Να κλείσει και την παραμικρή χαραμάδα σε κάθε τρικ και μεθόδευση του καταδικασμένου Χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη προκειμένου να κατέλθει στις εκλογές, επιδιώκει η κυβέρνηση μετά και την επίσημη ανακοίνωση ανάληψης της ηγεσίας του κόμματος «Έλληνες» από τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο.
Στο τραπέζι της συζήτησης στην κυβέρνηση βρίσκεται μία επιπλέον δικλείδα ασφαλείας του προσφάτως ψηφισμένου νόμου για εκλογικό μπλόκο σε εγκληματική οργάνωση υπό το μανδύα πολιτικού κόμματος. Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει συμπληρωματική ρύθμιση, ώστε την απόφαση για τη συμμετοχή ή μη κόμματος στις εκλογές να λαμβάνει η Ολομέλεια του Α’ τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι η εκλογική επιτροπή που συγκροτείται με τη συμμετοχή δικαστών που ανήκουν στο Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης μάλιστα αποκάλυψε χθες βράδυ στην ΕΡΤ ότι η επίμαχη ρύθμιση θα κατατεθεί και θα συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα. Τα χρονικά περιθώρια εξάλλου στένευαν τόσο ενόψει του κλεισίματος της Βουλής τη Μεγάλη Τετάρτη για Πάσχα ώστε στις 24 Απριλίου να διαλυθεί για τις εκλογές όσο και ενόψει της δίκης για το κόμμα Κασιδιάρη στις 5 Μαΐου.
«Δεν μπορεί να υπάρχει μια βαθιά αντίφαση, από τη μια μεριά το ποινικό τμήμα της Δικαιοσύνης να τον καταδικάζει (σ.σ. τον Κασιδιάρη) ως αρχηγό εγκληματικής οργανώσεως και έρχεται ένα άλλο τμήμα της δικαιοσύνης επίσης, το Α1 του Αρείου Πάγου, που λέει ότι είναι πολιτικός αρχηγός», σημείωσε ο κ. Βορίδης.
Για τη ρύθμιση είχε προϊδεάσει νωρίτερα και το κυβερνητικός εκπρόσωπος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημειώνοντας πως: «Αν τεχνικά χρειάζεται να γίνουν οι οποιεσδήποτε προσθήκες εδώ είμαστε να το δούμε», ενώ σοκ έχει προκαλέσει στην κοινότητα των συνταγματολόγων και των δικαστικών λειτουργών η επιλογή Κανελλόπουλου λειτουργήσει ως «εντολοδόχος» του Ηλία Κασιδιάρη με στόχο όπως εκτιμάται να φέρει σε δύσκολη θέση τα μέλη του Αρείου Πάγου που θα κληθούν να κρίνουν έναν παλιό τους συνάδελφο.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της νομοθετικής διάταξης που ψηφίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου, στους λόγους απαγόρευσης καθόλου κόμματος στις εκλογές προστέθηκε εκτός από την κατοχή επιτελικής θέσης (Προέδρου, Γενικού Γραμματέα κ.λ.π) από πρόσωπα τα οποία έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη (σε οποιοδήποτε βαθμό) για συγκεκριμένα βαριά αδικήματα κατά της πολιτείας και υψηλής ποινικής απαξίας ή σε ισόβια και ο όρος της «πραγματικής ηγεσίας». Δίνοντας τη δυνατότητα στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου να εξετάζει αν το πρόσωπο που εμφανίζεται να ηγείται του κόμματος είναι στην πραγματικότητα «αχυράνθρωπος» ενώ τα νήματα κινεί στο παρασκήνιο άλλο πρόσωπο που εμπίπτει στις απαγορεύσεις του νόμου και επιχειρεί με αυτό το τρικ να παρακάμψει τα ασυμβίβαστα και τους νομικούς φραγμούς.
Στόχος της ρύθμισης ήταν οι πολιτικές δυνάμεις να υψώσουν τείχος αποτροπής στους εχθρούς της Δημοκρατίας, ώστε να αποτρέψουν την επανάληψη των μαύρων σελίδα της ελληνικής πολιτικής ιστορίας. Με το κόμμα «Έλληνες» να εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να περνάει το κατώφλι του 3% για την είσοδό του στη Βουλή και την εμπλοκή του πρώην αντεισαγγελέα Κανελλόπουλου στο «παιχνίδι» Κασιδιάρη, το Μέγαρο Μαξίμου έκρινε ότι πιθανόν να χρειάζεται ένα extra φίλτρο που θα «οπλίσει» για παν ενδεχόμενο τη διαδικασία κρίσης των δικαστικών για τη συμμετοχή των κομμάτων στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Το ζήτημα όπως το έθεσε ο Μάκης Βορίδης δεν είναι η αντισυστημική ψήφος που μπορεί να διοχετευτεί προς τον Ηλία Κασιδιάρη, αλλά ότι πρόκειται για άτομο που έχει καταδικαστεί για ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης. «Η πολιτεία πρέπει να περιφρουρηθεί από όσους επιβουλεύονται τη Δημοκρατία. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να μείνει καμία χαραμάδα ανοιχτή», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.