Υπό άλλες συνθήκες, η χθεσινοβραδινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ θα είχε αμιγώς οικονομικό πρόσημο. Στη σκιά των ευθύτατων τουρκικών απειλών, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να απαντήσει, αλλά και να δώσει μια εσωτερική πολιτική διάσταση στο κρεσέντο της έντασης στα ελληνοτουρκικά. Και αυτό γιατί εξέπεμψε προσκλητήριο εθνικής συσπείρωσης, όπως το έθεσε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ένα «σταθερό κράτος».
«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Στο τέλος της τετραετίας. Τώρα είναι ώρα για διαφορετικές προτεραιότητες. Για εθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα. Για συνετή οικονομική διαχείριση και για διαρκείς παρεμβάσεις για ομαλή και δημιουργική καθημερινότητα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, συνδέοντας για πρώτη φορά τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα με το πότε θα στηθούν οι κάλπες. Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, ότι στο τραπέζι του Μαξίμου έχουν βρεθεί εισηγήσεις για κάλπες το φθινόπωρο, ενώ όλοι είναι της άποψης ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν προς τον Αύγουστο, ανάλογα και με τις καλοκαιρινές εξελίξεις. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, έκανε χθες ένα βήμα πιο μπροστά, επισημαίνοντας την ανάγκη για σταθερό τιμόνι σε μια συγκυρία με πλείστες όσες προκλήσεις.
«Έχουμε ένα γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται. Και υπό αυτούς τους όρους θα επαναλάβω την άποψή μου, ισχυρό κράτος σήμερα είναι το σταθερό κράτος. Και αυτήν την σταθερότητα που συμβαδίζει με τη συνέχεια και τη συνέπεια, είμαι αποφασισμένος να την εξασφαλίσω», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του να μην διασαλευθούν οι ισορροπίες, επειδή ο κ. Ερντογάν αποφάσισε να πάρει διαζύγιο με τη λογική.
Γεωπολιτικό ραντεβού
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη για τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα γίνει σε ξενοδοχείο της Πόλης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Σύνοδος αυτή αναδεικνύει τον «ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ως συνδιαμορφωτή των συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της περιοχής σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, καθώς και της Θεσσαλονίκης ως κέντρου της περιοχής».
Ενδεικτικό της σημασίας της Συνόδου είναι το γεγονός ότι στο δείπνο θα βρίσκεται ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ερχόμενος από το Βελιγράδι, ενώ το παρών θα δώσει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Για τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη είναι ευκαιρία για μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με όλους τους ηγέτες για το μέλλον της περιοχής ενόψει και των συζητήσεων που θα γίνουν στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23 και 24 Ιουνίου) και αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια – η στήριξη της ενταξιακής προοπτικής των οποίων αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας – αλλά και τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας.
Υπό το πρίσμα των τουρκικών απειλών, βεβαίως, η Σύνοδος προσλαμβάνει και διαφορετική αξία για τη σταθερότητα της περιοχής, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είναι σαφές ότι θα δώσει το στίγμα του για την ανάγκη σταθερότητας και απόκρουσης των αναθεωρητικών πολιτικών που ευαγγελίζεται η Τουρκία. Στην Αθήνα, παράλληλα, υπάρχει προετοιμασία και για το ενδεχόμενο ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη γείτονα στη Σύνοδο. «Ό,τι και αν πει, θα πάρει τη δέουσα απάντηση», λέει αρμόδια πηγή στο protothema.gr, με τον κ. Καϊμακτσί να συμμετέχει στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών υπό τον Νίκο Δένδια.
Πηγή: protothema.gr