Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες παγκοσμίως. Είναι σημαντικό οι άνδρες να ελέγχονται εγκαίρως για την πρώιμη διάγνωση της νόσου, ενώ μια έρευνα του 2017 έδειξε ότι η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα ως συμπληρωματικές θεραπείες μπορούν να βελτιώσουν την πρόγνωση για τους ασθενείς.
Η άσκηση κάνει καλό στο σώμα και αυτό ισχύει και για τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη.
«Βρήκαμε ότι η άσκηση και η γενικότερη καλή φυσική κατάσταση έχουν επίδραση όχι μόνο στη βιολογία του όγκου, αλλά και στον τρόπο που ορισμένες θεραπείες επενεργούν σε αυτη τη βιολογία» εξηγεί ο Δρ Mitchell Humphreys ουρολόγος της Κλινικής Mayo.
Τα ευρήματα αποτελούν μέρος ενός ανερχόμενου επιστημονικού τομέα που εντάσσει την άσκηση στο θεραπευτικό πλάνο για τους πάσχοντες από καρκίνο προστάτη και ονομάζεται exercise oncology.
Το βασικό σκεπτικό αυτής της προσέγγισης είναι ότι μεγιστοποιώντας την καρδιαγγειακή υγεία και αποκτώντας βέλτιστη φυσική κατάσταση, οι ασθενείς με καρκίνο προστάτη θα έχουν καλύτερη πρόγνωση τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια, ακόμη και μετά τη θεραπεία εξηγεί ο Δρ Mitchell Humphreys
Αλλά προτού οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη αρχίσουν να ασκούνται και να βελτιώσουν τη συνολική φυσική τους κατάσταση, είναι σημαντικό να μιλήσουν με τον γιατρό τους, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος άσκησης με προστατευτική δράση. Τα προγράμματα φυσικής δραστηριότητας πρέπει να είναι εξατομικευμένα με βάση τις ανάγκες και τις ικανότητες του ασθενούς.
Δείτε τον Δρ Mitchell Humphreys της Mayo Clinic να εξηγεί τη σημασία της άσκησης στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο προστάτη.
Σε κάθε περίπτωση όπως τονίζει ο Δρ Humphreys η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι απαραίτητη και οι άνδρες μέσης ηλικίας πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις. «Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε καλύτερες θεραπείες, καλύτερη πρόγνωση και ίαση» συμπληρώνει.