Λετονικές επιχειρήσεις που ειδικεύονται στην κατασκευή σκεπών, Νοτιοκορεάτες εμπειρογνώμονες στο εμπόριο, Δανοί παραγωγοί πράσινων καυσίμων και ξυλουργοί από την Αυστρία. Τιτάνες επενδυτικών εταιρειών από τη Νέα Υόρκη και στελέχη εργοστασίων σκυροδέματος από τη Γερμανία.
Χιλιάδες επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ενός κατασκευαστικού Ελντοράντο, την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όταν τελειώσει ο πόλεμος.
Η Ρωσία εντείνει τις επιχειρήσεις της καθώς εισέρχεται στον δεύτερο χρόνο του πολέμου, αλλά η τεράστια πρόκληση για την ανοικοδόμηση είναι εμφανής. Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και εργοστάσια αφανίστηκαν μαζί με καίριες εγκαταστάσεις ενέργειες, χιλιόμετρα οδικών αρτηριών, σιδηροδρομικών γραμμών και λιμανιών.
Η ανθρώπινη τραγωδία είναι αναπόφευκτα και μια απίστευτη οικονομική ευκαιρία, την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει παρομοιάσει με το Σχέδιο Μάρσαλ, το αμερικανικό πρόγραμμα βοήθειας προς τη Δυτική Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αρχικές εκτιμήσεις για το κόστος κυμαίνονται από 138 δισ. δολάρια έως 750 δισ. δολάρια. Η προοπτική αυτού του θησαυρού εμπνέει αλτρουιστικά ένστικτα και επιχειρηματικά οράματα, έξυπνες στρατηγικές, αλλά και καιροσκοπισμό γι’ αυτό που το ουκρανικό εμπορικό επιμελητήριο αποκαλεί «το μεγαλύτερο εργοτάξιο του κόσμου»! Ο Ζελένσκι και οι σύμμαχοί του θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ανοικοδόμηση για να συνδέσουν τις ουκρανικές υποδομές με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία θα ζητήσει ο ΟΗΕ
Η Ουκρανία, της οποίας η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 30% πέρυσι, χρειάζεται απεγνωσμένα τα κονδύλια για να συνεχίσει και να κάνει επείγουσες επισκευές.
Η βοήθεια για τη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση θα εξαρτηθεί όχι μόνον από την έκβαση του πολέμου αλλά και από τα χρήματα που είναι διατεθειμένες να επενδύσουν η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και οι άλλες σύμμαχες χώρες.
Και παρόλο που επιχειρείται προσέγγιση των ιδιωτών επενδυτών, ελάχιστοι είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν να δεσμεύσουν χρήματα με τη σύρραξη σε εξέλιξη.
Η Ουκρανία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν προκειμένου να απαλλοτριωθούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, όμως πολλοί αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά την ιδέα, ανάμεσά τους και αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Θα υπάρξει σημαντική χρηματοδότηση από όλο τον κόσμο και οι επιχειρήσεις θέλουν να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας», εξηγεί ο Τίμοφι Μιλοβάνοφ, πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Σχολής Οικονομικών του Κιέβου.
Πώς τα smartphones αλλάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία – Όταν ο εχθρός προδίδει τη θέση του
Πάνω από 300 επιχειρήσεις από 22 χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή σε μια εμπορική έκθεση για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στη Βαρσοβία. Η συνάντηση είναι η τελευταία από μια ιλιγγιώδη σειρά διοργανώσεων με το ίδιο θέμα, που πραγματοποιείται είτε με φυσική παρουσία είτε εικονικά.
Τον περασμένο μήνα, στο Φόρουμ του Νταβός μια κατάμεστη αίθουσα στο «Σπίτι της Ουκρανίας» συγκεντρώθηκε για να συζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες. Πάνω από 700 γαλλικές εταιρείες συνέρρευσαν σε συνέδριο που διοργάνωσε τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Και την περασμένη Τετάρτη η Φινλανδική Ομοσπονδία Βιομηχανιών πραγματοποίησε ολοήμερο online σεμινάριο με Ουκρανούς αξιωματούχους, ώστε να επιδείξουν οι επιχειρήσεις τα εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων, τους μετασχηματιστές και τα προκατασκευασμένα σπίτια τους.
Ο Σεργκέι Τσίκβατς, διευθύνων σύμβουλος του κυβερνητικού UkraineInvest, που ειδικεύεται στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, είναι ικανοποιημένος με το ενδιαφέρον.
Ηταν στο Λβιβ την περασμένη εβδομάδα για να συναντηθεί με ξένους επενδυτές. Εδωσε ωστόσο έμφαση σε ένα κρίσιμο ζήτημα. «Ολοι λένε πως θέλουν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση. Θέλουν όμως να επενδύσουν τα χρήματά τους ή θέλουν να πουλήσουν αγαθά και υπηρεσίες; Αυτά είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα».