Με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, αναδεικνύει τα πολύ μεγάλα, κατά τη δική του άποψη, οφέλη από τη θεραπευτική αξία της κολχικίνης φαρμάκου, που μπορεί πλέον να χορηγείται και σε Ελληνες, μη νοσηλευόμενους ασθενείς με CoViD-19.
Η ανάρτηση του κ. Δερμιτζάκη:
"Για να καταλάβουμε τη σημασία των τελευταίων ευρημάτων για την κολχικίνη και αντίστοιχα φάρμακα για τον COVID-19.
Με 22% μείωση στις νοσηλείες, και ας πούμε ότι θα πάρουν κολχικίνη 70% - 100% αυτών που θα νοσηλεύονταν, στην ουσία αυξήσαμε κατά 15% - 20% τη χωρητικότητα του συστήματος Υγείας. Είναι ισοδύναμο με το να αποκτούσε ξαφνικά η Ελλάδα 100 επιπλέον ΜΕΘ COVID και ένα πολύ μεγάλο αριθμό κρεβατιών COVID, με όλο το προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές.
Με 44% μείωση σε θανάτους, και ας πούμε ότι θα πάρουν κολχικίνη 70% - 100% αυτών που θα κατέληγαν, μειώσαμε τον αριθμό των θανάτων κατά 30% - 40%. Αυτό σημαίνει ότι, στην ουσία, ακυρώσαμε ολοκληρωτικά ή σε πολύ μεγάλο ποσοστό, το αποτέλεσμα των περισσότερων υποκειμένων νοσημάτων, κυρίως στους νέους, που κατά μέσο όρο διπλασιάζουν την πιθανότητα ο COVID-19 να οδηγήσει σε θάνατο.
Για τους ηλικιωμένους, τo αποτέλεσμα είναι επίσης εντυπωσιακό: πχ στην ηλικιακή ομάδα 70 - 79 ετών, στην οποία η θνητότητα (στην Ελβετία) είναι περίπου 4%, αυτό μειώνεται στο 2,2% - 2,5%.
Επομένως, κατά τη γνώμη μου, εάν αποδειχθεί αυτή η αποτελεσματικότητα και στην πράξη, η εξέλιξη είναι τεράστια και game changer στη διαχείριση της πανδημίας".