Tελικά το Conference League δεν είναι ευρωπαϊκή διοργάνωση στην οποία κάποια ομάδα δικαιούται να γυρνάει την πλάτη. Πολύ περισσότερο οι ελληνικές οι οποίες έχουν να διηγηθούν πολλές ιστορίες αποκλεισμών από ομάδες οι οποίες… δεν υπήρχαν στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη. Πλέον όλοι είναι υποψιασμένοι για το τι σημαίνει Conference League και έχουν αντιληφθεί ότι η συμμετοχή σ’ αυτό μπορεί να δώσει και δόξα και χρήμα.
Ξεπερνώ τις 15.190.000 ευρώ τα οποία έβαλε στα ταμεία της η Ρόμα που κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο της διοργάνωσης, καθώς φαντάζει απίθανο κάποια ελληνική ομάδα να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου.
Υπάρχουν όμως οικονομικά κίνητρα ακόμη και με λιγότερες προκρίσεις και ο ΠΑΟΚ που εισέπραξε περίπου 12 εκατ. ευρώ, φθάνοντας μέχρι τους προημιτελικούς, είναι ένα καλό παράδειγμα.
Απλώς και μόνο η συμμετοχή μίας ομάδας στον δεύτερο προκριματικό γύρο της αποφέρει 350.000 ευρώ και 550.000 ευρώ η συμμετοχή στον τρίτο προκριματικό γύρο. Από εκεί και πέρα η παρουσία στα πλέι οφ αποφέρει 750.000 ευρώ, η πρόκριση στους ομίλους 2.940.000 ευρώ, ενώ η κάθε νίκη σε αυτή τη φάση προσθέτει 500.000 στα ταμεία ενός συλλόγου και κάθε ισοπαλία 166.000 ευρώ. Η πρώτη θέση στον όμιλο πριμοδοτείται με 650.000 ευρώ, η δεύτερη με 325.000 ευρώ και η παρουσία στη φάση των 32 με άλλες 300.000 ευρώ.
Αρα λοιπόν η παρουσία μίας ομάδας στους ομίλους θα την αποφέρει τουλάχιστον 4.500.000 εκατ. ευρώ.
Ο Αρης έζησε τα τελευταία χρόνια εφιαλτικές βραδιές στην Ευρώπη. Παρότι η κλήρωση ήταν με το μέρος του, τελικώς δεν κατάφερε να πάρει προκρίσεις οι οποίες θεωρητικά φαινόταν εύκολη υπόθεση. Παρότι πέρυσι αποκλείσθηκε με δραματικό τρόπο από την Αστάνα, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Μεγαλύτερο ήταν το σοκ ένα χρόνο νωρίτερα όταν αποκλείστηκε από την Κόλος Κοβαλίβκα.
Σε κάθε αποκλεισμό υπάρχει και μία αιτία. Στον Αρη η αιτία έχει να κάνει με την αδυναμία να είναι καθ’ όλα έτοιμο το ρόστερ ή το μεγαλύτερο μέρος του, στην πρώτη ευρωπαϊκή σέντρα. Για παράδειγμα, πέρυσι στον δεύτερο αγώνα με την Αστάνα ο Αρης αγωνίστηκε χωρίς πέντε από τους ποδοσφαιριστές που στη συνέχεια είχαν τις περισσότερες συμμετοχές. Ποδοσφαιριστές οι οποίοι είχαν τεράστια προσφορά όπως ο Μπράμπετς, ο Καμαρά και ο Γκάνεα. Πάντα θεωρητικά αν είχε πληρότητα στο ρόστερ ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.
Ο Αρης θα μπει και φέτος στον δεύτερο προκριματικό γύρο κάτι που σημαίνει ότι στις 21 Ιουλίου η ομάδα θα πρέπει να είναι σε ποσοστό περισσότερο από το 70% αγωνιστικά έτοιμη. Ανεξαρτήτως από τον αντίπαλο του που θα τον μάθει στις 15 Ιουνίου.
Μετά τα κάζο που έπαθε ο Αρης τα προηγούμενα χρόνια, λίγη αξία έχει αν θα μπει στο γκρουπ των ισχυρών ή των ανίσχυρων. Πάντως αν στο 2ο προκριματικό θα μπει στους ισχυρούς, στον 3ο προκριματικό θα μπει στους ανίσχυρους και στα playoffs θα είναι ξανά στους ισχυρούς, γιατί θα υιοθετήσει το συντελεστή του ισχυρού που απέκλεισε. Αν στο 2ο προκριματικό θα είναι στους ανίσχυρους και στον 3ο προκριματικό μπει στους ισχυρούς, τότε στα playoffs θα είναι στους ανίσχυρους.
Όλα αυτά όμως δεν θα έχουν καμία αξία αν ο Αρης δεν έχει διδαχτεί κάτι από αυτά που έζησε τα δύο τελευταία χρόνια.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook