Η πρόταση της ΔΕΘ- Helexpo για τη χρηματοδότηση του έργου, μέσω ΣΔΙΤ, όπως αναφέρει το GRTimes.gr, έχει υποβληθεί στο Υπερταμείο προς το τέλος Νοεμβρίου 2022 και ως τώρα δεν έχει υπάρξει απάντηση επ’ αυτής παρότι είναι απολύτως κρίσιμη η εξασφάλιση πόρων του δημοσίου, για να γίνει το επόμενο βήμα, προσέλκυσης ιδιώτη επενδυτή.
Να θυμίσουμε ότι στους στόχους της ΔΕΘ- Helexpo είναι, η ολοκλήρωση των μελετών εντός του 2023, αλλά και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του νέου εκθεσιακού – συνεδριακού κέντρου μέσα στην ίδια χρονιά, ώστε τα έργα να ξεκινήσουν εντός του 2024.
Η ΔΕΘ-Helexpo, που έχει χρηματοδοτήσει από δικούς της πόρους την προμελέτη του έργου, για να κάνει το επόμενο βήμα και να αναθέσει την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του project, από πλευράς Δημοσίου κι’ αυτό δεν είναι κάτι το τόσο απλό, γιατί θα απαιτηθεί η έγκριση, από την Ε.Ε., της κρατικής ενίσχυσης που θα δοθεί.
Σε αυτή τη συνολική επένδυση των 280 εκατ. ευρώ (σ.σ. μαζί με τις απρόβλεπτες δαπάνες), έχει εκτιμηθεί ότι ο ιδιώτης θα συμμετάσχει με περίπου 100 εκατ. ευρώ για να πάρει την εκμετάλλευση του ξενοδοχείου και του Business Center και ενδεχομένως και του υπογείου πάρκινγκ των περίπου 600 θέσεων που θα εξυπηρετεί το επιχειρηματικό κέντρο. Συνεπώς, η εξασφάλιση της συμμετοχής του Δημοσίου, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να έχει ελπίδες κατασκευής το νέο Thessaloniki ConFEx Park, όπως ονομάζεται το καινούργιο εκθεσιακό.
Η Κοινότητα θα πρέπει να εγκρίνει το αίτημα της κρατικής ενίσχυσης του project, αφού προηγουμένως αυτό κατατεθεί από την ελληνική κυβέρνηση, πιθανώς από το Υπουργείο Οικονομικών ή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Θεωρείται ότι ένα τέτοιο αίτημα θα τύχει θετικής αντιμετώπισης, καθώς τα περισσότερα εκθεσιακά κέντρα της Ευρώπης ανήκουν σε κρατικές δομές. Προϋπόθεση λοιπόν για να προσκληθούν ιδιώτες να συμμετέχουν στην επένδυση, είναι η εξασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης.
Βεβαίως, το Δημόσιο δεν θα χρειαστεί απαραιτήτως να εισφέρει 180 εκατ. ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι το έργο έχει ελπίδες να κριθεί επιλέξιμο για δανειοδότηση από την ΕΤΕπ, ακριβώς λόγω της θέσης του Εκθεσιακού στο κέντρο της πόλης και της δημιουργίας, εντός του οικοπέδου των 175 στρεμμάτων, αναβαθμισμένων χώρων πρασίνου, με αδόμητο το 55% της συνολικής έκτασης του Εκθεσιακού της ΔΕΘ- Helexpo.
Επίσης, όπως έχει επανειλημμένως λεχθεί δημοσίως από πλευράς διοίκησης της ΔΕΘ – Helexpo, για το έργο έχει εκφραστεί επενδυτικό ενδιαφέρον από επιχειρηματικά σχήματα της Ευρώπης αλλά και τρίτων χωρών.
Η διαμόρφωση λοιπόν του χρηματοδοτικού σχήματος, είναι αυτό που χρειάζεται η ΔΕΘ- Helexpo, για να προχωρήσει η αναζήτηση ιδιώτη επενδυτή και η εκπόνηση της οριστικής μελέτης.
Το θέμα πλέον βρίσκεται στο μέτοχο, στο Υπερταμείο, το οποίο θα αποφασίσει πως και με ποιο σενάριο, θα χρηματοδοτηθεί το έργο. To Τhessaloniki ConFEx Park, ένα έργο που έχει, σε επίπεδο δεσμεύσεων, υποστηριχθεί τόσο από την σημερινή, όσο και από την προηγούμενη κυβέρνηση, διαθέτει το χωροταξικό και πολεοδομικό υπόβαθρο ενός εγκεκριμένου Ε.Π.Σ, έχει σε σημαντικό βαθμό ωριμάσει μελετητικά και πλέον ήρθε η ώρα να υποστηριχθεί και υλικά, για να δούμε αν τελικώς έχει ελπίδες υλοποίησης.
www.GRtimes.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook