Μεγάλη δυσφορία στην ελληνική πλευρά προκάλεσε η ανακοίνωση της συμφωνίας Αλβανίας – Τουρκίας για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, η οποία ανακοινώθηκε λίγες ώρες πριν φτάσει στα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Ο Έντι Ράμα ευχαρίστησε μάλιστα τον Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντάς τον «στρατηγικό εταίρο» ενώ ενδεικτικό του κλίματος είναι η συνέντευξη που έδωσε ο Σαλί Μπερίσα ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας ο οποίος αποκάλυψε πως με δάκτυλο της Τουρκίας δεν προχώρησε η θαλάσσια συμφωνία των δύο χωρών το 2009.
Ο κ. Δένδιας, όπως ανέφερε η Αλεξία Τασούλη στο δελτίο ειδήσεων του Open έκανε έμμεση αναφορά σε δηλώσεις του σε αυτή την εξέλιξη με τα τουρκικά drones και έριξε τα «καρφιά του» λέγοντας πως «υπάρχουν χώρες που προσπαθούν να έχουν αναθεωρητικές βλέψεις και επιδιώξουν να δημιουργήσουν ζώνες επιρροής στα Βαλκάνια».
Παράλληλα, όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία πρόοδος και είναι ενδεικτικό πως και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν τη βούλησή τους για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Σε tweet ο κ. Δένδιας αναφέρει πως στο επίκεντρο της συνάντησής του με την ΥΠΕΞ της Αλβανίας Όλτα Τσάκα βρέθηκε η περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων, η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτ.Βαλκανίων, οι διεθνείς/περιφερειακές εξελίξεις, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η Ανατολική Μεσόγειος.
Σε λίγη ώρα ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί και με τον Έντι Ράμα όπου αναμένεται με ενδιαφέρον το κλίμα μεταξύ τους.
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία Τουρκίας - Αλβανίας
Νωρίτερα, η τουρκική εταιρεία κατασκευής drone Baykar ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης πώλησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών με την Αλβανία.
«Υπογράψαμε σύμβαση εξαγωγής για το οπλισμένο UAV BayraktarTB2 με την Αλβανία», ανέφερε η Baykar Technologies στο Twitter. Ο αριθμός των χωρών στις οποίες εξάγεται το τουρκικό μαχητικό drone Bayraktar TB2 έχει αυξηθεί σε 27, σύμφωνα με την εταιρεία.
Ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, Διευθύνων Σύμβουλος της Baykar, δήλωσε στο Twitter: «Υπογράψαμε συμβόλαιο με την Αλβανία, μια χώρα με την οποία περπατήσαμε για αιώνες και μοιραζόμαστε ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς». Μοιράστηκε επίσης φωτογραφίες από την τελετή υπογραφής.
Τον Απρίλιο, η Σερβία επιβεβαίωσε επίσης την πρόθεσή της να αγοράσει τα μαχητικά drones της Τουρκίας.
Χώρες όπως η Ουκρανία, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν έχουν ήδη αγοράσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με την Πολωνία πέρυσι να γίνεται το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που απέκτησε drones από την Τουρκία.
Οι αιχμές του Ερντογάν για την Ελλάδα
Στο κλίμα αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε αιχμές για την Ελλάδα στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική του ομάδα.
Υποστήριξε ότι τα διάφορα πρότζεκτ ειδικά στην αμυντική βιομηχανία, κάνουν κάποιους να ενοχλούνται, γιατί διαταράσσουν τα δικά τους σχέδια.
«Κάθε μέρα λαμβάνουμε και μια καλή είδηση από την αμυντική μας βιομηχανία. Το drone Κόκκινο Μήλο ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη του πτήση, μένοντας στον αέρα για 5 ώρες. Βλέπω ότι κάποιοι έχουν αρχίσει να στηρίζουν αυτό το έργο. Το 2023 θα είναι μια γόνιμη χρονιά για την αμυντική βιομηχανία. Θα κάνουμε πράξη τα 25 διαφορετικά πρότζεκτ μας.
Αλλά καθώς προχωράμε σε αυτά τα έργα, η δυσφορία ορισμένων στο εσωτερικό και το εξωτερικό αυξάνεται. Άντε τους έξω τους καταλαβαίνουμε, γιατί με κάθε βήμα που κάνουμε, διαταράσσονται τα εδώ και αιώνες σχέδιά τους για εμάς», είπε, ενώ παρόμοιες βολές εκτόξευσε και για την αντιπολίτευση ο Τούρκος πρόεδρος.
«Αν θυμάστε, αυτοί (η αντιπολίτευση) τάχθηκαν επίσης εναντίον των συμφωνιών που κάναμε με τη Λιβύη, των γεωτρήσεων μας στη Μεσόγειο, των χώρων που ανοίξαμε για χρήση στην Κύπρο και της υποστήριξης που δώσαμε στους αδελφούς μας στο Καραμπάχ».