Τρία παιδιά και τρεις ενήλικοι σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα μέσα σε πρωτοβάθμιο ιδιωτικό σχολείο στη Νάσβιλ, στην πολιτεία Τενεσί του αμερικανικού Νότου, τραγωδία οι περιστάσεις της οποίας είναι ακόμη ασαφείς, αλλά επανέφερε σε πρώτο πλάνο τον διάλογο για τη βία με τη χρήση όπλων στη χώρα.
Το πρόσωπο που διέπραξε το νέο λουτρό αίματος σκοτώθηκε πολύ γρήγορα από αστυνομικούς που έφθασαν επιτόπου· η αστυνομία έκανε λόγο για γυναίκα, διεμφυλική, 28 ετών, ονόματι Όντρεϊ Χέιλ· είχε καθαρό ποινικό μητρώο.
Δύο τουφέκια εφόδου και πιστόλι
Μπήκε χθες το πρωί στο μικρό ιδιωτικό χριστιανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της πρωτεύουσας του Τενεσί «The Covenant School», οπλισμένη με δυο τουφέκια εφόδου και πιστόλι, πυροβολώντας γυάλινη πόρτα.
Κατευθύνθηκε στον πρώτο όροφο του εκπαιδευτικού ιδρύματος, στο οποίο είχε φοιτήσει, πυροβόλησε και σκότωσε τρία παιδιά, δυο κορίτσια κι ένα αγόρι, ηλικιών μεταξύ 8 και 9 ετών, και τρία ενήλικα πρόσωπα, ηλικιών μεταξύ 60 και 61 ετών.
Το όνομα του ενός από τα ενήλικα θύματα, της Κάθριν Κουνς, αντιστοιχεί σε αυτό της διευθύντριας του σχολείου, σύμφωνα με τον ιστότοπό του.
Αστυνομικοί που έσπευσαν άμεσα επιτόπου εξουδετέρωσαν την ένοπλη. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε κάπου ένα τέταρτο της ώρας από τη στιγμή που έγινε η πρώτη κλήση στην αστυνομία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Ντον Άαρον.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, μια από τις εκπαιδευτικούς μπόρεσε να τηλεφωνήσει στην κόρη της. «Μου είπε πως είχαν κρυφτεί μέσα σε ντουλάπα και ακούγονταν πυροβολισμοί παντού», αφηγήθηκε η Έιβερι Μίρικ στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό WSMV4, ο οποίος ανήκει στο εθνικό δίκτυο του NBC.
Παρότι δήλωσε ανακουφισμένη που η μητέρα της επέζησε, η κυρία Μίρικ πρόσθεσε πως «πονάει για τους άλλους» που δεν δέχθηκαν κανένα τηλεφώνημα, που έχασαν δικούς τους ανθρώπους.
Το βίντεο από την επίθεση
«Άρρωστο»
Γονείς τρελαμένοι από την αγωνία πήγαιναν τις ώρες που ακολούθησαν σε εκκλησία για να πάρουν τα παιδιά τους, που είχαν μεταφερθεί εκεί.
Το κίνητρο παραμένει άγνωστο, πάντως η Όντρεϊ Χέιλ μπορεί να έτρεφε «μνησικακία» για το σχολείο όπου φοίτησε, εκτίμησε ο αρχηγός της αστυνομίας της Νάσβιλ, ο Τζον Ντρέικ.
Βρέθηκε «μανιφέστο» κατά την έρευνα στο σπίτι της, που αναφερόταν και σε άλλους δυνητικούς στόχους, διευκρίνισε.
Το κείμενο, λεπτομερές σχέδιο που έδειχνε «τις εισόδους» στο σχολείο και άλλα «γραπτά» βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητό της. Το σύνολο των τεκμηρίων που συγκεντρώθηκαν υποδεικνύει πως επρόκειτο για έγκλημα εκ προμελέτης, πρόσθεσε.
Μεσίστια η σημαία των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έκρυψε την αναστάτωσή του για το «άρρωστο» έγκλημα και διέταξε να κυματίζει μεσίστια η σημαία των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο και σε όλα τα ομοσπονδιακά κτίρια ως τη δύση του ηλίου την 31η Μαρτίου, σε απότιση φόρου τιμής στα θύματα.
