Κάθε χρόνο η 25η Μαρτίου αποτελεί διττή γιορτή για τη Θεσσαλονίκη και τους «κιτρινόμαυρους» φιλάθλους, αφού πέρα από την Εθνική Επέτειο γιορτάζουν και τα γενέθλια του Άρη. Σαν σήμερα, λοιπόν, συμπληρώνονται 110 χρόνια από την πρώτη υπογραφή στο καταστατικό και την ίδρυση του συλλόγου της Μακεδονίας.
Ήταν 25 Μαρτίου του 1914, όταν μία παρέα 22 νεαρών, σε ένα καφενείο της περιοχής του Βότση, έκαναν πράξη το όνειρό τους και ίδρυσαν ένα αθλητικό σωματείο, σε μία συμβολική για εκείνους αλλά και την πατρίδα μας ημερομηνία. Το πρώτο μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, από τους Τούρκους. Το όνομα αυτού; Άρης. Και το έμβλημα του ο Θεός του πολέμου, με χρώμα το κίτρινο και το μαύρο.
Το όνειρό τους πήρε σάρκα και οστά, με το πρώτο τμήμα του συλλόγου να αποτελεί το ποδόσφαιρο, το οποίο δρύθηκε το ίδιο έτος με τον σύλλογο. Ακολούθησε αυτό του μπάσκετ οκτώ χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1922, και 3 χρόνια μετά (1925) ιδρύθηκε το τμήμα του πόλο.
Το 1926 προκειμένου ο σύλλογος να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα τμήματα που είχαν αρχίσει να δημιουργούνται, τροποποιήθηκε το καταστατικό του κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την μετονομασία του σε Αθλητικός σύλλογος Άρης Θεσσαλονίκης.
Το πρώτο γήπεδο
Από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης του συλλόγου ως και το 1917 το γήπεδο που στέγαζε τον Άρη, ήταν αυτό στη σημερινή περιοχή του Ιπποκρατείου νοσοκομείου.
Από τότε, ακολούθησε μία μακρά περίοδος συνεχόμενων μετακομίσεων μέχρι και το 1927 που στον σύλλογο, παραχωρήθηκε έκταση στη Λεωφόρο Στρατού και εκεί χτίστηκε το γήπεδο του Άρη χωρητικότητας που δεν ξεπερνούσε τις 2.000 θέσεις.
Το 1939 ο χώρος αυτός δόθηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και σε αντάλλαγμα παραχωρήθηκε στον Άρη, επί προεδρίας Μάνθου Ματθαίου, η σημερινή έκταση στην περιοχή Χαριλάου. Το 1949 άρχισαν και οι εργασίες κατασκευής του γηπέδου και ολοκληρώθηκαν το 1951.
Στις 4 Νοεμβρίου του ίδιου έτους έγιναν τα εγκαίνια του νέου γηπέδου. Στον πρώτο επίσημο αγώνα ο Άρης κέρδισε τον Θερμαϊκό με 3-2 για το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Τον Μάιο του 1969 το γήπεδο αποκτά χλοοτάπητα και το 1972 με πρωτοβουλία του τότε προέδρου Νικόλαου Καμπάνη το γήπεδο αποκτά κερκίδες, ενώ το 1979 πήρε την τελική μορφή που έχει σήμερα, με τη χωρητικότητα να αυξάνεται στις 27.000 θέσεις. το 2004 μετονομάστηκε σε "Κλεάνθης Βικελίδης" στη μνήμη του σπουδαίου ποδοσφαιριστή των "κιτρίνων" που μετέπειτα έγινε και προπονητής της ομάδας (1962).
Οι κατακτήσεις, οι κούπες και οι ένδοξες εποχές στα ευρωπαϊκά σαλόνια
Ο Άρης όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας του, κατάφερε να κατακτήσει τίτλους σε όλα τα εγχώρια αθλήματα. Ο πρώτο τίτλος ήρθε στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το 1928, δηλαδή, στο πρώτο έτος ίδρυσης της ΕΠΟ.
Ακολούθησαν κι άλλοι τίτλοι, στην προπολεμική εποχή, ωστόσο στην μεταπολεμική εποχή στο ποδόσφαιρο ο Αρης, έχει να δείξει μόλις έναν τίτλο, αυτό του Κυπέλλου Ελλάδος το 1970, όταν και είχε νικήσει με 1-0 τον ΠΑΟΚ, με το γκολ του Κεραμιδά.
Τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας του ο Άρης τις έγραψε στο μπάσκετ. Εκεί όπου με πρωταγωνιστή τον Νίκο Γκάλη και άξιους συμπαραστάτες του Παναγιώτη Γιαννάκη και τα άλλα παιδιά σάρωσε τους εγχώριους, αλλά και ευρωπαϊκούς τίτλους. 22 συνολικά τίτλοι (10 πρωταθλήματα, 8 κύπελλα, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Κύπελλο Κόρατς, 1 Τσάμπιονς Καπ και 1 Σούπερ Καπ).
Τίτλο γεύτηκε ο Άρης και στο βόλεϊ. Το 1997, όταν με τον Κώστα Χαριτωνίδη στον πάγκο του, και μεγάλο αστέρα τον Λιούμπο Γκάνεφ, έσπασε το δίπολο του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού και έφερε τον πρώτο τίτλο στη Θεσσαλονίκη.