέπεται μεταξύ άλλων : η επιτάχυνση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (λιγότερες από 500 μέρες), η συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 16) και οι αλλαγές στο δημόσιο (αξιολόγηση, bonus για τους υπαλλήλους κ.α).
Η Ισχυρή Ελλάδα με έμφαση να δίνεται στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα ως πυλώνας γεωπολιτικής σταθερότητας. Στο «γαλάζιο» πρόγραμμα γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά σε μια σειρά κινήσεων για την αμυντική θωράκιση της χώρας.