Η βία με τη χρήση όπλων «κομματιάζει την ίδια την ψυχή του έθνους μας», σχολίασε από τον Λευκό Οίκο, καλώντας για ακόμη μια φορά το Κογκρέσο να απαγορεύσει την πώληση τουφεκιών εφόδου.
Ο ογδοντάρης δημοκρατικός πρόεδρος καλεί εδώ και καιρό το αμερικανικό κοινοβούλιο να απαγορεύσει, ή a minima να επιβάλει περισσότερους περιορισμούς, στην κατοχή όπλων που μπορούν να σκοτώσουν πολλούς μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, αλλά προσκρούει στην άρνηση της ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης.
«Είμαι συγκλονισμένος κι έχει ραγίσει η καρδιά μου για τα τραγικά νέα από το σχολείο Κόβεναντ», ανέφερε μέσω Twitter ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπιλ Χάγκερτι.
Ενώ η συνάδελφός του Μάρσα Μπλάκμπερν κάλεσε τους συμπολίτες της να «προσευχηθούν» για τα θύματα.
Όμως η Ροζάν Κας, κόρη του θρύλου της μουσικής κάντρι Τζόνι Κας, τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια η ίδια, καταφέρθηκε με εξαιρετικά οξύ τρόπο εναντίον της κυρίας Μπλάκμπερν, επισημαίνοντας τη σχέση της με την πανίσχυρη ομάδα πίεσης National Rifle Association (NRA): «Ψηφίζεις εναντίον κάθε μέτρου κοινής λογικής για τα όπλα που φθάνει στο γραφείο σου, έχεις πάρει πάνω από 1 εκατομμύρια δολάρια από την NRA, κατατάσσεσαι 14η σε όλο το Κογκρέσο ως προς τις συνεισφορές της NRA. Δεν μας παρατάς που παριστάνεις πως ανησυχείς κιόλας», ξέσπασε η κυρία Κας.
4.368 θάνατοι
Στις ΗΠΑ κυκλοφορούν κάπου 400 εκατομμύρια όπλα, στα οποία αποδόθηκαν το 2020 πάνω από 45.000 θάνατοι συνολικά —ανθρωποκτονίες, δυστυχήματα και αυτοκτονίες—, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).
Και, για πρώτη φορά φέτος, τα όπλα είναι η κυριότερη αιτία της θνησιμότητας των νέων ηλικίας μεταξύ 1 και 19 ετών, με 4.368 θανάτους, μπροστά από τα τροχαία και την υπερβολική δόση ουσιών, κατά τα CDC.
Οι σφαγές μέσα σε σχολεία φαντάζουν αμελητέος αριθμός σε σύγκριση με το σύνολο μεν, αλλά χαράσσονται ανεξίτηλα στη μνήμη πολλών Αμερικανών.
Όπως αυτή το 2012 στο σχολείο του Σάντι Χουκ, στην πολιτεία Κονέτικατ (20 παιδιά νεκρά), ή αυτή τον Μάιο του 2022 στην Ουβάλντε, στο Τέξας (όπου 19 παιδιά και δυο δασκάλες έχασαν τη ζωή τους).
Μεταξύ αυτών των δύο τραγωδιών, η σφαγή που διαπράχθηκε το 2018 σε λύκειο στην Πάρκλαντ, στη Φλόριντα, προκάλεσε πελώριες μαζικές κινητοποιήσεις, στις οποίες πρωτοστάτησαν οι νέοι.
Όμως παρά τις διαδηλώσεις, το Κογκρέσο ουδέποτε υιοθέτησε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες εναντιώνεται η NRA.
Οι εκκλήσεις του Τζο Μπάιντεν να απαγορευθούν τα τουφέκια εφόδου είναι απίθανο να εισακουστούν. Άλλωστε, δημοσκόπηση των ABC News/Washington Post τον Φεβρουάριο έδειξε πως το 51% των Αμερικανών εναντιώνονται στην ιδέα, μόλις το 47% τάσσεται υπέρ.
Στο Τενεσί έπαψε να απαιτείται άδεια οπλοφορίας το 2021. Οποιοσδήποτε κάτοικος της πολιτείας άνω των 21 ετών μπορεί να οπλοφορεί, εκτός αν έχει καταδικαστεί για βίαιο αδίκημα ή διακίνηση ναρκωτικών.