Ανατροπές στην αγορά των ακινήτων έρχονται σε 35 ημέρες με την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών, οι οποίες θα αυξηθούν έως και 250% σε περισσότερες από 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα, οι φορολογούμενοι σπεύδουν να υπογράψουν συμβόλαια και να κλείσουν εκκρεμότητες πριν από την εκπνοή του έτους για να προλάβουν τις επιβαρύνσεις που φέρνουν οι νέες τιμές ζώνης.
Όπως αναφέρει το in.gr, στα γραφεία των συμβολαιογράφων επικρατεί το αδιαχώρητο. Η κίνηση είναι αυξημένη πάνω από 30% σε σχέση με πέρυσι και τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι σε καθημερινή βάση υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty περίπου 1.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης. Το κύμα των μεταβιβάσεων «φουσκώνει» μέρα με τη μέρα.
Στις περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες έχουν πάρει την ανηφόρα ο φόρος μεταβίβασης εκτοξεύεται στα ύψη. Για παράδειγμα, για την αγορά ενός διαμερίσματος100 τ.μ. στο Χαλάνδρι, όπου η τιμή ζώνης είναι σήμερα 1.250 ευρώ και αυξάνεται από τον Ιανουάριο σε 1.700 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης από3.750 ευρώ που είναι σήμερα από την 1η Ιανουαρίου θα «φουσκώσει» στα 5.100ευρώ (αύξηση φόρου 36%).
Οι μεγαλύτερες όμως αυξήσεις στους φόρους έρχονται στις περιοχές στις οποίες επεκτάθηκε το αντικειμενικό σύστημα.Στις περιοχές αυτές καταγράφονται άλλωστε και οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Για παράδειγμα, στο Λαγονήσι με την αύξηση της αντικειμενικής τιμής από 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στα 1.450 ευρώ ο φόρος μεταβίβασης για την αγορά ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. από 2.250 ευρώ που είναι σήμερα θα εκτοξευθεί στα 4.350 ευρώ στις αρχές του 2022 (αύξηση φόρου 93%).
Στο Μαρούσι η αύξηση της αντικειμενικής αξίας από 1.300 σε 2.000 ευρώ το τετραγωνικό ανεβάζει τον φόρο μεταβίβασης για την αγορά μιας κατοικίας 100 τ.μ. από 3.900 ευρώ σε6.000 ευρώ (αύξηση φόρου 54%). Για μια τέτοια μεταβίβαση, ο φορολογούμενος έχει κάθε λόγο να «τρέξει» τις επόμενες ημέρες στο γραφείο του συμβολαιογράφου.
«Φουσκώνουν» τα έξοδα
Με την αύξηση της τιμής ζώνης δεν αυξάνεται μόνο ο φόρος μεταβίβασης αλλά και τα έξοδα που συνοδεύουν την αγοραπωλησία ενός ακινήτου, τα οποία δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Ακόμα και στις γονικές παροχές που είναι αφορολόγητες αλλά και στην απόκτηση πρώτης κατοικίας όπου ο φόρος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μηδενικός λόγω του αφορολόγητου ορίου τα έξοδα μεταβίβασης (συμβολαιογράφοι, υποθηκοφυλακείο ή κτηματολόγιο κ.λπ.) θα φουσκώσουν από το 2022. Οπότε και πάλι ισχύει ο κανόνας:
Στις περιοχές στις οποίες αυξάνεται η τιμή ζώνης, συμφέρει τους φορολογουμένους να σπεύσουν για την απόκτηση ακινήτου.
Στις περιοχές στις οποίες μειώνεται η τιμή ζώνης, οι αγοραπωλησίες μπορούν να περιμένουν. Για διαμέρισμα 120 τ.μ. στην Πεντέλη, όπου η κατώτερη τιμή μειώνεται κατά 20%, από τα 1.750 ευρώ στα 1.400 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης είναι σήμερα 6.300 ευρώ και μειώνεται σε 5.040 ευρώ. Ο φορολογούμενος θα κερδίσει 1.260 ευρώ αν περιμένει να κάνει τη συγκεκριμένη μεταβίβαση μετά την 1η Ιανουαρίου 2022.
Γονικές παροχές
Εκτός από τις αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται στις γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 800.000 ευρώ που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου έχει «λύσει τα χέρια» των γονιών που θέλουν να βοηθήσουν οικονομικά τα παιδιά τους για να αποκτήσουν ακίνητα.
Η γονική παροχή χρηματικών ποσών έως 800.000 ευρώ είναι πλέον αφορολόγητη, ενώ και τα παιδιά που θα αποκτήσουν πρώτη κατοικία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα πληρώσουν φόρο.
businessdaily.gr