Πίσω από το προφίλ «Natural News», όπως αποκάλυψαν οι μηχανισμοί ανίχνευσης πλαστών ειδήσεων του Facebook, κρυβόταν μια «φάρμα τρολ», η οποία καλλιεργούσε και διέδιδε διαρκώς κάθε είδους fake news, θεωρίες συνωμοσίας και ψέματα γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού. Οι ψηφιακές «φάρμες» του Natural News εντοπίστηκαν στις Φιλιππίνες αλλά και τα Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία).
Τα τρολ από τη γείτονα και τη μακρινή χώρα ειδικεύονταν στη διασπορά παραλλαγών της γνωστής θεωρίας ότι η επιδημία του Covid-19 ήταν το μεγάλο κόλπο μιας παγκόσμιας κυβέρνησης. Στόχος, το να τεθεί υπό απόλυτο έλεγχο η ανθρωπότητα, μέσω των εμβολίων.
Σενάρια τα οποία δήθεν ξεσκέπαζαν τον πραγματικό, σατανικό, ρόλο που παίζει ο Μπιλ Γκέιτς σαν «Μεγάλος Αδελφός», το δίκτυο τηλεφωνίας 5G και η σχέση του με τη διάδοση της πανδημίας, χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από τα τρολ του Natural News. Σε μορφή βίντεο, μακροσκελών και ψευδοεπιστημονικών κειμένων κ.λπ. τα fake news έφταναν σε κάθε γωνιά του διαδικτύου.
Εκτός από το φερώνυμο Natural News, χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον δύο ιστότοποι-κλώνοι, το NewsTarget και το Brighteon, εν ειδεί αντιπερισπασμού. Πίσω από τα site βρίσκεται ένας μυστηριώδης επιχειρηματίας, ονόματι Μάικ Άνταμς, ο οποίος εμπορεύεται συμπληρώματα διατροφής. Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC, ο Άνταμς είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους πομπούς fake news στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, ευρύτερα, στο διαδίκτυο.
Το Natural News λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια και δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook προσπαθεί να προστατεύσει τους χρήστες του από τη θύελλα της παραπληροφόρησης -και δη γύρω από μείζονα ζητήματα υγείας. Όμως, ο Άνταμς και τα πληρωμένα τρολ που δουλεύουν νυχθημερόν σε οικήματα-τρώγλες στα Σκόπια, τις Φιλιππίνες κ.ά. πάντα βρίσκουν τρόπους να παρακάμπτουν τα ψηφιακά τείχη που υψώνει το Facebook για να αποκρούσει τα fake news.
Το Natural News όμως δεν είναι συνηθισμένος αντίπαλος. Σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού Avaaz, ο οποίος διενεργεί online σταυροφορίες για διάφορα κοινωνικά ζητήματα, στο Natural News έχουν τακτική πρόσβαση πολλοί περισσότεροι άνθρωποι από όσους συμβουλεύονται τις ιστοσελίδες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών.