Μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως τα «αρχαία» σπίτια που έχουν μείνει στις πόλεις έχουν γίνει πιο ακριβά από ότι τα νεόδμητα.
Η έντονη κινητικότητα του τελευταίου διαστήματος για την απόκτηση κατοικίας, τόσο για ιδιοκατοίκηση, όσο και για εκμετάλλευση την ώρα που τα νεόδμητα είναι λιγοστά συγκριτικά με τη ζήτηση, έχουν εκτοξεύσει κατά μέσο όρο τις τιμές των μεταχειρισμένων κατά 20% χωρίς να αποκλείονται και περιπτώσεις που οι αυξητικές τάσεις κινήθηκαν πολύ υψηλότερα. Όλα εξαρτώνται από την κατάσταση, το τι προσφέρει το ακίνητο, τη θέση, την περιοχή στην οποία βρίσκεται και προπάντων από τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Θεσσαλονίκη προσελκύει σταθερά εγχώριους και ξένους επενδυτές με στόχο την εκμετάλλευση των ακινήτων μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων την ώρα που οι τράπεζες ανοίγουν περισσότερο την κάνουλα των στεγαστικών δανείων. Οι παραπάνω παράμετροι συχνά οδηγούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε υπερεκτίμηση των ακινήτων τους με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις τους, κάποιες φορές να είναι υπερβολικές.
Όπως εξηγεί o μεσίτης, συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος «την περίοδο 2019-2022 οι τιμές πώλησης των ακινήτων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 20%. Την περίοδο που διανύουμε υπάρχει μια στρέβλωση στην αγορά. Σε κάποιες περιπτώσεις μεταχειρισμένα ανακαινισμένα που βρίσκονται στο κέντρο ή στα ανατολικά πωλούνται προς 2.000 έως 2.500 ευρώ το τμ την ώρα που τα νεόδμητα στην ανατολική Θεσσαλονίκη, δεδομένου πως στο κέντρο δεν υπάρχουν νεόδμητα διαμερίσματα, πωλούνται προς 2.500 έως 3.000 ευρώ το τμ».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο ο περιορισμένος αριθμός των μεταχειρισμένων διαμερισμάτων σε συνδυασμό με το μικρό απόθεμα - που τώρα δημιουργείται λόγω της ανοικοδόμησης - των νεόδμητων, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν, άμεσα, σε περαιτέρω άνοδο των τιμών πώλησης. Ωστόσο ρυθμιστή αποτελούν όπως εξηγεί ο κ. Γεωργάκος τα ακίνητα, τα οποία εκτιμώνται περί τα 700.000 πανελλαδικά και βρισκόταν στα χέρια τραπεζών και funds. “Όσο πιο γρήγορα βγουν τα εν λόγω ακίνητα στην αγορά τόσο πιο άμεσα θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών» σχολιάζει ο κ. Γεωργάκος επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για την απόκτηση φτηνής κατοικίας που αφορά σε μεταχειρισμένα ακίνητα θα συμβάλει και αυτό στην αύξηση των τιμών.
Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα μέσων τιμών πώλησης του τμ μεταχειρισμένων διαμερισμάτων σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης οι οποίες είναι χαμηλότερες περί τα 500 ευρώ έναντι των τιμών διάθεσης των νεόδμητων.
Για παράδειγμα στις Συκιές η τιμή του τμ νεόδμητου διαμερίσματος αγγίζει τα 1.625 ευρώ ενώ για ένα μεταχειρισμένο τα 1.150 ευρώ, στην Άνω Πόλη η τιμή του τμ καινούργιου διαμερίσματος διαμορφώνεται στα 1.850 έναντι 1.350 το τμ αν πρόκειται για μεταχειρισμένο.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε Σταυρούπολη και Νεάπολη. Στην πρώτη περίπτωση η τιμή του τμ για ένα νεόδμητο είναι στα 1.550 ενώ για παλαιό ακίνητο στα 1.050, στη Νεάπολη αντίστοιχα οι τιμές διαμορφώνονται σε 1.600 και 1.100 ανά τμ.
Στη Θέρμη η τιμή ανά τμ για νεόδμητο είναι στα 1900 ευρώ ενώ για μεταχειρισμένο στα 1.450. Στο Βυζάντιο η τιμή του τμ για ένα καινούργιο διαμέρισμα φτάνει τα 2.400 ευρώ ενώ για ένα μεταχειρισμένο δεν αποκλείεται να αγγίξει τα 2.000 ευρώ.
Πηγή: voria.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook