Βραχύβια ήταν η «ανακωχή» στο πεδίο των ελληνοτουρκικών καθώς η Άγκυρα προσγείωσε απότομα τις προσδοκίες της Αθήνας για «ήρεμα νερά» ενόψει των εκλογών και της θερινής περιόδου.
Η «διπλωματία των σεισμών» αποδείχθηκε ένα εύθραυστο αφήγημα, το οποίο η τουρκική ηγεσία θυσίασε χωρίς δεύτερη σκέψη στον βωμό του πολιτικού κέρδους.
Ενδείξεις, ωστόσο, για την ανειλικρινή στάση της Άγκυρας υπήρχαν ήδη από τα τέλη του περασμένου μήνα.
Τουρκικές μεθοδεύσεις
Προς το παρόν, η επιστροφή στην «κανονικότητα» δεν μεταφέρεται στο πεδίο αφού η τουρκική Αεροπορία εξακολουθεί να απέχει από παραβιάσεις και υπερπτήσεις. Παρόλα αυτά, ακόμη και κατά τους δύο μήνες της «ύφεσης» και πριν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επαναφέρει τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» οι γείτονες φρόντισαν να προβάλλουν τις παράνομες αξιώσεις τους στο Αιγαίο.
Στα τέλη Μαρτίου, και συγκεκριμένα από τις 27 έως τις 31, επρόκειτο να λάβει χώρα η ετήσια νατοϊκή άσκηση Ramstein Guard που φέτος θα γινόταν στην Ελλάδα. Το ΓΕΕΘΑ ανέλαβε να καταρτίσει το πρόγραμμα της άσκησης και να καθορίσει τις περιοχές διεξαγωγής της, εντάσσοντας στον σχεδιασμό τη Θάσο και τον Άγιο Ευστράτιο.
Όμως, κατά τη διαδικασία έγκρισης από την Αεροπορική Διοίκηση της Συμμαχίας, οι Τούρκοι Επιτελείς εντός του νατοϊκού Στρατηγείου αξίωσαν την εξαίρεση των συγκεκριμένων περιοχών με την αιτιολογία ότι «παραβιάζουν το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Αν. Αιγαίου».
Άμεση αντίδραση
Απαντώντας στις απαράδεκτες τουρκικές μεθοδεύσεις, τις οποίες υιοθέτησε άκριτα το Νατοϊκό Στρατηγείο αρνούμενο να σεβαστεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα εντός του FIR Αθηνών, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, προχώρησε στην ακύρωση της άσκησης. Το ζήτημα μάλιστα, τέθηκε και στη χθεσινή συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης, Στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι.
Σύμφωνα με ανώτατες στρατιωτικές πηγές, η ελληνική πλευρά διεμήνυσε στους Συμμάχους ότι «δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να έχει λόγο στο FIR Αθηνών από τη στιγμή που ο χώρος άσκησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων περιγράφεται με σαφήνεια από τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο» και πως «οι ίσες αποστάσεις βλάπτουν αυτόν που δέχεται την απειλή, και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα ελληνικά νησιά εκείνα που απειλούνται από το τουρκικό casus belli».
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η Ελλάδα προχώρησε και στην ανάκληση της συνδρομής της στις αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα καθώς εκφράστηκαν «ενστάσεις» για την προσγείωση και τον ανεφοδιασμό των Αεροσκαφών Έγκαιρης Προειδοποίησης στη Λήμνο.
Οι κόκκινες γραμμές
Ο Νίκος Δένδιας απάντησε με αιχμηρό τρόπο στην Άγκυρα, καλώντας την τουρκική ηγεσία να αφήσει τα ελληνοτουρκικά έξω από την προεκλογική ατζέντα. Την ίδια ώρα, πηγές της ελληνικής διπλωματίας ξεκαθαρίζουν ότι η Ελλάδα παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της, ξεκαθαρίζοντας ότι η λύση «πακέτο» που ονειρεύεται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έχει καμία ρεαλιστική βάση και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Άλλωστε, για την Αθήνα υπάρχει μόνο μία ελληνοτουρκική διαφορά και αυτή είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ακόμη, ότι «δεν ήταν η Ελλάδα εκείνη που κλώτσησε την κανάτα» και τονίζουν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων.
www.cnn.gr