Τον Ιανουάριο του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι αντίστοιχα των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.
Όπως αναφέρθηκε κατά την εξειδίκευση των μέτρων ο στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που σχετίζεται με την αργοπορημένη ανεξαρτητοποίηση των νέων που συνδέεται προφανώς με οικονομικούς παράγοντες. Πρέπει να δοθούν κίνητρα να φύγουν από την οικογενειακή κατοικία και να αξιοποιηθούν οι παλαιότερες κατοικίες.
Το πρόγραμμα, κόστους 500 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά 375 εκατ. από το κράτος και κατά 125 εκατ. από τις τράπεζες. Δηλαδή τα δάνεια θα είναι κατά τα 3/4 άτοκα, καθώς τα χρήματα θα προέρχονται από τον ΟΑΕΔ, ενώ κατά 1/4 θα προέρχονται από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να είναι περίπου 1%.
Οι τράπεζες, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, θα κάνουν και την επιλογή με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και γι’ αυτό το λόγο, το επιτόκιο, επειδή τα 3/4 του δανείου θα είναι άτοκα, θα είναι πολύ χαμηλό- με σημερινά δεδομένα θα είναι 1%.
Αν κάποιος πάρει δάνειο για 100.000 ευρώ η αποπληρωμή θα είναι 275-285 ευρώ το μήνα και θα του μείνει και το σπίτι. Καλύπτονται περίπου 10.000 νέοι με κατώτατο εισοδηματικό όριο 10.000 ευρώ ενώ, υπάρχει πρόβλεψη διπλασιασμού του προϋπολογισμού αν υπάρχει ζήτηση.
Στόχος της συγχρηματοδότησης κράτους και τραπεζών είναι να εξασφαλιστεί πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 πολίτες μέχρι 39 ετών, σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτίρια.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε για να μισθώσει μια κατοικία.
Εισοδηματικά κριτήρια ίδια με το επίδομα θέρμανσης
Όπως αναφέραμε, για τη χορήγηση των δανείων θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα του επιδόματος θέρμανσης. Δηλαδή το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, θα πρέπει να ανέρχεται έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 23.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.
πηγή: dikaiologitika.gr